Cum previi deshidratarea vara aceasta - Ce spune medicul

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 12:44
3159 citiri
Cum previi deshidratarea vara aceasta - Ce spune medicul

Avem de-a face cu o vara destul de capricioasa, iar ultimele zile au fost destul de lipsite de viata si de razele soarelui, care ne dau atata energie. In acelasi timp, insa, fara sa iti dai seama, norii te-au ferit si de unul dintre marile pericole ce apar in timpul sezonului calduros: deshidratarea.

De multe ori s-a intamplat in anii precedenti sa auzi de persoane lesinate pe strada sau de corturi special amenajate in locuri publice in care se oferea apa rece. In curand caldura va face din nou parte din viata cotidiana si este bine sa stii cum sa te protejezi.

Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, deshidratarea apara atunci cand corpul pierde foarte multe lichide, fie prin transpiratie, diaree sau varsaturi. La inceput te vei simti obosit, iar apoi vor aparea crampele musculare. In niciun caz nu trebuie sa ajungi la urmatorul nivel, in care viata iti este pusa in pericol din cauza starii de soc in care intra organismul.

De fapt, din cauza eliminarii excesive a apei din organism, sangele nu mai circula cum trebuie, pentru ca ramai fara lichidele necesare acestui tranzit. Nu trebuie neaparat sa fii in varsta, copil sau sa ai un organism slabit. Deshidratarea poate afecta pe oricine, indiferent de forma fizica, avand aceleasi efecte ce pot deveni extrem de periculoase.

Totusi, copiii si varstnicii trebuie sa acorde o atentie sporita acestui fapt. La cei mici, o portiune mai mare din organismul lor este ocupata de apa si metabolismul functioneaza mai rapid, asa ca foloseste mai mult lichid. Rinichii nu conserva atat de bine apa si sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat, deci sunt mai predispusi la boli care sa dea varsaturi si diaree.

Simptome si tratare

Copiii depind foarte mult de parinti, caci atunci cand sunt bolnavi au tendinta de a nu se alimenta cu apa si alimente. Mentinerea corpului hidratat este, insa, obligatorie.

La persoanele mai in varsta, organele nu mai functioneaza perfect, inclusiv rinichii. In plus, unii oameni sufera de incontinenta urinara, ceea ce ii poate face sa nu mai vrea sa bea apa suficienta.

Saliva usor lipicioasa, urina prea inchisa la culoare, crampele musculare si senzatia de oboseala trebuie sa puna pe ganduri orice persoana. Daca problema este inca in stadiu incipient, poate fi tratata prin consumul de lichide, dar daca organismul a intrat in stare de soc, ai nevoie de tratament specializat si de monitorizarea unui doctor.

Daca deshidratarea survine in urma unui efort fizic, orice activitate trebuie incetata imediat. Daca se intampla pe strada, cel mai probabil este un rezultat al expunerii prea indelungate la soare. In acest caz, trebuie gasita o sursa de umbra.

Orice haine in plus trebuie inlaturate si trebuie consumata apa. Trebuie evitate bauturile artificiale, carbogazoase, caci substantele pe care le contin acestea nu ajuta organismul.

Odata constatata starea de deshidratare, trebuie sa bei 2 litri de apa in urmatoarele 2-4 ore, pentru a reface lichidele din organism si este indicat sa ai un repaos de 24 ore.

Desi dupa consumul de apa te vei simti mai bine, este nevoie de o zi si jumatate pentru ca organismul sa revina la normal.

Pentru a-ti mentine starea de sanatate si pentru a nu pierde mai multe lichide decat asimilezi, medicul recomanda consumul a 8-10 pahare de pahare zi.

Chiar si copiii, desi corpul lor este mai micut, datorita elementelor amintite mai sus, trebuie sa bea minim 8 pahare de apa pe zi.

Prevenirea deshidratarii

In special in zilele calduroase sau inainte si dupa activitati fizice intense consuma lichide sanatoase cat mai multe. Nu este recomandat consumul de cafea in exces, sucurile din cola si alte bauturi cu aport de cafeina.

Alcoolul, inclusiv berea sau vinul, desi dau o senzatie de racorire, deshidrateaza puternic organismul. Daca resimti oboseala si alte indicii care te fac sa te gandesti la deshidratare, opreste orice activitate fizica si mergi intr-un loc umbros. Odihneste-te si hidrateaza-te.

Pe caldura, poarta haine subtiri si deschise la culoare, care sa nu atraga si mai mult razele soarelui.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#deshidratare pericole, #deshidratare prevenire, #deshidratare simptome, #deshidratare reactie organism , #sanatate