Redistribuirea saraciei fara leac (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 23:56
6622 citiri
Redistribuirea saraciei fara leac (Opinii)

Victor Ponta da din colt in colt. A incurcat pensiile cu salariile, atunci cand a spus ca nu toate vor creste cu 3% anul viitor. A revenit dupa ce a fost avertizat ca indexarea pensiilor cu inflatia nu e optionala, ci obligatorie potrivit legii.

Porumbelul scapat arata insa ca, in acest moment cel putin, nu prea vede de unde sa asigure bani pentru aceasta indexare.

Si e firesc sa nu vada cat timp incasarile la buget sunt atat de mici in raport cu previziunile, iar chinga deficitului begetar impusa de UE si FMI e foarte stransa.

De ce incasarile sunt atat de mici e destul de clar: evaziunea e foarte mare, iar economia reala gafaie sub presiunea coruptiei, a lipsei de viziune, a birocratiei si a excesului de reglementare.

Daca e sa fim cinstiti, niciuna dintre aceste boli nu este cu adevarat noua. Guvernarea Ponta le-a agravat, dar nu le-a inventat. Adevaratii finantisti nu au uitat ca, spre exemplu, daca in 2010 colectarea TVA, taxa cel mai usor de colectat de altfel, nu ar fi fost de numai 52%, poate ca nu ar fi fost necesara majoraresa TVA la 22%. Dar asta e deja istorie.

Fapt este ca nici in ziua de astazi colectarea nu e mai buna, iar guvernarea USL nu a reusit sa faca exact ceea a promis si exact lucrurile pentru care critica, in mare masura pe buna dreptate, guvernarea Boc.

Dar Victor Ponta mai are o imensa problema pe langa incasarile foarte proaste. Distribuirea acestei saracii nu face decat sa o accentueaze, sa adanceasca dezechilibrele si sa intensifice tensiunile sociale.

O rectificare negativa nu e niciodata o fericire. Ea inseamna in primul rand taiere. Necazul e ca Victor Ponta taie de unde e si asa foarte putin si adauga acolo unde are interesul si nu e nici pe departe stringent.

Inteleg ca minsiterul Justitiei primeste bani in plus, pentru implementarea codurilor, restanta care ne costa mult pe MCV. Dar de ce adauga la Camera Deputatilor, acolo unde se discuta despre achizitii de masini noi, despre SPA si piscina? De ce, in conditiile unei rectificari negative, deputatii trebuie cadoristi? De ce trebuie sa primeasca bani in plus Senatul? Ministerul de Externe este extrem de neperformant si totusi iata ca primeste bani la aceata rectificare. De ce?

In schimb se taie din nou din banii Sanatatii. Si asta cand medicii ameninta cu greva generala si demisia in bloc, cand ministerul Sanatatii incearca sa lanseze o reforma majora imposibil de realizat cu bani mai putini, cand multe spitale nu mai au bani sa supravietuiasca pana la sfarsitul anului.

Ma intreb, intre Camera Deputatilor si Sanatate, cine ar fi trebuit sa primeasca bani mai multi? Intre Senat si ministerul Muncii, cine ar fi trebuit sa aiba prioritate?

Explicatiile de pana acum ale guvernului sunt foarte subtiri. Pentru serviciile secrete, de exemplu, Victor Ponta spune a socoteala intiala pentru salarii a fost incorecta si deci au aparut cheltuieli suplimentare care impun o rectificare pozitiva. Dar la Sanatate nu au aparut cheltuieli suplimentare? In educatie nu?

Nu fac parte dintre cei care considera ca serviciile secrete sunt dusmani ai poporului. Dimpotriva, se vede cu ochiul liber ca nu exista actiune anticoruptie mai mare in care sa nu fie implicat SRI. Dar faptul ca exact in acest moment serviciile primesc bani in plus nu face decat sa sporeasca aversiunea publica fata de aceste institutii si sa creeze impresia ca Victor Ponta isi consolideaza niste prietenii care ii pot folosi, cine stie, poate in campania electorala de anul viitor.

Poate ca se justifica scaderea bugetelor ANI si CCR, dar fara o explicatie credibila ne putem gandi, nu-i asa?, ca de vina este aversiunea pe care o are USL fata de aceste institutii.

Deranjeaza asadar nu doar saracia, ci lipsa de transparenta a criteriilor dupa care ea este redistribuita, dupa care unii au pierdut si altii au castigat niste bani.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#rectificare bugetara, #bani Sanatate, #bani Camera Deputatilor, #bani Senat , #premier