Europarlamentare 2009: 50 de lei votul, in sectorul 5

Duminica, 07 Iunie 2009, ora 16:32
1392 citiri
Europarlamentare 2009: 50 de lei votul, in sectorul 5

La periferia Bucurestilor, in sectorul 5, ziua alegerilor este o ocazie de a face un ban fara prea multa munca, multi alegatori vanzandu-si votul pe 50 de lei "si ceva pe deasupra".

La Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Calea Rahovei, de dimineata. Procesul de vot se derula normal. In general cupluri in varsta veneau agale sa-si exercite drepturile electorale.

Printre ei si un grup de tineri care venisera la initiativa unuia dintre ei, dornic sa voteze pentru prima data. "Vreau sa vedem cum e. Nu stiu cu cine votez, dar vad eu acolo. La nimereala", spune liceanul pornit sa-si indeplineasca datoria civica.

Unul din membrii sectiei de votare, iesit sa fumeze pe fuga o tigara, devine suspicios cand aude ca i se pun intrebari de catre un ziarist.

"Va rog, nu ma intrebati ca nu vreau sa am probleme", spunea femeia. "De ce sa aveti probleme?" "Nu stiu, dar nu vreau sa am probleme", raspunde indarjita doamna.

In strada Bachus, in fata scolii "George Calinescu", stau trei barbati de vorba. N-au votat, iar doi dintre nici n-au de gand sa intre in sectia de votare aflata la doar cativa metri. "Astea nu sunt partide, sunt doar escroci. Inainte de alegeri sunt ultimii cersetori, iar dupa toti se cred Napoleoni, stapanii lumii", spune unul dintre ei.

Intrebat daca vreun partid a incercat sa-i convinga cumva sa se prezinte la vot, acelasi barbat spune indignat: "Ce, am ajuns sa ne manjim cu puloverele si tricourile de le-a impartit Vanghelie pe aici?

Nu ma intereseaza. Cand m-am dus la piata azi dimineata, imparteau sepci si tricouri. M-a si intrebat cineva daca nu stiu unde se dau ajutoare. Nu stiu, de unde sa stiu", adauga el.

Singurul dintre cei trei care vrea sa voteze intentioneaza sa-l sustina pe Gigi Becali.

"E singurul care a facut ceva pentru oameni. Uitati-va la strada asta. M-am dus la primarie sa vin sa o asfalteze si a zis ca la ei figureaza ca strada Bachus e asfaltata, dar portiunea asta n-a vazut asfalt de cand sunt eu", arata spre ulita prafuita pe care, in mod evident, n-a trecut niciun utilaj de asfaltare.

La piata Ferentari, un tarabagiu confirma ca a venit un ins ce impartea sepci si tricouri rosii, dar spune ca n-a stat mult pentru ca nu prea erau oameni veniti sa faca piata.

Pe prelungirea Ferentari, in curtea scolii 136, stau doua batrane care parca nu au curaj sa intre sa voteze. "Eu il astept pe baiatul meu ca s-a dus sa vada daca a castigat la loto", spunea una dintre ele, in timp ce cealalata se lamenteaza ca ii este un rau teribil de la canicula.

Cele doua se invioreaza insa subit cand in curtea scolii intra o caravana alcatuita din cateva zeci de persoane, barbati cu lanturi grele de aur la gat, femei tinere care-si alapteaza copiii din mers, dar si un ins ce parea cuprins de febra electorala in timp ce muncea, deoarece venise cu o drujba in mana.

Cativa erau organizatorii grupului si aveau grija ca nu cumva cineva sa-si nesocoteasca indatoririle cetatenesti. "Voi acolo ati votat? Bine, atunci ne vedem acasa la mine, la 3", spunea o femeie taraindu-su fustele prin praf. "Da, am fost. Acum ii duc acasa", vorbea la telefon un barbat al carui colan metalic i se labarta pana aproape de ombilic.

Un tanar tot timpul razand a admis ca tot grupul venise organizat. "Mi-au dat 50 de lei. Cum cine, pesedeul!? Dar mai primesc ceva pe deasupra dupa ce vad stampila. Nu stiu ce, ca nu mi-au zis", spune vesel tanarul, in timp ce un altul se enerveaza ca lui i s-a spus ca vede banii doar dupa ce voteaza.

Imediat apare unul dintre liderii grupului, pe a carui burta sta sa plezneasca un tricou pe care scrie "I love Paris", nemultumit de prezenta unui ziarist: "Auzi, ba, tu n-ai treaba? Hai, fa pasi!". La vreun sfert de ora, acelasi individ strangea buletinele alegatorilor dedicati pentru a avea dovada ca toata lumea si-a facut treaba.

La cateva strazi mai incolo, la sectiile 821-825, amenajate la scoala numarul 2 din strada Lacul Bucura, grupuri mici, in special femei, se adunau la intrarea in curte, asteptand parca sa fie conduse in sectii. Una dintre ele isi pierduse rabdarea pentru ca mai avea si alte treburi de facut.

"Hai, du-te si voteaza ca le dau eu buletinul dupa asta si-ti iau eu banii", i-a spus o alta femeie. Intrebate despre ce bani este vorba, cele doua devin suspicioase, iar cand apare cel care parea liderul grupului, ii relateaza acestuia indiscretia. Astfel ca grupul s-a incolonat frumos, a votat si a plecat ordonat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#europarlamentare voturi cumparate, #europarlamentare bani vot , #alegeri europarlamentare 2009