Frica de zbor poate fi invinsa

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 07:12
5152 citiri
Frica de zbor poate fi invinsa
Foto: sapphirecoast.info

Aerofobia, sau frica de zbor, este un fenomen tot mai frecvent. Incidentele aviatice, nefericitele intamplari din Statele Unite, toate acestea au contribuit la cresterea numarului de persoane cu frica de zbor.

Specialistii si psihologii insa cred ca nu sunt motive de teama, iar avionul ramane totusi un mijloc de transport rapid, confortabil si sigur, informeaza fearfreeflying.co.uk.

Persoanele care prezinta aceasta fobie simt teama de a nu cadea in gol, atunci cand se afla in spatii deschise. Ea poate crea depresii, sentimente de vinovatie si toate aceste simptome isi pun amprenta asupra vietii de zi cu zi.

Lipsa intelegerii modului in care functioneaza obiectul de zbor poate fi o alta cauza a aparitiei aerofobiei. De cele mai multe ori, personele care au aceasta problema se gandesc la cat de rau se vor simti cu mult timp inainte de a zbura. Astfel ca la momentul respectiv atacul de panica este iminent.

Aerofobia este mai frecventa in randul femeilor si copiilor decat la barbati. Una din cinci persoane are aceasta frica, dar ea poate fi tratata prin metode de relaxare, psihoterapie, consiliere sau chiar hipnoza.

Scapa de frica de zbor

Cea mai frecventa manifestare a fricii de zbor este atacul de panica. Nivelul adrenalinei creste, cauzand reactii emotionale si biologice. Dereglarile digestive apar imediat, dar si transpiratia in abundenta, palpitatiile, incapacitatea temporara de concentrare, ameteala, gura uscata si respiratie ingreunata.

In aceste cazuri, cel mai important lucru este sa respiram normal. Exercitiile de respiratie pot fi un bun remediu. Inspira o data, atat cat numeri pana la trei, si expira lung, atat cat numeri pana la sase. Repeta procedeul de mai multe ori, fara sa te grabesti.

O greseala frecventa a persoanelor care au frica de zbor este sa consume alcool, pentru a depasi problema. Procedeul acutizeaza simtomele fobiei si este complet daunator in aceste cazuri.

Hipnoza este si ea o metoda eficienta de a depasi frica de zbor. Ea se realizeaza doar de catre specialisti, deci daca stii ca peste cateva saptamani vei calatori cu avionul, consulta psihologul tau pentru cateva sedinte de hipnoza care te vor ajuta.

Vei intelege mai bine mecanismul de zbor si vei recapata increderea in siguranta pe care o ofera avionul. In timpul tratamentului, psihologul poate recomanda si un ratament medicamentos adecvat, care nu are repercursiuni asupra psihicului tau.

O alta metoda de a depasi fobia este terapia prin muzica. Este o metoda de relaxare la-ndemana, care poate fi aplicata de oricine, oricand. Alcatuieste-ti o lista a pieselor favorite si, inca de pe drumul spre aeroport, asculta in casti ceva ce te binedispune.

Evita piesele triste, care pot crea depresii suplimentare. Asculta ceva vesel si lasa-ti imaginatia libera. Daca te vei gandi la ceva placut in timpul zborului vei evita atacurile de panica frecvente, care se instaleaza rapid si sunt greu de controlat.

O alta metoda de a depasi fobia ta este aromoterapia. Cateva picaturi de ulei esential de rozmarin sau levantica in batista ta sunt suficiente pentru a inspira parfumul linistitor si relaxant. Vei trata problema cu mai multa detasare, dar autocontrolul este determinant.

In toate cazurile in care incerci sa depasesti frica ta de zbor nu uita ca aportul personal este cel mai important. Nici o metoda nu va fi eficienta de la sine, deci incearca sa intelegi exact mecanismul de zbor si sa recapeti increderea in acest mijloc de transport.

Iti poti alcatui un ritual propriu inaijnte de zbor, respira usor si normal, iar cand te vei afla in aer repeta-ti in gand ca nu iti este frica. Autosugestia functioneaza in aceste cazuri, deci incearca sa te controlezi cat mai bine.

Nu uita ca aceasta fobie dispare la fel de brusc precum apare, dar numai cu un aport personal considerabil.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#frica zbor remedii, #frica zbor autocontrol, #scapa frica zbor , #sanatate