Lumea nu se poate proteja împotriva unui american: Totul se poate schimba dramatic pentru Occident VIDEO FOTO

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 02:22
5303 citiri
Lumea nu se poate proteja împotriva unui american: Totul se poate schimba dramatic pentru Occident VIDEO FOTO
Donald Trump ar putea fi un pericol pentru occident, dacă devine iarăși președinte FOTO: Wiki

Dacă oamenii de rând se pot asigura pentru orice risc în zilele noastre, statele occidentale le este aproape imposibil să se protejeze împotriva unui american, care poate schimba istoria lumii. Totul se poate schimba dramatic pentru democrațiile europene și asiatice dacă un om aplecat spre dictatură, Donald Trump va fi din nou președintele Statelor Unite după viitoarele alegeri din 2024.

Experții susțin că momentul pentru aliații Americii să se protejeze împotriva epoca Trump 2.0 este astăzi. Peste un an, când Trump ar putea fi președinte ales, ar fi mult mai scump, potrivit Financial Times.

Punctul de plecare este să acceptăm că revenirea lui Trump ar fi mult mai rea pentru „vestul global” decât primul său mandat. În 2020, Joe Biden a făcut campanie pe tema că Trump a fost o aberație; el nu reflecta adevăratele valori ale Americii. Acel act de credință ar fi golit de sens la un al doilea mandat al lui Trump. America l-ar fi reales cu ochii larg deschiși.

O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

Nu are rost să pretinzi că un om care crede că orice alegere te pierde, că sistemul judiciar este putred și corupt și că dușmanii săi politici sunt în închisoare, este un credincios în democrație. După cum arată convingător Robert Kagan în Washington Post, Trump va intra în funcție cu un plan și o echipă care să-l execute. Scopul lui este dictatura, susține acesta.

Dacă instanțele și mass-media liberă nu ar fi putut să-l tragă la răspundere pe Trump după ce a plecat de la putere, ar fi avut puține speranțe de a face acest lucru odată ce și-ar fi recăpătat-o. Gardurile pe termen scurt nu ar fi potrivite. Lumea ar trebui să presupună că America și-a schimbat permanent cursul.

Singura asigurare decentă se bazează pe cel mai rău caz. Pe această bază, trebuie să presupunem că victoria lui Trump va fi luată drept undă verde de Vladimir Putin din Rusia și Xi Jinping din China pentru a face progrese mari în agendele lor.

SUA s-ar retrage din NATO, așa cum a declarat Trump. Ucraina ar fi lăsată în voia sa. Aliații și prietenii din Asia ar trebui să se adapteze la o lume în care SUA nu îți mai asigură securitatea. Între timp, SUA ar renunța la eforturile de a combate încălzirea globală, de a susține drepturile omului și, cel puțin, ar face rost de ordine internațională bazată pe reguli. Planul lui Trump pentru un tarif de 10% la toate importurile ar face din sistemul comercial mondial deschis o amintire îndepărtată.

Un pericol uriaș planează asupra Ucrainei: Riscul nu vine din Rusia, ci de la o mare putere militară occidentală

Cea mai îngrijorătoare acoperire împotriva ieșirii Washingtonului de la Pax Americana ar fi o goană pentru pragul nuclear. Printre aliații Americii, Japonia, Coreea de Sud și Australia sunt fiecare capabile din punct de vedere tehnic să devină nucleare în câteva luni. Din punct de vedere politic, Japonia ar fi mai greu să treacă această linie, având în vedere istoria sa unică ca singura țintă a atacului nuclear. Dar eliminarea de facto a umbrelei nucleare a Americii ar depăși probabil această moștenire morală.

Ucraina nu ar mai putea învinge Rusia, fără sprijinul SUA

Din motive similare, ar fi o cheie profundă ca Germania să devină nucleară. De când Berlinul a decis să renunțe la energia nucleară civilă în 2011, acest prag ar dura, de asemenea, mai mult timp. Totuși, acolo unde există voință, există o cale. Un Putin renascent care câștigă teritoriu în Ucraina în timp ce amenință Polonia, Țările Baltice, România și Moldova ar putea transforma natura dezbaterii Germaniei.

Devenirea nucleară este o formă de acoperire împotriva unui SUA permanent Trumpian. Totuși, o asemenea fugă nu s-ar limita la prietenii Americii. Iranul se află la aproximativ un an de la izbucnirea nucleară. Arabia Saudită, Turcia și Egiptul sunt toate capabile să se alăture trenului. Oprirea Iranului să treacă acest prag este un război la care probabil s-ar înscrie Trump.

O altă opțiune pentru aliații Americii ar fi să se apropie de puterile revizioniste. Având în vedere istoria Germaniei și Franței de a încerca să găzduiască Rusia, o astfel de schimbare nu poate fi exclusă. Într-adevăr, linișterea implicită a Moscovei este mai probabilă decât o uniune europeană a apărării în viitorul apropiat.

Un aliat al SUA dă un avertisment dur Israelului și Mossadului: Situație neașteptată în războiul cu Hamas VIDEO

Germania și-a îmbrățișat conceptul Zeitenwende – un punct de cotitură istoric – după invazia Ucrainei de către Putin. Dar întoarcerea este incompletă și a mers împotriva deceniilor de diplomație germană. Dacă SUA au părăsit tabla de șah, nu este greu să ne imaginăm o Zeitenwende inversă germană.

Dintre marile puteri europene, doar Marea Britanie ar rămâne cu Ucraina. În absența Americii, cu toate acestea, Marii Britanii nu are resursele necesare pentru a suporta povara. Italia a fost ferm pro-Ucraina sub conducerea lui Giorgia Meloni. Asta s-ar schimba peste noapte, dacă Trump s-ar întoarce la Casa Albă. Statele baltice și Polonia aveau să devină bastioane singuratice împotriva expansiunii Rusiei spre vest.

Cu cât Occidentul se confruntă mai devreme cu spectrul revenirii lui Trump, cu atât este mai probabil să aleagă forme de asigurare mai bazate pe principii. Statele europene au obiceiuri mult mai profunde de cooperare între ele decât este adevărat pentru omologii lor asiatici. De asemenea, ar fi mai ușor să reziste Rusiei decât Chinei. Dar acestea sunt paie în vânt. Dacă Trump câștigă, totul se schimbă.

Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, republicanul Donald Trump, pe care l-a comparat cu ”un băieţel...
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
#alegeri prezidentiale SUA, #Donald Trump, #Donald Trump presedinte SUA, #Donald Trump alegeri SUA, #Occident , #Statele Unite