YouTube renunță politicile „fake news” înainte de alegerile din SUA. ONG-uri: „Îl lasă pe Trump să mintă fără consecințe”

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 08:13
1351 citiri
YouTube renunță politicile „fake news” înainte de alegerile din SUA. ONG-uri: „Îl lasă pe Trump să mintă fără consecințe”
YouTube renunță la moderarea conținutului înainte de alegerile din 2024. FOTO: Pixabay.com

YouTube a anunţat că pune capăt politicii sale de eliminare a conţinutului care transmite informaţii false despre alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, provocând furia anumitor organizaţii activiste. Anunțul companiei din portofoliul Google vine în plină campanie electorală a SUA pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

„Vom înceta eliminarea conţinutului cu afirmaţii nefondate de fraudă pe scară largă, erori sau probleme care au apărut în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020. Capacitatea de a dezbate liber ideile politice, chiar şi cele care sunt controversate sau bazate pe presupuneri false, este esenţială pentru funcţionarea unei societăţi democratice, mai ales în plin sezon electoral”, se arată în mesajul YouTube.

„În mediul actual, credem că, deşi eliminarea acestui tip de conţinut ajută la combaterea dezinformării, poate avea şi efectul neintenţionat de a limita discursul politic fără a reduce semnificativ riscul violenţei sau a altor daune în lumea reală”, a continuat compania.

YouTube a implementat acest regulament în decembrie 2020 pentru a combate afirmaţiile nefondate conform cărora alegerile prezidenţiale din noiembrie ar fi fost furate de la Donald Trump în favoarea lui Joe Biden.

Reacțiile ONG-urilor în urma deciziei YouTube

Această modificare a politicii de moderare a conţinutului platformei, care intră în vigoare imediat, vine în timp ce giganţii tehnologiei caută să găsească formula potrivită pentru a combate dezinformarea fără a restrânge libertatea de exprimare într-un mediu politic din ce în ce mai polarizat din Statele Unite.

„Moderarea conţinutului este bună pentru comerţ şi democraţie. Sfârşitul regulilor de moderare YouTube cu privire la aceste alegeri este periculos pentru noi toţi”, a reacţionat, la rândul ei, Nora Benavidez de la Asociaţia Free Press.

YouTube „a decis să aleagă calea uşoară, lăsându-l pe Donald Trump şi pe cei care îl susţin liber să mintă fără consecinţe în legătură cu alegerile din 2020”, a criticat şi Julie Millican, vicepreşedintele ONG-ului Media Matters.

YouTube a declarat că celelalte reglementări ale sale legate de dezinformarea electorală, inclusiv interzicerea conţinutului care induce în eroare alegătorii sau îi incită pe oameni să interfereze în procesul democratic, sunt încă în vigoare.

Eveniment Quarterly Report

Donald Trump, criticat de rivalii din Partidul Republican pentru absența de la dezbaterea internă: „Donald, știu că te uiți”
Donald Trump, criticat de rivalii din Partidul Republican pentru absența de la dezbaterea internă: „Donald, știu că te uiți”
Imigraţie, economie, sănătate...: cei şapte candidaţi republicani la alegerile prezidenţiale americane din 2024 au început să se confrunte miercuri într-o nouă dezbatere televizată, dar...
Lovitură dură pentru Donald Trump după ce el și fii săi au fost acuzați de fraudă de un judecător din New York
Lovitură dură pentru Donald Trump după ce el și fii săi au fost acuzați de fraudă de un judecător din New York
Un judecător din New York i-a găsit pe Donald Trump şi pe fiii săi răspunzători de fraudă şi a anulat certificarea de afaceri a Trump Organization, afirmând că fostul președinte a...
#YouTube, #fake news, #regulament, #alegeri SUA, #Donald Trump , #SUA