Dezastrul ministrului Curaj

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Februarie 2016, ora 07:32
7040 citiri
Dezastrul ministrului Curaj

A gresi e omeneste, a persevera e diabolic. E o vorba veche.

Eu cred ca dl Curaj a depasit faza simplei erori, care i-a fost deja semnalata clar, in privinta planurilor pe care le are cu invatamantul preuniversitar (ce coace invatamantului universitar vom afla joi si marturisesc ca sunt ingrozita de revelatiile care ne asteapta).

Domnul ministru a pus in dezbatere trei variante de Plan-cadru pentru invatamantul gimnazial din Romania, urmand ca o comisie de experti sa aleaga intre ele. Ceea ce era previzibil (si am sa explic de ce) se pare ca se confirma: toate trei sunt proaste.

Academia Romana ii reproseaza dlui minsitru intentia "periculoasa" de a scoate cu totul din programa limba latina si de a reduce numarul orelor de istorie si romana: "propunerile acestui nou Plan-cadru compromit printr-un singur gest, insuficient cantarit, eforturile a generatii de intelectuali responsabili si pun sub semnul pericolului insasi identitatea noastra".

Impotriva eliminarii limbii latine s-au pronuntat intr-un "Apel pentru limba latina" 500 de intelectuali romani dintre amintesc doar pe academicienii Eugen Simion, Ioan Aurel Pop si Marius Sala.

Dl Curaj este insa inoxidabil: "Avem nevoie de stabilitate in domenii-cheie, cum este, de exemplu, istoria nationala, dar si de inovare si tehnologii noi in Educatie. Dezbaterea centrata exclusiv pe aspecte cantitative este contraproductiva".

Asadar, limba latina, romana si istoria sunt pentru dl ministru chestiuni cantitative.

Anterior, dl Curaj primise o lovitura din chiar partea comisiei de experti care urma sa se pronunte pentru una dintre cele trei variante de Plan-cadru. Sase dintre experti au respins toate cele trei variante.

De ce a explicat Oana Moraru, unul dintre expertii in cauza.

Explicatie este similara criticii pe care fostul ministru al Educatiei, prof. univ. dr. Mircea Miclea, o formula pentru Ziare.com la adresa planurilor ministerului inca de acum cateva saptamani, motivul pentru care spun ca esecul era previzibil:

"Modul in care sunt definite acum profilurile de formare e gresit, lipsit de continut si nu ofera nicio orientare clara pentru planurile de invatamant. (...) Cred ca e sterila orice discutie despre planurile de invatamant fara o stabilire prealabila a profilului de formare pentru fiecare ciclu de invatamant.

Adica, ce vrem sa stie absolventul de liceu, sau cel de 10 clase, sau cel de gimnaziu. Abia dupa ce stabilim cunostintele si deprinderile de final de ciclu, putem stabili cate ore alocam sau nu alocam pentru dobandirea lor."

Cu alte cuvinte, ce ne spun profesorii Miclea si Moraru: ca ministrul vrea sa construiasca o autostrada despre care nici macar nu isi pune problema unde duce. Unde vrea sa ajunga? Care vrea sa fie rezultatul unui an, al unui ciclu de studiu?

Habar nu are nimeni. Important e sa turnam asfaltul si om vedea noi la sfarsit unde ne oprim, poate intr-un sat, poate in camp, poate in apa. Important e ca am asfaltat pe patru benzi.

Si ceea ce ma inspaimanta nu este, cum spuneam, eroarea. Desi imi este greu sa i-o acord dlui Curaj, care a lucrat in echipa ministrului Funeriu. Ar fi trebuit sa stie ca aceasta realizare a portretului robot al elevului la final de ciclu a fost incercarea cea mare, aceea care a intarziat si in final a zadarnicit reformarea programelor. Pur si simplu, ministrul Funeriu nu a vrut sa inceapa o autostrada intr-o directie incerta.

Ceea ce ma sperie este perseverenta. "Domnul Curaj ne-a spus ca astea sunt conditiile, ca planurile pentru anul viitor sunt de conservatorism, sa nu modificam foarte mult pentru ca nu putem face un cutremur intr-un an si ne-a propus sa alegem unul dintre cele trei planuri-cadru", afirma Oana Moraru, potrivit Hotnews.

Deci inteleg ca dl Curaj pur si simplu nu vrea reforma. Nu ca nu stie, nu ca nu a gresit calea, nu ca n-a inteles. Dl Curaj nu vrea cutremure. Vrea o fatuiala, o aproximare dupa ureche fara nicio legatura cu exigentele unui demers profesionist.

I-o spune Academia, i-o spun expertii in educatie convocati de minister, i-o spune cel pe care eu, si nu numai, il consider cea mai puternica si vizionara personalitate reformista a scolii romanesti, profesorul Miclea.

Degeaba. Dl Curaj o tine pe a domniei sale: Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic, nu-i asa? De ce sa nu se schimbe? Ca sa nu fie deranjate interesele consolidate care au sufocat Educatia? Oare tehnocratul Curaj, academicianul lui Oprea, o fi omul unui sistem menit sa securizeze sistemul?

Va spuneam ca dl Curaj este ministrul care ma sperie pentru ca, in opinia mea, este pe cale sa lase in urma cel mai mare dezastru al scolii romanesti care sa distruga si ce a mai ramas intact din Legea Educatiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#ministru Curaj reforma programe , #ministrul Educatiei