Ajutor financiar din România pentru Ucraina. Suma anunțată de ministrul Bogdan Aurescu

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 20:38
2815 citiri
Ajutor financiar din România pentru Ucraina. Suma anunțată de ministrul Bogdan Aurescu
Imagine cu urmările războiului din Ucraina FOTO Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC), în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, care se desfăşoară, marţi şi miercuri, la Bruxelles, context în care a anunţat o nouă contribuţie a României în sprijinul Ucrainei.

Pe agenda discuţiilor au figurat situaţia de securitate din Ucraina ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse şi implicaţiile războiului în planul securităţii regionale şi euroatlantice, sprijinul politic şi practic al NATO şi al aliaţilor pentru statul partener şi eforturile sale de apărare, precum şi stadiul reformelor interne din Ucraina. Au fost abordate şi necesităţile de sprijin consolidat ale autorităţilor de la Kiev şi populaţiei ucrainene, cu relevanţă şi pentru pregătirile aliate în curs pentru Summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc pe 11 şi 12 iulie.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul intervenţiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa organizării reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, în urma demersurilor susţinute ale Secretariatului Internaţional al NATO, sprijinite activ şi de România.

Aurescu a anunţat o nouă contribuţie a României în sprijinul Ucrainei, în valoare de 830.000 de dolari, pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), informează MAE.

"Această nouă contribuţie ilustrează angajamentul solid şi consecvent al României faţă de Ucraina şi vine în continuarea contribuţiei financiare de anul trecut (400.000 de dolari) dedicată întăririi rezilienţei şi capacităţilor de apărare ale Ucrainei", arată MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aliaţilor invitaţia de participare la prima conferinţă internaţională dedicată securităţii Mării Negre, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizată de către miniştrii de externe şi ai apărării din România şi Ucraina, eveniment ce va avea loc în data de 13 aprilie 2023, la Bucureşti.

Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina a marcat o dublă premieră, fiind prima sesiune ministerială NUC din ultimii şase ani şi prima reuniune oficială a NATO, cu participarea Finlandei ca membru cu drepturi depline al Alianţei.

Ucraina a fost reprezentată de către ministrul Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba. La reuniune a participat şi Suedia, ca stat aflat în etapele finale ale procesului de aderare.

Eveniment Quarterly Report

Joe Biden va anunța mâine un ”ajutor semnificativ” pentru Ucraina. Ce arme puternice ar putea fi incluse în pachet
Joe Biden va anunța mâine un ”ajutor semnificativ” pentru Ucraina. Ce arme puternice ar putea fi incluse în pachet
Mâine, 21 septembrie, va avea loc la Washington o întâlnire personală între președinții Ucrainei și Statelor Unite, Vladimir Zelenski și Joe Biden. În timpul negocierilor, liderul...
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Oficialii ucraineni au declarat că au depășit o linie cheie de apărare a Rusiei în sud-estul țării datorită în mare parte vehiculelor blindate furnizate de SUA. Forțele ucrainene au...
#ajutor, #bani, #Ucraina, #Bogdan Aurescu , #stiri Bogdan Aurescu