Cat mai rezista Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 25 August 2015, ora 08:00
7268 citiri
Cat mai rezista Victor Ponta?

Spuneam in urma cu ceva vreme ca, in opinia mea, soarta guvernarii depinde in ultima instanta de cantitatea de umilinta pe care o poate digera Victor Ponta. Si se pare ca are un stomac de fier, pentru ca Liviu Dragnea mareste sistematic portiile parca decis sa-l duca pe premier in zona insuportabilului.

Codul Fiscal a fost o portie mare de tot. Este de neimaginat pentru un premier sa-si vada blocat principalul proiect al Guvernului de propriul partid, tocmai atunci cand Opozitia parea sa fi depus armele, acceptand solutia cea mai convenabila pentru Victor Ponta.

Este de neimaginat ca un premier sa isi vada ministrul de Finante calcat in picioare de liderul propriului partid si redus la conditia de simplu colector tacut de opinii. Si nu numai atat, dar cum poate un premier accepta ca ministrul sau sa primeasca mandat de la seful partidului peste capul lui, de parca nici n-ar exista?

"Domnul ministru Teodorovici a avut un singur mandat de la mine: sa asculte si sa furnizeze toate datele tehnice (la discutiile tehnice pe Codul Fiscal - n.red) " a tinut dl Dragnea sa sublineze, intr-o demonstratie de forta in fata careia orice premier demn cred ca facea explozie.

Si nu e prima data. Sa ne amintim ca dl Teodorovici a fost convocat la partid cu proiectul de rectificare bugetara in dinti sa vada dl Dragnea ce-i in el si sa puna viza. Iar mai nou, dl Dragnea face ordine si la Ministerul Muncii, cerandu-i raportul dnei Plumb pe proiectul legii salarizarii bugetarilor.

Mi se pare de neimaginat ca liderul partidului care teoretic il sustine pe premier sa organizeze consultari decisive tocmai pe Codul Fiscal exact in ziua in care premierul are o deplasare din tara. Ca dl Dragnea a stiut de vizita la Chisinau de joi a lui Victor Ponta si a ales special ziua, ca a fost o intamplare pentru ca nu l-a interesat prezenta premierului, conteaza mai putin. Fapt ramane ca premierul nu va fi acolo si va primi decizia in plic.

Seara, la Antena 3, Liviu Dragnea si-a exprimat increderea si sustinerea pentru Victor Ponta. Daca ele sunt intacte, de ce nu a mers dl Dragnea pe mana premierului si a ministrului de Finante si nu a acceptat forma convenita tehnic? Mi se pare doar mie sau nu prea se leaga?

Asa ca dincolo de incredere si sustinere, nu m-ar mira deloc sa aflu ca Liviu Dragnea i-a cerut lui Victor Ponta demisia in mod explicit. De ce, veti intreba probabil? Vrea PSD sa plece de la guvernare? Eu cred ca ar trebui sa vrea, intr-o minima logica politica.

Pe de-o parte, a ramane atarnat de un premier cu asemenea probleme penale, care este foarte posibil sa fie curand trimis in judecata, nu poate provoca decat prejudicii de imagine partidului.

Dar cel mai important cred ca este alt motiv. In dorinta de a-si salva imaginea Victor Ponta a ridicat enorm stacheta asteptarilor publice: scaderi de fiscalitate abrupt combinate cu cresteri spectaculoase de salarii prin mai toate sectoarele bugetare, adica o reteta destul de sigura a dezastrului bugetar, mai ales in conditii de turbulente externe.

Daca ni se pare ca Asia cu bursele ei este departe ar trebui sa ne amintim ca nici banca Lehman Brothers nu era chiar dupa colt in 2008 si ar trebui sa ne uitam atent la reactia bursei de la Bucuresti dupa socul pietelor asiatice.

Probabil ca Liviu Dragnea stie bine ca asteptarile nu pot fi satisfacute decat cu riscul unor dezechilibre majore, care ar putea exploda tocmai inaintea alegerilor de anul viitor. Si totusi Victor Ponta avanseaza cu acceleratia la podea.

Pentru PSD retragerea in Opozitie cred ca ar avea un triplu avantaj: scapa de balastul de imagine Victor Ponta, scapa de povara asteptarilor pe care acesta le-a creat si mai lasa si Opozitiei bombele sociale amorsate. Intr-un asemenea context, nu vad niciun motiv rational pentru care sa nu ataci din Opozitie anul electoral.

Dar Victor Ponta nu da semne a intelege nu numai interesul public al prudentei bugetare, dar nici interesul politic al propriului partid. Pentru domnia sa guvernarea pare sa fi devenit o chestiune de supravietuire personala si, de aceea, se agata de functie cu dintii si unghiile, oferind un spectacol dezolant care, ma tem ca nu intelege sau nu-i pasa, arunca in derizoriu nu numai persoana sa, ci si functia pe care o ocupa.

In plus, prin zgandarirea revendicarilor salariale, starneste tensiuni sociale fara solutie sustenabila deocamdata si, de aceea, foarte periculoase.

Asa ca intrebarea care ma preocupa nu este cat mai rezista in aceste conditii Victor Ponta, ci care va fi pretul acestei rezistente pentru Romania.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...