Calendarul alegerilor din 9 iunie, adoptat luni de Guvern. Europarlamentarele și localele, comasate

Luni, 11 Martie 2024, ora 11:43
1601 citiri
Calendarul alegerilor din 9 iunie, adoptat luni de Guvern. Europarlamentarele și localele, comasate
Urne de vot FOTO Hepta

Guvern adoptă luni, în ședință, Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, alegerile europarlamentare şi cele locale urmând a fi comasate în aceeaşi zi.

Guvernul se reuneşte luni, de la ora 17.30, pentru a adopta Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie.

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, fiind actul normativ care comasează alegerilor europarlamentare cu localele în data de 9 iunie.

Astfel, perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, prevede OUG.

Preşedintele AEP Toni Greblă a precizat că un element de noutate este pentru votul în străinătate şi anume listele suplimentare care erau consemnate cu pixul sunt acum consemnate electronic, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Astfel lista suplimentară pentru cetăţenii români din străinătate e generată electronic, ceea ce duce la economisirea timpului şi păstrarea acurateţii, a mai explicat Greblă. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Toni Greblă a afirmat, referitor la migrarea aleşilor locali pe listele altor partide, în calitate de candidaţi la alegeri, că este o decizie de oportunitate politică, nu este de constituţionalitate.

Liderii Dreptei Unite depun luni o sesizare la Avocatul Poporului în care îi cer să atace la CCR Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern pentru comasarea alegerilor de pe 9 iunie. Dreapta Unită a identificat în OUG încălcări ale Constituţiei, precum şi ale unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#alegeri 2024, #alegeri europarlamentare 2024, #alegeri locale 2024 , #alegeri 2024