Top 5 cele mai periculoase gadgeturi din casa

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 07:01
6165 citiri
Top 5 cele mai periculoase gadgeturi din casa

Nu putem trai fara gadgeturi. Dar putem trai cu ele? Poate ca da, dar nu pentru mult timp. Electronicele din secolul XXI s-ar putea sa ne faca mai mult rau decat bine.

Aceasta este problema ridicata de castigatoarea premiului Nobel, Dr. Devra Davis, specialist in toxicologie. Ea a analizat numeroase studii care explica legatura dintre cancerul la creier si folosirea telefoanelor mobile.

"Acesta este probabil cel mai important si necunoscut pericol public din ziua de azi", spune Davis, citata de Yahoo Shine.

"Am putea evita o catastrofa daca actionam", mai precizeaza Davis. Pe termen lung, rezolvarea ar fi sa se produca telefoane mobile mai sigure, dar pe termen scurt trebuie macar sa recunoastem pericolul.

Stim deja avantajele tehnologiei in vietile noastre, asa ca e timpul sa aflam si dezavantajele.

Telefoanele mobile

Potrivit studiilor efectuate de Davis, folosirea telefonului mobil poate dauna creierul aflat in plina dezvoltare al unui copil si poate contribui la formarea tumorilor la adulti. Dar nu este vorba numai despre cazuri izolate, ci despre intrega specie umana.

"Toate cercetarile arata acelasi lucru - daca analizezi barbati tineri care vor sa devina tati, cei care folosesc telefonul mobil de cel putin patru ori pe zi au aproape jumatate din numarul normal de spermatozoizi fata de ceilalti", spune Davis.

Sfat: Vorbeste la speaker de care ori poti, sau la un dispozitiv hands free, si in restul timpului tine telefonul departe de corp, nu in buzunar. Ai putea si sa folosesti un telefon fix acasa, pentru a reduce timpul pe care il petreci vorbind la mobil.

Laptopurile

Studiile au demonstrat ca folosirea indelungata a laptopurilor poate obosi ochii si poate provoca dureri de cap puternice.

Mai mult, tinerea laptopului pe genunchi poate provoca sindromul "pielii arse" din cauza supraincalzirii. Acest sindrom poate fi un pas premergator al cancerului de piele. In cazul barbatilor, tinerea laptopului direct pe genunchi poate scadea motilitatea si numarul spermatozoizilor.

Sfat: Pentru a reduce impactul monitorului asupra vederii, uita-te la fiecare 20 de minute in alta parte pentru 2-3 minute. Alege obiecte la o distanta de cativa metri. Mareste fonturile daca trebuie sa citesti mult pe laptop si cumpara o pernuta speciala pentru genunchi.

iPod-urile, Mp3 playerele

Un studiu din 2006 al Universitatii Northwestern a descoperit ca doar o ora si jumatate de ascultat muzica la casti poate dauna auzului.

Sfat: Foloseste casti externe urechii si nu tine volumul niciodata la maxim.

PlayStation-urile Nintendo si Wii

Faptul ca tii controlerele de gaming foarte mult in mana poate duce la afectiunea numita "palma PlayStation", in care pielea se inroseste si incheieturile devin dureroase din cauza folosirii excesive si a transpiratiei. Alte probleme de care s-au plans gamerii au fost durerile de spate si de umeri.

Sfat: Cei care se joaca pe o consola Wii ar trebui sa faca exercitii de incalzire inainte, ca atunci cand practica un sport. Se poate folosi pudra de talc pentru ca palmele sa nu mai transpire.

Desktop-urile

Faptul ca stai pentru perioade lungi de timp pe scaun, in fata unui calculator, poate duce la probleme cardiace si obezitate din cauza sedentarismului. Scrisul la calculator si folosirea mouse-ului pot duce la dureri de spate, daca pozitia la calculator nu este corecta.

Sfat: Daca te doare incheietura, cumpara un mouse pad cu gel sau o tastatura ergonomica ce iti va sustine mana. In pauze poti face cateva exercitii fizice usoare, sau, daca iti este rusine de colegi, poti merge la o scurta plimbare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#gadgeturi periculoase, #electronice periculoase, #gadgeturi sanatate , #stiri sanatate