Cine sunt candidații validați de AUR pe listele pentru consiliile județene. De la declarații controversate la probleme cu legea și traseism politic

Sambata, 09 Martie 2024, ora 03:25
10419 citiri
Cine sunt candidații validați de AUR pe listele pentru consiliile județene. De la declarații controversate la probleme cu legea și traseism politic
Ringo Dămureanu, deputat AUR, Mugur Mihăescu, actor, Sorin Lavric, senator AUR FOTO / colaj Facebook

AUR a validat săptămâna aceasta mai multe candidaturi pentru consiliile județene, cu 3 luni înainte de alegerile locale. Pe lista de candidați ai partidului AUR se regăsesc personaje notorii precum Mugur Mihăescu, actor și om de afaceri, care a intrat în partidul lui George Simion la finalul anului 2022 și care candidează la șefia Consiliului Județean Olt, deputatul AUR Ringo Dămureanu la Dolj și Sorin Lavric, care candidează la Neamț. Printre cei propuși de Alianța pentru Unirea Românilor se numără persoane certate cu legea și controversate, dar și un primar ex-PNL și ex-ALDE, care anul acesta a făcut trecerea la AUR.

Mugur Mihăescu, carieră politică, controverse și avere

Mugur Mihăescu, probabil cel mai cunoscut candidat validat de AUR, a cunoscut succesul ca făcând parte din grupul umoristic ”Vacanța Mare”, care a avut succes în anii 1990 și începutul anilor 2000. Actorul originar din Olt este acum un prosper om de afaceri și s-a făcut remarcat în ultimii ani prin declarațiile controversate făcute despre pandemie și vaccinul COVID-19. De asemenea, acesta a fost una dintre exponenții protestelor din pandemie din Piața Victoriei.

”Vaccinul pentru mine conține 200.000 de locuri de muncă șterse cu buretele într-o seară, un milion de oameni aruncați în sărăcie”, spunea Mihăescu într-un live pe Facebook din perioada pandemiei de COVID-19.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Tot în perioada pandemiei, actualul candidat AUR la șefia Consiliului Județean Olt, a fost în centrul unei controverse în urma Revelionului de la TVR 2020-2021, denumit ”Revelion la mine ACAS'”, despre care membra CNA Dorina Rusu spunea la acea vreme că a fost ”un spectacol grotesc”.

În cadrul show-ului au fost făcute critici la adresa guvernării, dar și remarci la adresa celor care respectă măsurile COVID-19 și la adresa femeilor.

Mihăescu, în vârstă de 56 de ani, a mai intrat în atenția publică după ce a ieșit la iveală faptul că a fost recrutat de fosta Securitate în timpul armatei, când a furnizat informații despre colegii lui militari, potrivit CNSAS. Mihăescu a semnat angajament cu Securitatea pe 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ "Mihai".

La scurt timp de la recrutare, Mihăescu a început să scrie note despre colegii lui, despre prieteni sau despre persoane necunoscute cu care se împrietenea, obținea informații de la aceștia pe care apoi le transmitea Securității.

Despre averea sa, el a mărturisit în anul 2021, în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, că a câștigat ”multe milioane” de euro din ”Vacanța Mare”. ”Mi-am făcut visele la 30 și ceva de ani, cu mașini, cu case”, spunea Mihăescu în emisiune.

Mugur Mihăescu a deschis primul irish pub în centrul Vechi, în anul 2009, iar acum deține alături de fratele său, Liviu Mihăescu, trei astfel de pub-uri, toate în Centrul Istoric, care cumulează 400 de locuri în interior si tot atâtea pe terase.

Un an mai târziu, a cumpărat dreptul de a administra magazinul Muzica cu 1,7 milioane de euro printr-o afacere făcută cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România (UCMR), pe atunci condusă de Adrian Iorgulescu (PNL).

A stârnit atunci indignarea foștilor chiriași din magazinul Muzica, cărora nu le-a prelungit contractele.

Acesta deține mai multe localuri în Centrul Vechi al Capitalei și locuiește într-o vilă de lux în nordul Bucureștiului, despre care spunea că este prea mare și ar fi intenționat să o vândă.

În colecția sa de mașini se găsesc un Lamborghini Gallardo și un Porsche Boxter, dar și Mercedesuri, la toate acestea adăugându-se o motocicletă Harley Davidson.

Primele sale tangențe cu politica au fost în anul 2011, cu Partidul Verde, unde a fost ales președinte executiv. Susținea atunci că a intrat în politică pentru că ”urăște politica”.

Câteva luni mai târziu, devine independent, infirmând orice zvon că s-ar înscrie în vreun partid politic. Mihăescu a devenit consilierul personal al fostului Primar General al Capitalei, Gabriela Firea.

Ringo Dămureanu

Un alt candidat pe care AUR îl propune pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, de data aceasta la Dolj, este deputatul Ringo Dămureanu, în vârstă de 50 de ani.

Înainte să fie ales deputat pe listele AUR, Ringo Dămureanu a lucrat în administrația publică și a fost lider de sindicat. În 2017, acesta a devenit administrator al Complexului Energetic Hunedoara, deși nu avea experiență, scrie Libertatea.

În calitate de deputat, acesta face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din 2023, este membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din aprilie 2022 și a fost președinte al Comisie pentru Constituționalitate.

Ringo Dămureanu a avut 113 luări de cuvânt în Parlamentul României și a avut 115 inițiative legislative, dintre care doar una a devenit, până acum, lege.

Deputatul menționează în CV-ul său că a urmat cursurile Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică de la Universitatea din Craiova, în perioada 1992-1997, obținând diploma de inginer.

Acesta are și un master în Dreptul Afacerilor Publice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, în perioada 2007-2009. Acesta mai menționează în CV-ul său mai multe cursuri de perfecționare.

Conform declarației de avere depusă la Camera Deputaților în anul 2023, deputatul AUR deține trei apartamente, două în Lupeni, Hunedoara și unul în Craiova, de 81 de metri pătrați.

Dămureanu mai are în declarația de avere un autoturism Renault Captur din anul 2019, cumpărat în leasing, dar și active financiare în patru conturi bancare deschise la două bănci care însumează aproximativ 21.000 de euro. Tot la capitolul activelor financiare, deputatul AUR a acordat un împrumut 28.000 de euro.

Ringo Dămureanu încasează anual peste 28.000 de euro de la Camera Deputaților și salariul de președinte de peste 34.000 de euro de la Sindicatului Național „Forța Legii”.

Soția sa, Andreea Adriana Dămureanu, încasa anual un salariu de 60.946 de lei de la Sindicatul Național „Forța Legii”.

Controverse și probleme cu legea

Ringo Dămureanu a primit amendă penală pentru lovire în luna noiembrie 2000 în urma unei decizii luate de Tribunalul Dolj, iar la un an distanță, în 2001, același tribunal a hotărât că decizia rămâne definitivă. În anul 2018, Dămureanu a depus un dosar pentru „reabilitare judecătorească” la Judecătoria Craiova, prin care cerea să i se șteargă din cazier condamnarea primită la începutul anilor 2000.

Acesta a fost din nou acuzat de agresiune în anul 2010, când un medic din Craiova a depus plângere pe motiv că a fost lovită de acesta pentru că voia să se retragă din sindicatul pe care Dămureanu îl conducea.

În perioada pandemiei, deputatul s-a remarcat prin comentariile acide la adresa măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus și prin nerespectarea măsurilor de protecție, cel mai cunoscut incident având loc în anul 2021, când lui Dămureanu i-a fost refuzată intrarea în Serbia pentru că nu a vrut să facă testul COVID-19 la intrarea țară, susținând la acea vreme că legea nu este valabilă pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice.

Sorin Lavric

Un alt parlamentar AUR pe care partidul îl propune ca șef de Consiliu Județean Neamț, este senatorul Sorin Lavric, în vârstă de 56 de ani, născut la Turnu-Severin și ales în 2020 pe listele AUR.

Lavric este scriitor și traducător, absolvent al Facultății de Medicină din București în 1993 și al Facultății de Filozofie din București în 1996. Acesta are un doctorat în filozofie obținut în 2005.

A fost medic stagiar la Spitalul Județean din Brăila între 1993 și 1994, ulterior redactor la editura ”Humanitas” între 1997 și 2005, dar și redactor la revista ”România Literară” din 2012 până în 2020. A fost de totodată profesor asociat la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității București între 2003 și 2015 și profesor asociat la UNATC din 2013 până în 2020.

A publicat 7 cărți și a realizat mai multe traduceri, potrivit CV-ului publicat pe pagina Senatului României.

În declarația sa de avere depusă în 2023 la Senat apar două terenuri intravilane în Piatra Neamț, care însumează 654 de metri pătrați, 2 case în Piatra Neamț și două apartamente în București, primele două achiziționate în 2007, iar ultimele 2 achiziționate în anul 2022.

Senatorul deține un autoturism Renault Clio din anul 2019, luat în leasing.

În declarație mai figurează contribuții la fonduri de pensie privată pe numele său și al soției sale care însumează peste 200.000 de lei, dar și asigurări de viață. Pe numele său, Sorin Lavric are un cont deschis la BRD cu 96.000 de lei.

La capitolul credite și datorii, soții Lavric au datorii care însumează aproximativ 85.000 de euro și un leasing pentru autoturismul Renault Clio de aproape 63.000 de lei, scadent anul viitor.

Sorin Lavric încasează o indemnizație anuală de senator de 153.000 de lei și drepturi de proprietate intelectuală de 2583 de RON de la Fundația România Literară, în timp ce soția sa încasează ca procuror, anual, aproximativ 51.000 de euro.

Sorin Lavric - simpatii legionare și declarații misogine

În 2020, Sorin Lavric a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor după ce în presă au apărut fragmente jignitoare și discriminatorii la adresa femeilor, culese din lucrările sale. În cartea ”Decoct de Femeie”, Lavric scria că bărbații nu caută ”deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea” în femei, argumentând că „o mie de femei erudite strânse laolaltă nu fac cât fascinația uneia singure din cele care au privilegiul nurilor”.

Acesta mai spunea că femeia „poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”.

Lavric făcea și remarci rasiste la adresa romilor, pe care îi numea ”plagă socială”.

Comentarii și remarci discriminatorii la adresa femeilor a mai avut și în timpul campaniei electorale din 2020.

Sorin Lavric a fost din nou în centrul unui scandal în anul 2021 când în plenul Senatului, deputatul din grupul Minorități Silviu Vexler a declarat că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor de stat „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”, scria Digi24.ro.

Senatorul AUR Sorin Lavric a replicat că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.

În 2023, Lavric a recidivat prin omagierea lui Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice în Parlamentul României, la doar două săptămâni după ce liderul AUR George Simion a avut o întâlnire cu Ambasadorul Israelului în România. Atunci, Simion condamna antisemitismul și recunoștea responsabilitatea României în privința Holocaustului, potrivit G4Media.

”Legionarismul este un episod încheiat în istoria României și nu ne propune să înviem legionarismul, ci să apărăm latura naționalist-creștină”, spunea Sorin Lavric în declarația sa politică.

Lavric a mai avut un derapaj în anul 2023 când a vorbit despre femeile care susțin dreptul la avort, susținând că ”feministele” vor ca în România ”toate femeile să facă pe bandă rulantă avorturi”. El a mai adăugat că ”feministele” vor să ”detroneze bărbații”.

Traseist de la PNL, propus de AUR la Consiliul Județean

Printre candidații AUR pentru Consiliile Județene se regăsește și primarul PNL din localitatea suceveană Bosanci, Neculai Miron. Acesta este propus de partidul lui Simion pentru șefia Consiliului Județean Suceava.

Întrebat de presa locală dacă este moral să candideze de la AUR, având în vedere apartenența la PNL, Neculai Miron a spus că a cerut excluderea din partid, dar acest lucru nu s-a întâmplat, adăugând că PNL nu a făcut nimic pentru comuna Bosanci, scrie publicația locală SuceavaLive.

Edilul este la al doilea mandat de primar, pe primul obținându-l din partea ALDE.

Simion este de părere că în urma anunțării candidaturii din partea AUR, PNL îl va exclude pe primar din partid, spune publicația.

Deputatul care a propus ca ucrainenii ”să fie urcați în dube” și trimiși acasă

Deputatul AUR Georgel Badiu, care este și chestor al Camerei Deputaților, candidat pentru șefia Consiliului Județean Vrancea din partea AUR, a fost în centrul unui scandal în 2023, când a afirmat că toți ucrainenii de peste 18 ani din România ar trebui să fie „urcați în dube” și trimiși înapoi acasă.

Badiu a dat de înțeles într-un mesaj publicat pe Facebook că ucrainenii ar fi o povară pentru România și că ar „încasa ilegal” bani de la stat. Mai mult, acesta sugerează că ucrainenii ar fi „inamici” ai românilor.

Deputatul și-a șters ulterior postarea, iar mai apoi și-a dezactivat și profilul.

Înainte de a ajunge deputat de Vrancea, Badiu a fost polițist timp de 11 ani și a ieșit la pensie în 2017, la 49 de ani. Acesta primește o pensie specială de la Ministerul de Interne de aproximativ 9.000 de lei pe lună, cu toate că formațiunea din care face parte militează pentru desființarea lor.

Pe lista de candidați AUR la consiliile județene, validată de Biroul Naţional de Conducere al partidului mai figurează Ciprian Iacob – judeţul Dâmboviţa – avocat, Zorlescu Adrian- judeţul Gorj – inginer constructor şi antreprenor, Pop Darius – judeţul Maramureş – artist (Conservatorul) şi deputat, Băculescu Vlad – judeţul Satu Mare – avocat şi antreprenor, Florea Gabriel – judeţul Teleorman – antreprenor.

Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#alegeri 2024, #aur, #Mugur Mihaescu, #George Simion, #consiliu judetean , #alegeri 2024