Dosarul economic, o bomba cu ceas (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Iunie 2013, ora 19:25
4594 citiri
Dosarul economic, o bomba cu ceas (Opinii)

Cursul euro a ajuns la cel mai inalt nivel de anul acesta, un nivel care nu a mai fost atins din vara anului trecut, cand ne aflam in plina tentativa de lovitura de stat.

Niciun eveniment politic acut, nicio evolutie externa nu explica acest puseu de devalorizare a monedei nationale si mi-e imposibil sa cred ca ar fi vorba despre o devalorizare controlata pentru stimularea importului.

E drept ca cine umareste ce modificari constitutionale pune la cale majoritatea are toate motivele sa se teama de o noua lovitura de aceasta data in zona Justitiei, nu in cea prezidentiala, dar suntem deocamdata doar in faza unui proiect toxic care mai are de parcurs pasi importanti pentru a deveni lege fundamentala.

In principiu, cauzele acestei devalorizari ar putea fi cam trei, eventual chiar cumulate: un atac speculativ asupra leului, plecari masive de capital din tara si/sau improbabilitatea incheierii unui nou acord cu FMI avand in vedere ca nici acesta nu a fost dus la bun sfarsit sub aspectul tuturor conditiilor impuse de fond.

Si sa fie doar un atac speculativ, se pare ca BNR nu a reusit sa-l respinga cu aceeasi hotarare ca in alte dati, probabil inclusiv din celelalte doua cauze care fac presiunea pe leu mai dura.

In traducere, investitorii nu vin, o parte dintre cei care au venit deja pleaca, iar certificatul de bonitate pe care il reprezinta acordul cu FMI este din ce in ce mai improbabil. In traducere - o economie fragilizata de o politica foarte slaba in domeniu a tras o prima salva de tun, de avertisment.

Intre timp, in tara protestele se inmultesc. Saptamanal, cel putin o data, aflam de greve spontane, de oameni care ies in strada impinsi de nevoie. Sunt punctuale desigur, dar prin numarul lor mare sunt in acelasi timp simptomatice. Si este foarte posibil sa se inmulteasca avand in vedere ca devalorizarea leului va eroda si mai mult din puterea de cumparare a romanilor.

Si ce e mai rau inca nu se simte pentru ca e vara, legumele din piete depind mai putin de cursul de schimb, intretinerea e mica pentru ca lipseste incalzirea, dar din toamna scaderea va fi dramatica.

Intre timp Victor Ponta face exercitii de sinceritate, spunand ca in mod realist nu sunt posibile cresteri de pensii si salarii, combinate cu exercitii de imagine, cum este intalnirea, pasamite de taina, cu Tony Blair si cea oficiala cu Angela Merkel. Deh!, omul are prieteni importanti, s-a dus izolarea din vara trecuta.

Ma tem ca este un exercitiu mai mult pentru audienta externa, unul disperat pentru ca Guvernul Ponta nu prea reuseste sa aduca investitori. Marea investitie Daimler este, de fapt, una decisa in timpul Guvernului Boc, de atunci se vorbeste despre ea si e firesc sa fie asa avand in vedere ca marile companii isi pregatesc asemenea miscari cu mult timp inainte, timp in care fac tot felul de studii de impact.

Marile privatizari ratate din ultima vreme, Oltchim, CFR Marfa si Posta Romana, ne arata ca investitorii straini ne ocolesc ca pe ciumati pentru ca nu avem credibilitate.

Vorba lui Sorin Ionita: "Romania e o tara relativista, unde azi te scuipi si maine te pupi, in afara nu merge. Si atunci discuta si ai nostri cu cine pot. Cu tot felul de buticari, de ...Se duc pe afara, unde e strict nevoie lumea vorbeste cu ei, la un consiliu european, dar in rest nu au contacte, sunt mai rau decat PDL, care PDL nu era vreo lumina in ceea ce priveste discutia cu strategii. Generatia Nastase - Severin stia o treaba, stia macar cum se fac niste conexiuni".

Orice ar face, oricat s-ar da peste cap, Victor Ponta nu poate evita dosarul economic. Cel mai probabil, ii va exploda in fata spre sfarsitul anului, adica exact atunci cand PSD isi va lua elan catre anul electoral 2014.

Este adevarat ca romanii nu ies ca turcii in strada pentru chestiuni de principiu, pentru incalcarea separatiei puterilor in stat, clocita de viitoarea Constitutie, de exemplu, dar asemenea decizii inhiba investitorii si daca ei nu vin econiomia nu se misca, cursul se prabuseste, preturile cresc, saracia se adanceste, iar foamea, dupa cum deja se vede, declanseaza proteste. Toate prostiile politice izbesc economia, iar decontul economic nu poate fi evitat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#curs de schimb investitori, #privatizare CFR Oltchim Posta proteste , #premier