AP: Nu sunt vremuri normale nici macar pentru Romania, cea mai saraca si corupta tara UE

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 21:03
4700 citiri
AP: Nu sunt vremuri normale nici macar pentru Romania, cea mai saraca si corupta tara UE
Foto: Arhiva

Presa internationala comenteaza alegerile parlamentare de duminica, apreciind ca nu sunt vremuri normale nici macar pentru Romania, una dintre cele mai sarace si corupte tari din Uniunea Europeana.

Premierul roman Victor Ponta ar trebui sa simta ca bataliile sale vor deveni mult mai usoare, dupa ce alianta sa a castigat o majoritare confortabila in Parlament, de 68%. Cu acest scor, USL asteapta ca presedintele Traian Basescu sa il nominalizeze pe Ponta din nou la functia de premier, scrie Associated Press.

Totusi, "acestea nu sunt vremuri normale nici macar pentru Romania, una dintre cele mai sarace si corupte tari din UE. La cateva zile dupa alegerile parlamentare, Ponta nu poate fi sigur ca va fi numit premier, din cauza unui conflict amar cu presedintele Traian Basescu", se arata in material.

Inainte de scrutin, presedintele declara ca nu il va desemna din nou pe Ponta la sefia Executivului, ironizandu-l si etichetandu-l drept "porc". Dupa vot, insa, Traian Basescu a vorbit putin si pare ca are coada intre picioare.

Victor Ponta a declarat insa pentru Associated Press ca este increzator ca Traian Basescu il va numi premier, de dragul stabilitatii politice.

"Orice gest care sa arate ca el nu respecta rezultatul alegerilor ar aduce instabilitate in Romania, iar presedintele Traian Basescu nu doreste aceste lucru, indiferent de relatiile personale dificile dintre noi", le-a spus Ponta jurnalistilor "in biroul sau spatios din gigantul Palat al Parlamentului, construit de catre fostului dictator Nicolae Ceausescu".

Dusmania dintre cei doi, explica AP, a otravit atmosfera politica din Romania pentru luni de zile. Conflictul si-a atins apogeul in vara, cand Ponta a incercat, fara succes, sa il demite pe Basescu, un fost capitan de nava de 61 de ani.

Romanii au votat pentru demitere, insa prezenta scazuta la vot a dus ca referendumul sa fie invalidat.

Jurnalistii fac o trecere in revista si a "turbulentelor" care au zguduit Romania in acest an - tara a avut trei premieri si s-a confruntat cu proteste de amploare fata de masurile de austeritate. Intre timp, cresterea economica a fost incetinita la sub 1%, iar oamenii sunt frustrati de nivelul scazut de trai. Salariul mediu lunar este de 350 de euro, unul dintre cele mai mici din UE.

Un nou impas politic ar putea afecta acum Romania, amenintand investitiile straine si daunand imaginii tarii pe plan international.

Observatorii externi, care au luat act de conflictul dintre cei doi oficiali romani, l-au "faultat" in vara pe Victor Ponta, mai noteaza AP. UE si SUA au criticat, deopotriva, faptul ca premierul nu a respectat statul de drept in declansarea referendumului.

Promisiunile lui Ponta

Ponta le-a spus jurnalistilor de la AP ca va reduce TVA de la 24 la 20% in urmatorii patru ani, in cazul care ii va permite bugetul. Totodata, el s-a angajat sa "depolitizeze lupta impotriva coruptiei".

Seful PSD a sustinut ca Traian Basescu a folosit lupta anticoruptie ca un instrument in bataliile politice si ca, in realitate, coruptia a inflorit sub guvernele aliate lui Traian Basescu.

Desi Basescu nu a abordat problema desemnarii unui prim-ministru, mentionand doar ca va respecta Constitutia, el a lasat sa se inteleaga inainte de alegeri ca nu il va reconfirma pe Ponta, mai noteaza jurnalistii, amintind de declaratia presedintelui, care a spus, recent, ca "in politica mai inghiti si cate o broasca raioasa, dar nu trebuie sa inghiti porci".

Ponta a insistat, in interviul pentru AP, ca el nu este ofensat de limbaj. "Acesta este stilul lui ... acestea sunt expresii pe care le foloseste, cu toti adversarii. Problema lui este ca el a fost cel mai popular politician, iar acum el este cel mai putin popular", a mai declarat premierul.

Basescu ar putea nominaliza pe altcineva, dar alegerea sa ar trebui sa fie aprobata de Parlament. In cazul in care candidatul sau este respins de doua ori, Parlamentul ar putea fi dizolvat si ar fi organizate noi alegeri. Chiar daca Basescu il desemneaza pe Ponta, conflictul dintre cei doi este de asteptat sa continue, aducand instabilitate in Romania. Mandatul lui Basescu se incheie in 2014, se mai arata in material.

USL a amenintat ca il va suspenda pe Basescu din nou, in cazul in care acesta refuza sa-l nominalizeze pe Ponta, dar premierul inca in exercitiu a refuzat sa comenteze acest subiect in timpul interviului, insistand ca el este convins ca presedintele il va desemna.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ponta Basescu premier, #Ponta interviu AP , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
ce moaka de cleptoman si mitoman la acest Ponta!!!
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Cine-l numește premier pe Ponta, de Ponta va muri!