Cosmarul lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 15:07
14510 citiri
Cosmarul lui Victor Ponta (Opinii)

Tocmai cand parea ca greii politicii romanesti vor galopa nederanjati catre noi mandate in virtutea unui noncombat tacit acceptat de toate partidele, iata ca tocmai soarta lui Victor Ponta e pe cale sa se complice ingrozitor.

In timp ce restul liderilor, de la Putere si din Opozitie, vor avea parte de contracandidati de sacrificiu, premierul il va avea de infruntat pe Dan Diaconescu, probabil ultimul pe care si l-ar fi dorit ca adversar in competitia electorala.

Sunt mai multe motive pentru care DD este o veste atat de rea pentru Victor Ponta.

Dan Diaconescu este un personaj atipic, care nu utilizeaza mijloacele clasice si impotriva caruia nu prea functioneaza mijloacele clasice. Este smecher si abil, are o capacitate indelung exersata, chiar un talent de a face spectacol, principala arma pe care mizeaza, si nu are nimic, dar absolut nimic de pierdut.

Dan Diaconescu nu va face o campanie clasica. El va face un imens spectacol media cu care sa traga in sus scorul national al PPDD, iar candidatura impotriva lui Victor Ponta ii asigura cea mai buna expunere cu putinta. A organizat un meci national de maxima audienta. Iar experienta privatizarii Oltchim i-a aratat ca Victor Ponta este un adversar care il avantajeaza. Incaseaza totul in plin.

Dar se pare ca Dan Diaconescu pregateste un joc mai dur decat in cazul Oltchim, care a fost doar incalzirea. A facut anuntul final si si-a depus candidatura in utima clipa, astfel incat sa nu-i lase lui Victor Ponta nicio sansa de repliere intr-un alt colegiu mai sigur, sub un pretext sau altul.

Cu numai o seara inainte de a face anuntul, Dan Diaconescu a relansat in forta la OTV unul dintre subiectele delicate din trecutul lui Victor Ponta - controversatul caz Panait. Nu cred ca premierul isi doreste o campanie dominate de fantoma tanarului procuror care s-a sinucis in timpul guvernarii Nastase tocmai pe cand ancheta cazul Lele, cu trimitere la varful PSD.

Este un atac care anunta o campanie dura din partea lui Dan Diaconescu, o campanie care de-acum nu se va mai duce insa doar pe OTV, pentru ca, in mod cert, colegiul gorejean disputant de cei doi va fi colegiul vedeta al acestei campanii. DD se va muta acolo, dupa cum a promis, si va incepe show-ul.

Cu toate reflectoarele pe aceasta lupta, Victor Ponta ar putea incepe sa incaseze lovitura dupa lovitura, iar replierea rapida si contraatacul inspirat nu sunt punctele sale forte. Si in aceste conditii este foarte probabil ca pe Victor Ponta sa-l astepte o erodare accelerata, cu consecinte asupra unui eventual nou mandat de premier. El nu poate da mai multa paine sau caldura mai ieftina, dar DD poate da mult circ.

Nu stiu daca Victor Ponta este intr-un pericol real sa piarda mandatul, dar ar putea fi intr-un pericol cert de a nu-l inchide si de a ajunge in loteria redistribuirii. Aceasta situatie ar fi prin ea insasi o infrangere, indiferent cine isi va adjudeca mandatul.

Si dupa ce Dan Diaconescu ii va fi tintit toate vulnerabilitatile, de la cazul Panait, la scumpiri, la privatizarile ratate, la plagiat, la ciocoii din PSD si multre altele, nu stiu ce va mai ramane din prestanta lui Victor Ponta si sansele lui a mai fi premier. De altfel, aceasta este si intentia declarata a lui DD: "9 decembrie va fi ultima zi lui Victor Ponta ca premier".

Si asta i se intampla lui Victor Ponta tocmai cand noul tandem Antonescu - Dragnea isi intareste pozitiile, il ironizeaza la scena deschisa si se pregateste catre o victorie lejera pe feuda baronului de Teleorman.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Miza majoră a PNL în 2024: ”Va garanta respectul de care se bucură România în Europa şi în lume”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe liberali vineri, 8 decembrie, la implicare maximă pentru câștigarea alegerilor din 2024. El a declarat la Slatina, la întâlnirea...
#Dan Diaconescu alegeri Victor Ponta, #Dan Diaconescu colegiu Victor Ponta, #alegeri parlamentare 2012 PDL , #premier