Mamutul lui Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 10 Iunie 2013, ora 12:58
3367 citiri
Mamutul lui Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Exista tinuturi in Romania a caror frumusete este, cum ar spune americanul, breathtaking.

In cele mai multe astfel de locuri este imposibil sa ajungi, pentru ca nu exista decat niste poteci batatorite de ursi, dar odata patruns in Romania secreta vezi si intelegi mai bine cel putin un lucru. Traversata de cateva autostrazi dintr-un capat in altul si brazdata de cativa mari investitori turistici, Romania s-ar putea transforma mult prea rapid in punctul de atractie al Europei.

In actualul context economic global, e limpede de ce nu se ingramadeste nimeni sa ne ajute sa facem ceea ce singuri pare a fi imposibil sa realizam.

Altfel, a intelege de ce nu reusim singuri sa iesim din intuneric e o alta discutie. Dar pana acolo, descoperim ca avem probleme mult mai mari decat cele cu care ne obisnuisem.

In incercarea de a explica decalajele si prapastia dintre cele doua lumi, mai multi politicieni au incercat sa isi prezinte viziunea despre viata si economie, intr-o suita de opinii care mai de care mai fanteziste si filosofice.

Recent, comisarul european pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, declara ca "tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile". Cuvintele neamtului au provocat rumoare, evident, mai ales din cauza includerii Italiei in compania "jignitoare" a celor doua balcanice. De altfel, purtatorul de cuvant al Angelei Merkel a revenit cu explicatii si a scos Italia din rusinoasa lista.

Si, in ciuda principiilor de corectitudine politica, impotriva spiritului UE, Romania ramane ciuca batailor de joc ale oricui are pofta sa filosofeze despre viata, economie si moarte.

Reactiile oficialilor romani au pendulat intre resemnare si revolta mimata. Dintre toti, si de aceasta data Victor Ponta a insistat sa marcheze toate punctele din fiecare unghi posibil. La inceput a negat ca ar fi adevarat, invocand in apararea lui (si a noastra) docilitatea ancestrala a poporului roman.

Cand a inteles insa ca declaratia comisarului german l-ar absolvi de o multime de alte raspunsuri pe care trebuie sa le dea pentru lucrurile pe care nu le-a facut, Ponta a intors cuvintele lui Oettinger pana cand a reusit sa construiasca un zid impenetrabil criticii:

"Nu pot spune ca Romania este neguvernabila, dar pot sa fiu total de acord, acum dupa un an de zile, ca Romania are un aparat administrativ foarte greu guvernabil. Si nu e o chestiune de un an, doi, sau ca l-am mostenit eu de la Guvernul Boc, ci e o chestie care s-a perpetuat. Nu stiu daca din perioada comunista, dar in mod sigur dupa 1990, exista un conservatorism si o reticenta a aparatului administrativ fata de orice schimbare", a spus Ponta intr-un interviu pentru Deutche Welle.

"Eu nu am nicio vina, ci destinul si fatalitatea ma fac mic si neinsemnat" pare a spune Victor Ponta, uitand in acelasi timp sa vorbeasca despre propria reticenta si mai ales despre propriul conservatorism. Despre propria lasitate care il obliga sa pastreze intacte grupurile de interese de pe langa partid si sa nu decapiteze baronii locali, ci sa le dea si mai multa putere, pentru ca doar asa a invatat ca si el isi poate consolida pozitia.

Iar daca ne gandim la miscarile de trupe care au inceput sa fie practicate in interiorul USL, pentru a-i inlatura pe liberali de la guvernare, atunci declaratia lui Ponta trebuie citita exact pe dos.

Mizele mici pe care liderii politici ai Romaniei le-au pus in joc in momentul in care au ajuns la putere, de dragul pastrarii puterii, au mosit conservatorismul care inca pune in miscare miile de carute de pe drumurile europene si, in acelasi timp, tine ascunsa si neactivata incredibila resursa a unui spatiu geografic cu nimic mai putin binecuvantat decat oricare alta parte a Europei.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Victor Ponta Romania neguvernabila, #Ponta declaratii bugetari Romania , #guvern