Dezbaterea televizata, luata la bascalie de Ponta si Iohannis (Opinii)

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 14:58
3040 citiri
Dezbaterea televizata, luata la bascalie de Ponta si Iohannis (Opinii)
Fotomontaj Ziare.com

Cand s-a demarat campania pentru turul 2, am crezut ca intram in linie dreapta. Da' de unde! Linia e din ce in ce mai stramba si uneori cotita. Ponta, cel care promitea sa ne demonstreze un model de presedinte cooperant, nu coopereaza deloc cu Iohannis pentru dezbaterea televizata.

De doua decenii, turul 2 era marcat de o dezbatere, una singura, la care audienta ajunsese un fel de maximum maximorum, dezbaterea fiind urmarita cu sufletul la gura de intreaga tara.

Inca nu stim cate dezbateri vom avea

Ei bine, domnul Ponta schimba regula unilateral, isi face regulile sale, pe care nici macar nu le discuta direct cu contracandidatul, in stilul cooperant pe care il promitea, ci converseaza prin intermediul televizorului.

Exact asa a conversat doi ani si jumatate cu presedinele Basescu, adica in acel stil pe care promitea solemn sa-l schimbe din temelii de indata ce va ajunge presedinte, sub pretext ca stilul e basist.

Domnul Iohannis, afland de la TV intentiile necooperante ale basistului Ponta, ii da replica: nu i se par potrivite patru dezbateri la patru televiziuni, ci una singura, care sa aiba loc la Timisoara.

Are un argument simplu, caruia nu pot sa nu-i dau dreptate: "nu-mi face mie programul Victor Ponta". Desi ambii candidati promiteau sa fie presedinti non-conflictuali, n-au lasat de inteles nici ca s-au intalnit, nici ca si-au dat un telefon, si-au scris pe mail sau pe Facebook, ca sa cada la un compromis. Isi vorbesc numai prin televizor.

Deocamdata, nu ma intreb de ce doreste Iohannis o singura dezbatere, respectand o traditie de aproape un sfert de secol, dar ma intreb de ce tine mortis Ponta sa faca patru dezbateri, cum nu s-a facut niciodata.

Cred ca de frica. Ii este teama, groaznic de teama, ca daca zbarceste raspunsurile, risca sa intre pe orbita lui Geoana sau pe traiectoria lui Nastase.

Varianta Timisoara

Are experienta de acum cinci ani, cand inteligentul Geoana a fost facut harcea-parcea in singura dezbatere cu abilul Basescu. Are si cazul de acum zece ani, cand eruditul Nastase a luat plasa tot cu alunecosul Basescu.

Cred ca Victor Ponta isi da seama ca nu-i nici pe jumatate inteligent cat Geoana si nici un sfert erudit cat Nastase. Daca o face boacana, e definitiv pierdut, iar la boacane are o experienta solida.

Problema este cat de abil si cat de alunecos poate fi enigmaticul Iohannis. Daca nu esti pe faza, intr-o singura dezbatere poti ramane ca la dentist. Altceva este la patru dezbateri, gafele se dilueaza si chiar daca o faci o data de oaie, dregi busuiocul in ziua urmatoare, si pica totul tandi pe mandi.

De altfel, intrucat Iohannis nu se arata deloc amator de patru dezbateri, Ponta are toate sansele sa se tina de promisiune si sa se prezinte singur la lupta, numai cu moderatorul si cu Antenele care fac trading.

Se pare ca Iohannis nu musca de nada lui Ponta si nu se grabeste sa se prezinte la patru "dezbateri" stabilite de Ponta unilateral. De ce, unilateral? Mai bine, poftim la Timisoara. E un oras de succes, conform aforismului: azi in Timisoara, maine-n toata tara.

Dezbaterile solo ale lui Ponta

Este foarte clar ca Ponta va fugi de Timisoara ca de foc, nefiind fieful lui, iar Iohannis este destul de uns cu anumite alifii, ca sa se fereasca de capcana celor patru dezbateri, care dilueaza valoarea replicilor intelepte si disperseaza raspunsurile taioase.

In plus, domnul Ponta incearca sa ne traga pe sfoara cu inca o smecherie: se va duce la cele patru televiziuni, chiar si singur, fara Klaus Iohannis. Se pregateste pentru dezbateri solo. Cuc.

Va fi ca un duel, unde ai sabie, dar n-ai adversar si invingi la sigur fortele naturii, ca Don Quijotte cu celebrele mori.

Sa fim seriosi, dezbaterea cu Ponta singur, la televiziunea aleasa de el si la moderatorul pe care singur si-l accepta, nu se poate numi dezbatere. Se poate numi o conversatie de complezenta, pentru satisfacerea orgoliului lui Ponta.

Pentru noi, problema e insa foarte simpla. Ponta fuge de dezbaterea unica si traditionala ca de foc, iar Iohannis isi da seama ca patru dezbateri il vor dezavantaja pe el.

Daca nu cedeaza niciunul, prevad ca traditionala dezbatere care facea pana acum deliciul telespectatorilor inainte de turul doi s-ar putea sa nu aiba loc sau sa se transforme intr-un interviu dat de Ponta televiziunilor preferate.

Iar noi ne vom plictisi de moarte pana duminica seara, cand vom afla rezultatele provizorii si vom auzi traditionala fraza, destul de provizorie si ea: "Daciana, dragostea mea!"

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#dezbatere Ponta Iohannis, #Ponta strategie Iohannis, #Ponta Iohannis turul doi, #Ponta Iohannis dezbateri 2014 , #Klaus Iohannis