De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 03:25
10119 citiri
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, Klaus Iohannis, președintele României și Pedro Sanchez, premierul Spaniei FOTO Facebook

În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României. Pe ordinea de zi s-a aflat subiectul migranților care ajung ilegal în țările europene.

Însă, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, după participarea la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm, că i-a cerut omologului său austriac Gerhard Karner ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Bode a invocat noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX, care confirmă că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani, Lucian Bode relatează şi că i-a solicitat omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare.

A fost prima şedinţă a miniştrilor de Justiţie şi Interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.

Calendarul evenimentelor la nivel european

Următoarea ședință formală va avea loc în luna martie. Până atunci va avea loc în februarie și o ședință a Consiliului European, la care vor participa atât Klaus Iohannis, cât și Karl Nehammer. Și la ultima ședință a Consiliului European Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea României la zona de liberă circulație. Instituția nu ia, însă, decizii. Următoarea ședință a consiliului JAI va avea loc în luna iunie. Iar din iulie președinția Consiliului Uniunii Europene va ajunge la Spania. Adică Spania va decide și ordinea de zi în consiliul JAI. Guvernul spaniol s-a arătat de mai multe ori dispus să ajute România să intre în zona de liberă circulație. Dacă Suedia nu va pune pe ordinea de zi votul pentru extinderea Schengen, ar putea să o facă Spania, însă în a doua parte a anului.

  • 9-10 februarie - Consiliul European
  • 9-10 martie - Consiliul JAI
  • 8-9 iunie - Consiliul JAI
  • 1 iunie - Spania preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Șanse pentru a doua parte a anului

Autoritățile din România nu par foarte optimiste în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen în prima parte a anului. Unul dintre motive ar fi alegerile care au loc în mai multe țări europene. Potrivit unor surse politice, oficialii români sunt de părere că nu avem șanse să intrăm în zona de liberă circulație în prima parte a anului.

Și europarlamentarul PSD Victor Negrescu consideră că dacă nu se întâmplă nimic concret până la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie şi nu există până atunci o perspectivă clară pentru Schengen, atunci va fi complicat pentru România să obţină acest deziderat şi ar trebui gândită o altă abordare.

“Din nefericire, faţă de finalul anului trecut, nu mai suntem în postura de a ne decupla de Bulgaria, trebuie să avem o aderare la pachet şi acest lucru face procesul un pic mai dificil. Însă dacă vor fi parcurşi aceşti paşi pe care i-am evocat şi eu în această primă parte a anului, există o perspectivă pentru a doua parte a anului. Dacă nu se întâmplă nimic concret acum, până în martie, până în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie şi nu avem până atunci o perspectivă clară, va fi foarte complicat să obţinem ulterior acest deziderat şi ar trebui să ne gândim la o altă abordare, bazându-ne inclusiv pe elemente juridice sau de altă natură, în aşa fel încât drepturile noastre să fie respectate”, a explicat Victor Negrescu.

Alegeri în UE

Tema migranților este din ce în ce mai folosită în campaniile electorale, așa cum a fost și în cazul Austriei, când nu a acceptat România în Schengen.

Alegerile pentru landul Austria Inferioară din 2023 vor avea loc la 29 ianuarie. Însă vor fi alegeri și în landul Carinthia pe 5 martie și în Salzburg pe 23 aprilie. Însă, nu este singura țară care va avea alegeri în 2023. În Cehia vor fi alegeri prezidențiale, iar în Grecia și în Polonia vor fi alegeri parlamentare.

Însă și în Spania, țară care va prelua în a doua parte a anului președinția Consiliului UE, vor fi alegeri parlamentare în luna decembrie.

Austria, pe poziții

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu-și schimbă discursul în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen. El a declarat recent că „veto-ul” rămâne același.

Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a obiectat, însă cele două ţări sunt tratate la pachet.

Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu doreşte să finanţeze garduri la frontiere, că are o "abordare ideologică" a problemei. Direcţiile pentru protecţia frontierelor externe ale UE includ şi măsuri de construcţie. Nu este "corect ca Bulgaria să fie lăsată singură cu costurile", pentru că în realitate, poliţiştii de frontieră bulgari protejează şi frontierele Austriei şi Olandei. "Aceasta nu este o chestiune ideologică, ci una pragmatică", a spus Nehammer. "Trebuie să fii flexibil şi creativ. De asemenea, este necesară finanţarea echipamentelor tehnice, a personalului şi a dronelor. Este esenţial ca ţări precum Bulgaria şi România să primească sprijin. Un gard care nu este monitorizat nu este o barieră", a punctat cancelarul austriac.

Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Un ministru PNL recunoaște: ”Conflictul public cu PSD a condus la creşterea extremismului”
Preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Sibiu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat vineri, 15 martie, că ”extremismul e real şi e o problemă”, iar creşterea acestuia în...
Austria expulzează doi diplomați de la Ambasada Rusiei în Viena pentru acțiuni „incompatibile cu statutul lor”
Austria expulzează doi diplomați de la Ambasada Rusiei în Viena pentru acțiuni „incompatibile cu statutul lor”
Guvernul de la Viena a dispus expulzarea a doi diplomați de la Ambasada Rusiei în Austria pentru acțiuni „incompatibile cu statutul lor diplomatic”. Au fost declarați persona non grata și...
#aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #consiliul jai, #Schengen, #Austria , #Schengen