Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernul Ponta, guvernul clientelei de partid

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:18
3866 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernul Ponta, guvernul clientelei de partid

In contradictie cu declaratiile sforaitoare din campania electorala, Guvernul Ponta se dovedeste, pe zi ce trece, servitorul intereselor clientelei de partid, nu al intereselor romanilor.

1. Pentru satisfacerea cererilor partidelor de la putere si ale clientelei acestora, guvernul a fost marit la 27 de ministri. In timp ce Germania are 8. Sa fie pentru toate pretentiile si cererile baronilor si clientelei.

In conditii de criza, asta inseamna inca o multime de salarii pentru consilieri, secretare, soferi, aparat administrativ, etc. Poate nu sunt sume mari, dar cum e cu solidaritatea in fata crizei, in austeritate? Ministri germani, imediat dupa razboi, mancau pe strada, la gamela, alaturi de muncitorii de la demolari.

Ce-ar fi daca ministrii Guvernului Ponta ar umbla in tenisi, pe biciclete, sa arate poporului ca sunt solidari cu aceia dintre concetatenii lor care n-au ce pune pe masa? De lipsa acestei solidaritati au criticat aspru fosta guvernare, pentru a face acum absolut la fel.

2. Peste 3.300 de posturi de conducere, de la secretari de stat la directori si directori adjuncti, din agentii si institutii guvernamentale, au fost scoase la bataie, pe masa coalitiei de guvernare. (Mai precis: 47 de secretari de stat, 37 de secretari generali si adjuncti, 650 de directori in ministere, 120 de agentii de stat, autoritati, institute, 1.200 de servicii deconcentrate, 80 de companii de stat - Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor).

1.089 functii publice de conducere. Sa ajunga pentru toti combatantii din campania electorala. Tot pe banii bugetului de stat, ai contribuabililor, pe care nu-i intreaba nimeni. Si care sunt destinati conectarii baronilor si clientelei la conductele cu bani publici. Directori si functionari care vor imparti contractele cu statul celor ce au contribuit si vor contribui la pusculita de partid.

Sigur ca pana la urma cetatenii se vor prinde de toata aceasta miscare. Dar n-au ce face. Pana la urmatoarele alegeri injura si bombane ca au fost iarasi pacaliti. Pentru a n-a oara. Se pare ca asta este soarta inexorabila a votantilor romani.

Iar cand toata tevatura va fi luat sfarsit, actualii conducatori isi vor numara agoniseala din conturile straine, retragandu-se in locatii exotice pentru urmatorii 4 ani. Si tot asa.

3. Prin oug 96/2012 se modifica oug 80/2001 astfel incat in categoria celor care pot primi case de la RAAPPS au intrat si conducatorii institutiilor publice ale administratiei centrale, sefii de departamente, directorii generali si secretarii generali adjuncti. Adica tot clientela de partid, are acces la case ale statului, gratuite, mai abitir decat in anterioarele guvernari. Tot un exemplu pentru cei care nu au ce pune pe masa, au votat USL la ultimele alegeri si acum asteapta sa vada ce au de castigat in urma votului.

4. Tot pentru cei saraci, Ecaterina Andronescu a scos din Legea Educatiei Nationale conditiile de incompatibilitate, cumul de functii si limita superioara de varsta, pentru functionarea in invatamantulu superior, inclusiv pentru detinerea de functii de conducere.

Cu alte cuvinte, dupa castigarea alegerilor de catre USL, poti fi simultan parlamentar, ministru, profesor universitar, chiar si rector (autosuspendat), sa iei 3-4 salarii de bugetar, frumusele, si sa se cheme ca te afli in slujba poporului. In slujba alegatorilor, dintre care unii nu au ce pune pe masa lor si a copiilor. Curat social-democratie.

5. Pentru sustinerea acestor cheltuieli, s-au marit de la 1 ianuarie 2013 impozitele locale cu 16%, preturile la energie, gaze, cu 10%, accizele la combustibil, tigari, alte bunuri, conform cursului de referinta la care se calculeaza. Cresterea pretului la combustibili se va regasi in cresterea preturilor la mai toate produsele alimentare si nealimentare. Se va reintroduce impozitul forfetar, cel pentru care premierul Boc a fost facut zob de opozitia si media de acum 2-3 ani.

Conform declaratiilor premierului, nu vor fi cresteri de salarii bugetare si pensii, cu exceptia cresterii pensiilor cu 4%. Inflatia ramane necompensata si in 2013, in realitate puterea de cumparare a cetatenilor scade considerabil.

6. Singura modalitate de a reduce, cat de cat, cheltuielile bugetare a fost, in 2012, taierea resurselor pentru infrastructura. Nu vad cum s-ar gasi bani in 2013, in conditiile in care intrarile directe de capital au scazut dramatic, investitorii romani si straini sunt sufocati de taxe si impozite, de o birocratie imensa, incompetenta si spagoasa, flamanda acum, dupa atatia ani de post.

Adio linie de metrou in Drumul Taberei, desi lucrarile sunt incepute, adio centura Bucurestiului si alte obiective, adio autostrazi si modernizarea drumurilor. Adio investitii in irigatii si modernizarea comunelor, adio locuri de munca, adio dezvoltarea informationala si atatea altele. Premierul a si anuntat, ca trebuie sa mai reduca 5 miliarde de lei de la cheltuielile publice, pentru a putea plati pensii si salarii bugetare.

Alegatorii de dreapta stiau ca asa se va intampla cu promisiunile mincinoase ale USL.

Dar cei de stanga, ei ce au de spus relativ la acest inceput de guvernare Ponta-USL?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#ministri Guvern Victor Ponta, #masuri Guvern Victor Ponta , #guvern