Reactii la decizia CCR pe comasare: USL saluta revenirea la normalitate, PDL respinge anticipatele

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 15:49
3935 citiri
Reactii la decizia CCR pe comasare: USL saluta revenirea la normalitate, PDL respinge anticipatele
Foto: Arhiva

USL apreciaza ca decizia Curtii Constitutionale de a respinge comasarea alegerilor este fireasca si pozitiva pentru democratia din Romania. Lideri Opozitiei considera ca Guvernul ar trebui sa demisioneze pentru ca si-a angajat raspunderea pe un proiect neconstitutional.

Curtea Constitutionala a trimis vineri la Monitorul Oficial pentru publicare motivarea deciziei prin care legea Comasarii alegerilor in 2012 a fost declarata neconstitutionala. Unul din magistratii CC, Iulia Motoc, a facut opinie separata, sustinand ca legea comasarii alegerilor este constitutionala si exista state europene care au apelat la aceasta procedura, informeaza Agerpres.

"Amintim ca exista mai multe cazuri de comasare a diferitelor tipuri de alegeri, un exemplu recent fiind si comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, din anul 2009", sustine Iulia Motoc, in motivarea publicata vineri de CCR.

Judecatorul arata ca, daca s-ar merge pe aceasta logica, nici alegerile prezidentiale nu s-ar mai putea organiza odata cu alegerile parlamentare. De asemenea, Iulia Motoc este de parere ca prelungirea mandatului alesilor locali constituie o practica a statelor democratice.

Astfel, Franta, prin Legea nr.2005-1563 din 15 decembrie 2005 privind prelungirea duratei mandatului din 2007 a consilierilor municipali si consilierilor generali, a prelungit cu un an mandatul consilierilor mentionati.

Pe de alta parte, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca democrat-liberalii nu comenteaza decizia Curtii, dar sunt cu totul impotriva alegerilor anticipate, prin urmare "se preconizeaza, in mod cert, alegeri locale in iunie si parlamentare in noiembrie", o decizie urmand sa fie luata insa luni dimineata, la sedinta coalitiei de guvernare.

"PDL este categoric impotriva anticipatelor. Asa cum a iesit decizia Curtii Constitutionale, se preconizeaza, in mod cert, alegeri locale in iunie si parlamentare in noiembrie, cel putin din punctul de vedere al PDL, dar si al coalitiei(...)

Declararea neconstitutionala a unui act normativ pe care puterea l-a sustinut nu este un lucru care sa nu te afecteze. E o chestiune care are consecinte negative. Noi am analizat printr-o anumita prisma constitutionalitatea acestui act normativ, judecatorii care sunt suverani au avut alte unitati de masura. Ei sunt suverani, si nu noi. Noi nu putem decat sa le respectam decizia", a declarat Oltean intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

USL: S-a restabilit normalitatea

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, considera ca decizia si motivarea Curtii Constitutionale in privinta comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare in acest an reprezinta o veste buna pentru democratia din Romania, mai ales pentru faptul ca mandatul alesilor locali nu va fi prelungit, informeaza Agerpres.

"Cel mai important lucru este ca exista o decizie clara cu privire la imposibilitatea prelungirii mandatelor alesilor locali. Este o veste buna pentru democratia din Romania, ar fi fost un abuz atat prelungirea mandatului alesilor locali, cat si comasarea alegerilor", a declarat, vineri, Mihai Voicu.

De asemenea, intr-un comuncat remis presei Uniunea Social Liberala a salutat "revenirea la normalitate" a procesului electoral.

Potrivit reprezentantilor USL, amanarea alegerilor locale ar fi reprezentat "un proces nedemocratic si neconstitutional", iar Curtea Constitutionala a consfintit acest fapt prin decizia sa, informeaza Agerpres.

"USL a sustinut de la bun inceput faptul ca prelungirea mandatelor alesilor locali nu se poate face decat cu incalcarea Constitutiei. In ciuda tuturor evidentelor si a semnalelor venite din partea societatii civile, a mass-media si a partidelor de opozitie, cu privire la caracterul nedemocratic si neconstitutional al amanarii alegerilor locale, puterea a ales sa mearga mai departe, de o maniera absolut sfidatoare pentru opinia publica", precizeaza USL.

USL reafirma ca argumentul economisirii fondurilor publice, invocat de Guvern, "nu poate fi folosit atunci cand vine vorba de procese democratice de legitimare a regimului politic".

Totodata, USL sustine ca a atentionat in repetate randuri ca suprapunerea a doua procese electorale distincte, ce presupune exprimarea optiunii pe sase buletine de vot, va bulversa electoratul si va complica procedura de vot.

De asemenea, analistul politic Cristian Parvulescu a declarat ca in acest mod s-a restabilit normalitatea in ceea ce priveste exercitiul electoral.

"Curtea a impus astfel diferenta cat se poate de clara intre tipurile de alegeri locale si nationale. Am putea merge chiar mai departe si am putea deosebi alegerile judetene si cele locale pentru ca si acestea sunt diferite. /.../ Curtea atrage atentia si asupra faptului ca modificarile legislatiei electorale se fac mult prea aproape de data alegerilor si ca se prelungeste fara niciun fel de baza mandatul alesilor locali", a spus Parvulescu, citat de Agerpres.

Potrivit lui Parvulescu, oamenii au in continuare multe necunoscute in ceea ce priveste legislatia electorala.

"Nu stim inca ce sistem electoral se va folosi pentru alegerile parlamentare, deja s-a modificat legislatia privind alegerea primarilor care vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin si nu am auzit venind dinspre partidele politice nimic despre intentia de a se reveni la vechea legislatie, ceea ce a restabilit Curtea este doar un inceput", a conchis analistul politic.

Curtea Constitutionala a Romaniei sustine ca legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala deoarece este de natura sa determine dificultati in exercitarea dreptului de vot, din cauza procedurii greoaie, si incalca dreptul de a fi ales, deoarece o persoana nu poate candida in acelasi timp pentru functia de primar si pentru un mandat de deputat sau de senator.

Citește și:
O consilieră USR din Timișoara a demisionat după o sentință care a stabilit că a construit ilegal un bloc
O consilieră USR din Timișoara a demisionat după o sentință care a stabilit că a construit ilegal un bloc
Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara, fostă contracandidată a lui Dominic Fritz în cursa internă din USR pentru Primăria Timișoara, a demisionat din Consiliul Local Timișoara după ce...
Un an de la guvernarea PNL-PSD: „Au fost sacrificate reformele, dar am câștigat o pojghiță de prestigiu; Pentru opoziție a fost o perioadă mai grea decât pentru putere”
Un an de la guvernarea PNL-PSD: „Au fost sacrificate reformele, dar am câștigat o pojghiță de prestigiu; Pentru opoziție a fost o perioadă mai grea decât pentru putere”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial a făcut o analiză după un an de guvernare PNL-PSD arătând unde se află în prezent coaliția, cum a ajuns să se formeze în...