Unul dintre primii romani cu doctorat vorbeste despre cazurile de plagiat, inclusiv al lui Oprea

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 14:07
3522 citiri
Unul dintre primii romani cu doctorat vorbeste despre cazurile de plagiat, inclusiv al lui Oprea

Academicianul Solomon Marcus, unul dintre primii romani care au obtinut titlul de doctor, este de parere ca nu doar plagiatul este o problema a invatamantului superior romanesc, ci si faptul ca s-au acordat titluri de doctor pentru lucrari care nu corespund standardelor de calitate.

In varsta de 90 de ani, Solomon Marcus a obtinut titlul de doctor in 1956, pe atunci o raritate. In prezent, circa 33.000 de romani detin acest titlu, ritmul ajungand la cateva mii de diplome anual, informeaza gandul.info.

Intrebat despre scandalul de plagiat care il are in centru pe vicepremierul Gabriel Oprea, Solomon Marcus subliniaza faptul ca foarte grav este si faptul ca acesta a devenit conducator de doctorat.

"Noi vorbim mereu de plagiat, dar de fapt raul cel mai larg raspandit nu e plagiatul, este compilatia. Adica simplul fapt ca pui alaturi cateva lucruri luate din trei patru surse diferite si spui ca ai facut o lucrare. (...) Modul in care s-a acordat dreptul de a fi conducator de doctorat a fost iarasi mult prea tolerant.

S-a acordat acest drept multor persoane care nu-l meritau. Chiar aici, acelasi Oprea care a plagiat a devenit la randul sau conducator de doctorat. Asta este un mecanism foarte raspandit. Deci nu trebuie ca discutia sa se opreasca la plagiat, discutia trebuie sa se refere la valoare, pentru ca au fost acordate titluri unor lucrari fara valoare, care nici macar nu au fost publicate in reviste care sa prezinte o anumita garantie de exigenta", a declarat Solomon Marcus pentru sursa citata.

Reactia Academiei Nationale de Informatii, dupa suspiciunile de plagiat in tezele coordonate de Oprea

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

In plus, academicianul subliniaza faptul ca o cauza pentru raspandirea imposturii in cercetare este si nivelul scazut al educatiei in invatamantul romanesc.

"Problema in ultima instanta nu este a modului de organizare a birocratiei, problema este una de substanta. Adica faptul ca in cazul Bacalaureatului, a diplomelor universitare a scazut mult nivelul, si atunci doctoratul a intrat si el in aceeasi hora. Scaderea nivelului s-a propagat de jos in sus. Nu este o simpla chestiune de schimbare a birocratiei, este nevoie de schimbari in substanta actului educational", a afirmat Solomon Marcus.

Aberatia zilei: "Confuzia" dintre copiat si plagiat

Premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea si cativa dintre doctoranzii sai, precum si ministrul Economiei, Mihai Tudose, au fost acuzati in presa, de jurnalisti si experti, ca si-au plagiat tezele de doctorat.

Joi, cateva zeci de detinatori ai titlului de doctor au semnat un apel in care solicita verificarea tuturor tezelor de doctorat detinute de demnitarii aflati acum in functii si il invita pe presedintele Klaus Iohannis sa exprime o pozitie publica cu privire la acest subiect.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...