Dezlantuieste-ti furia si iti vei prelungi viata cu doi ani

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 08:12
4980 citiri
Dezlantuieste-ti furia si iti vei prelungi viata cu doi ani
Foto: Infoniac

Cercetatorii de la Universitatea din Jena, Germania, au constatat ca dezlantuirea furiei, un fenomen apreciat ca negativ in comportamentul social, are totusi avantajul de a produce descarcarea nervoasa necesara restabilirii unui anumit echilibru in starea persoanelor irascibile.

Acestea, daca dau frau liber furiei, au mai multe sanse sa duca o viata lunga si sanatoasa decat cele care isi interiorizeaza starea de irascibiliate, suportand in interiorul sufletului lor tot ce ar vrea sa reverse asupra persoanei cu care se afla in conflict, noteaza Infoniac.

Autocontrolul si stapanirea emotiilor negative, atat de apreciate sub aspectul comportamentului social, pot avea consecinte grave in ce priveste sanatatea mentala si cea fizica, apreciaza aceiasi specialisti.

Acesta pare sa fie principalul motiv pentru care italienii si spaniolii traiesc cu aproape doi ani mai mult decat britanicii, oameni rezervati si stapaniti in societate.

S-a ajuns la aceste concluzii, dupa efectuarea de teste pe un numar de 6.000 de subiecti, din care cei dispusi sa suporte irascibilitatea prin stapanire de sine s-au dovedit mai expusi hipertensiunii arteriale si riscului de a cotracta boli grave, cum ar fi cancerul, afectiunile renale si multe altele.

Observatiile sunt legate de constatarea ca nimeni nu este in stare sa-si stapaneasca in mod real starea de furie sau de anxietate, dar de cele mai multe ori reuseste s-o interiorizeze.

Aceasta interiorizare afecteaza cu mult mai grav organele sensibile ale organismului, decat exprimarea ei in exterior si restabilirea calmului pe aceasta cale.

Este interesant ca starea de stres se instaleaza mai intens la persoanele care preiau furia sau anxietatea in interiorul lor, decat la cele care le debordeaza in afara.

Totusi, cercetatorii considera ca exista si o a treia cale, aceea de a nu exterioriza furia, dar nici nu a o prelua asupra ta, ca sa incarce si sa tensioneze sistemul nervos sau alte organe.

Aceasta a treia cale este ignorarea problemei generatoare de furie, prin distagerea atentiei de la ea. Sunt multe moduri de a ajunge acolo, adesea individualizate, dar pot fi enumerate mai jos cateva de ordin general:

1. Fa o pauza, in momentul de furie. Se spune ca ar fi indicat sa numeri de la unu la zece. Psihologii afirma ca, ascultand muzica preferata, este usor sa iesi din starea de tensiune nervoasa. Mai e util sa porti o discutie telefonica, pe orice tema, cu un prieten bun, fara sa te referi fireste la problema in cauza. Pur si simplu, uiti de ea.

2. Yoga si meditatia sunt solutii ideale pentru cine este intiat in acest domeniu.

3. Umorul ajuta mai mult decat ne-am putea inchipui. In termeni populari, incearca sa faci "misto" de situatie, in loc s-o iei in serios. Fa haz de necaz, asta nu strica.

4. O activitate casnica poate fi perfecta, pentru a distrage atentia de la ceea ce te infurie. Doamnelor le este indicat sa faca o prajitura - va fi o surpriza pentru familie. Domnii sunt sfatuiti sa repare o clanta - totdeaua se gaseste o clanta defecta in casa. Va fi o surpriza pentru doamna.

5. Daca navighezi pe o retea sociala din Inernet, sfatuieste-te cu un corespondent. Chiar daca nu-ti va da un sfat, te vei descarca.

6. Daca insa nimic din toate acestea nu te ajuta, atunci nu te abtine sa dai drumul la furie, sa strigi la aflata persoana cu care esti in conflict. Descarca-ti nervii si-ti vei prelungi viata cu doi ani.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#persoanele furioase traiesc mult, #irascibili furie viata lunga , #viata