New York Times: Simbolul puterii in Romania? Mana in gat!

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:05
4720 citiri
New York Times: Simbolul puterii in Romania? Mana in gat!
Foto: New York Times

Poate ca relatia dintre premierul Romaniei, Victor Ponta, si presedintele Traian Basescu poate fi descrisa cel mai bine ca fiind deloc ambigua, deoarece este clar ca cei doi politicieni nu se pot suporta, se arata intr-un articol publicat de cotidianul New York Times despre situatia de pe scena noastra politica.

Insa acest lucru nu este chiar surprinzator, avand in vedere incercarea prim-ministrului de a-l inlatura de la conducerea tarii pe seful statului, prin organizarea unui referendum de demitere, care, insa, nu i-a dat castig de cauza social-democratului roman.

"Desi referendumul a luat sfarsit de mult timp, efectele sale otravitoare inca se mai resimt", se arata in articolul publicat de New York Times.

Cotidianul denumeste relatia dintre cei doi politicieni romani ca fiind "caustica", mai ales ca cei doi lideri se afla, in prezent, intr-o coabitare deloc confortabila, cel putin pana la alegerile parlamentare din decembrie.

"In consecinta, aceasta tara saraca din Balcani este lasata in deriva. Insa este posibil ca nici rezultatul votului din iarna sa nu calmeze spiritele", se mai arata in articol.

Jurnalistul New York Times puncteaza ca Ponta, intr-un interviu acordat in "opulentul Palat al Parlamentului, construit de fostul dictator comunist, Nicolae Ceausescu, ca monument al grandorii sale", si-a recunoscut greselile, insa nu a aratat ca regreta cu adevarat acest razboi.

"Premierul putea macar sa ascunda antipatia pe care o simte fata de Traian Basescu, un fost capitan de nava, pe care il acuza ca se agata de putere, desi a fost respins de majoritatea romanilor", mai scrie New York Times.

Si presedintele si-a adus contributia la acest conflict, dupa ce a sustinut ca premierul vrea sa organizeze o lovitura de stat.

Cotidianul sublinieaza faptul ca lupta interna din Romania a pus pe plan secund luarea deciziilor, astfel ca leul a avut de suferit, iar investitorii si-au pierdut increderea in a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

Lupta politica s-a mutat la nivel european si international, numerosi lideri politici exprimandu-si ingrijorarea fata de situatia politica din Romania.

Astfel, consilierul secretarului de stat american Hillary Clinton, Philip H. Gordon, a mers in vizita la Bucuresti pentru a afla mai multe detalii si pentru a se asigura ca nu se incalca legea.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cancelarul german, Angela Merkel, au facut declaratii in acest sens.

In consecinta, discutiile despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, care erau programate in septembrie, au fost amanate.

Lupta politica, deloc aproape de final

New York Times mentioneaza ca exista putine semne ca lupta politica din tara noastra s-ar apropia de final. Desi coalitia USL, condusa de Victor Ponta, se va descurca bine la alegerile din decembrie, este posibil sa nu obtina o majoritate covarsitoare. Insa romanii il agreeaza din ce in ce mai putin pe Basescu, care este asociat cu austeritatea.

"Mai mult decat orice, bataliile politice au dus la dezamagiri crunte in randul romanilor de rand", mai noteaza NYT.

"Politicienii nostri se bat ca niste copii pe o jucarie. Ne-au distrus reputatia tarii. Sunt scandalizata. Nu imi place de niciunul dintre ei, nu am incredere in nimeni", a spus o cosmeticiana din Poenari, o localitate de langa Bucuresti, pentru NYT.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#New York Times lupta politica Romania, #NYT lupta politica Romania, #NYT disputa politica Romania , #Traian Basescu