Primarul Kievului îl atacă pe Zelenski: ”Plăteşte greşelile pe care le-a comis. Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi de acest război”

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 20:23
3646 citiri
Primarul Kievului îl atacă pe Zelenski: ”Plăteşte greşelile pe care le-a comis. Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi de acest război”
Vitali Kliciko și Volodimir Zelenski FOTO Twitter

Primarul Kievului Vitali Kliciko consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”plăteşte greşelile pe care le-a comis”, iar poporul ucrainean îşi pierde încrederea în liderul său în războiul împotriva Rusiei, scrie presa străină.

”Oamenii văd cine este eficient şi cine nu este. Existau şi există în continuare multe aşteptări. Zelenski plăteşte greşelile pe care le-a comis”, declară primarul capitalei ucrainene publicaţiei elveţiene 20 Minutes, citată de postul britanic Sky News.

”Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi de acest război, de ce Zelenski a negat până la capăt că ajungem aici”, continuă Vitali Kliciko.

Primarul Kievului declară că se întreabă despre primele zile ale războiului, când forţe armate ruse au intrat pe teritoriul ucrainean şi au ajuns ”rapid” către capitală. ”Preşedintele are totuşi o funcţie importantă azi, iar noi trebuie să-l susţinem până la sfârşitul războiului”, nuanţează un pic Vitali Kliciko.

”La sfârşitul acestui război, fiecare politician va plăti pentru succesele şi eșecurile sale”, consideră el. Într-un interviu acordat la 1 decembrie revistei germane Der Spiegel, primarul Kievului a evocat o formă de autoritarism a lui Volodomir Zelenski.

Vitali Kliciko critică astfel în mod deschis decizia lui Volodimir Zelenski de a amâna alegerile prezidenţiale. El avertizează că, ”la un moment dat, nu vom mai fi atât de diferiţi de Rusia, unde totul depinde de capriciul unui singur om”.

Întrebat de jurnalist dacă democraţia este ameninţată în Ucraina, ”el stânge din buze (...) şi răspunde da”, scrie săptămânalul german. Volodimir Zelenski a amânat organizarea viitoarelor alegeri prezidenţiale în Ucraina. ”Nu este momentul”, argumenta el.

Legea marţială, pe care a prelungit-o, interzice în fapt întoarcerea la urne atât timp cât ţara este în război. ”Nu rămâne în prezent decât o instituţie independentă, dar asupra căreia se exercită presiuni uriaşe: autonomia locală”, cconsideră primatul Kievului,

În opinia sa, primarii sunt obstacol în calea ”atavismului” prezidenţial al centralizării. Cei doi politicieni nu se înţeleg, iar dezacordurile lor publice sunt foarte vocale.

Administraţia prezidenţială îşi exprimă regretul faţă de gestionarea Primăriei Kievului în privinţa adăposturilor antiaeriene şi întreruperii alimentării cu electricitate.

”Nu avem inamici doar în Rusia, avem şi înăuntru. Şi ar putea să aibă loc un KO”, i-a spus Zelenski, o aluzie clară la cariera de bozer a lui Kliciko, după moartea a trei civili la Kiev într-un atac nocturn.

Aceşti tineri au găsit închise uşile unui adăpost antiaerian. ”Pe timp de război, ei seamănă haosul în gestionarea capitalei”, i-a replicat primarul. Puţine voci se ridică să ceară noi alegeri în Ucraina.

O majoritate a ucrainenilor - 81% potrivit Institutului de Socilogie de la Kiev - preferă să aştepte sfârşitul războiului. Alţi 88% dintre respondenţi consideră însă că Ucraina este necesar ”să construiască un sistem democratic cu norme europene”.

Organizarea unor alegeri s-ar fi lovit de o continuare a confruntărilor armate. Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zakujni, a recunoscut că se află într-un ”impas” în urma eşecului contraofensivei din vară, care nu a dat rezultatele scontate.

Militari continuă să fie mobilizaţi şi să lupte pe front în confruntîri sângeroase. Votul lor ar fi putut să fie înregistrat cu dificultate. Aproximativ 20% din teritoriul ucrainean este ocupat de ruşi, iar aproximativ opt milioane de civili au fugit din Ucraina.

”Cum îşi vor expirma ei voinţa?”, se întreba Volodimir Zelenski. Războiul dintre Kiev şi Moscova a luat o cotitură în această toamnă, prin multiplicarea unor operaţiuni militare ruseşti în estul Ucrainei.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 aprilie, folosind patru drone Shahed și cinci de tip neidentificat. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au...
#Vitali Kliciko, #Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina , #Ucraina