Ne afecteaza vremea buna dispozitie?

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 10:04
4872 citiri
Ne afecteaza vremea buna dispozitie?

Cand vremea e urata ne incruntam, iar cand e soare zambim? Poate ca asa se intampla, insa sensibilitatea la conditiile meteo difera de la persoana la persoana, arata studiile.

Ideea ca vremea urata ne strica dispozitia nu este fundamentata stiintific, in sensul ca nu exista o relatie de cauzalitate, insa foarte des oamenii reactioneaza la schimbarile de mediu, arata MSN.

Nu suntem victime ale vremii de afara, spun cercetatorii, care au aratat in mai multe randuri ca oamenii iau decizii care le modifica dispozitia in bine sau in rau, si nu neaparat din cauza vremii.

Cercetatorii au aratat de multa vreme ca umiditatea crescuta si expunerea limitata la soare poate fi asociata cu o dispozitie proasta.

Un studiu din octombrie 2008 realizat pe 1.200 de participanti din Germania a aratat, spre exemplu, ca impactul pozitiv al vremii frumoase asupra dispozitiei a fost minim. In plus, in zilele cu vant puternic, racoroase si cu mai putina lumina a soarelui multi participanti au spus ca se simt obositi.

Pentru persoanele extrem de sensibile la vremea urata, iarna e un anotimp foarte greu, iar psihologii au clasificat chiar afectiunea ca fiind o tulburare afectiva sezoniera.

Se pare ca tulburarea este legata de modul in care reactioneaza creierul la lipsa luminii solare: atunci cand este intuneric, glanda pineala incepe sa produca melatonina, hormonul care regleaza ciclul de somn. Atunci cand suntem expusi la soare, se opreste productia de melatonina si incepe sa fie produsa serotonina, un hormon care ajuta la imbunatatirea dispozitiei.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt neputinciosi in a se apara de vreme: la fel precum iti pui o palarie sa te protejezi de ploaie si frig, in acelasi mod iti poti imbunatati singur starea afectiva.

Profesorul de psihologie Ani Kalayjian, de la universitatea Fordham, sugereaza sa actionam, atunci cand simtim ca dispozitia ni se schimba: sa ascultam muzica vesela, sa citim un roman bun sau sa ne uitam la pozele facute in vacanta. Daca est posibil, poti si sa iti iei o mica vacanta si sa mergi intr-un loc unde e cald.

Alte metode eficiente de a-ti imbunatati dispozitia sunt sportul, tehnicile de management al stresului sau meditatia.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#vreme dispozitie, #meteo dispozitie, #vreme urata , #sanatate
Comentarii