BBC, despre alegerile parlamentare: Scena e pregatita pentru spectacol

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 10:10
4406 citiri
BBC, despre alegerile parlamentare: Scena e pregatita pentru spectacol
Foto: Reuters

Alegerile parlamentare de duminica au intrat in atentia celor mai importante institutii de presa din lume, care vad dincolo de data de 9 decembrie, atentia fiind captata de foarte probabila coabitare dintre presedintele Traian Basescu si un Guvern sustinut de o majoritate parlamentara a USL.

Romanii merg la urne duminica pentru a alege un nou Parlament, intr-un scrutin care ar putea forta o acerba coabitare politica, potrivit BBC.

Batalia dintre presedintele Traian Basescu si democrat-liberalii sai, pe de o parte, si Victor Ponta si Uniunea Social Liberala a sa, pe de alta, ajunge la un punct final la alegerile parlamentare.

Financial Times: Alegerile parlamentare din Romania - tot la fel?

Putini sunt in Romania cei care se indoiesc ca Victor Ponta va fi castigator, insa diferenta la care va fi realizata victoria este cruciala, noteaza BBC. In plus, presedintele Traiana Basescu a subliniat clar ca isi va folosi puterile, in ziua de dupa afisarea rezultatelor, pentru a numi un prim-ministru "in interesul national".

Avand in vedere adversitatea pe care o simte fata de premierul Ponta, este greu de imaginat ca seful statului il are in vedere chiar pe copresedintele USL. Insa orice incercare de a numi pe altcineva din interiorul USL sau al aliatilor sai ar putea duce la o criza constitutionala.

Lupta politica din Romania: O confruntare a orgoliilor, nu a viziunilor politice

Ceea ce il uimeste pe un vizitator obisnuit in Romania este faptul ca cetatenii nu s-au plictisit de o lupta politica ce deseori pare a avea mai mult legatura cu vanitatea dintre jucatorii principali decat cu adevaratele diferente politice.

Doua guverne, ambele sustinute de presedintele Basescu, au picat intr-o succesiune rapida in primavara acestui an, dupa un val de proteste de strada impotriva masurilor de austeritate care au fost introduse.

Romania nu a reusit sa profite de anii de crestere economica de la jumatatea deceniului trecut, iar cei mai multi oameni au putine economii care sa ii ajute sa supravietuiasca crizei. Trei milioane de romani se afla inca in strainatate si trimit bani acasa, insa plicurile care asteapta destinatarii pe tejghelele din sediile Western Union sunt din ce in ce mai subtiri, peste tot in tara.

Revista Nature, despre plagiat, plagiatori si alegerile parlamentare din Romania

Multi romani s-au intors in masa din Spania si din Italia. Si, cu toate ca sunt din ce in ce mai putine locuri de munca in constructii sau in activitatile sezoniere, exista inca cerere pentru forta de munca ieftina din Europa de Est. In plus, chiar si ajutoarele de somaj sau munca ocazionala in strainatate par mai convenabile pentru multi romani decat ceea ce ar gasi acasa. Prin urmare, nu este suprinzator ca romanii plecati din tara au fost putin mentionati in campania electorala.

In aceste conditii, problemele economice sunt in capul listei discutiilor, iar toti actorii politici afirma ca vor sa creeze locuri de munca si sa scada taxele, insa programele economice ale principalelor formatiuni politice nu au prea multa logica.

Cine sunt jucatorii cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie? - Sondaj Ziare.com

Oricare ar fi rezultatul alegerilor, comportamentul politicienilor romani, dupa alegerile parlamentare, va fi si mai atent examinat in capitalele occidentale, decat a fost pana acum. Aceasta pentru ca, in ciuda popularitatii relative de care se bucura Victor Ponta acasa, Guvernul sau a fost aspru criticat la scara internationala pentru calcarea in picioare a normelor democratice in nerabdarea de a-l ataca pe presedinte.

Citește și:
USR vrea să lase judecătorii CCR fără superimunitatea primită de la PSD. Ce prevede proiectul de lege inițiat
USR vrea să lase judecătorii CCR fără superimunitatea primită de la PSD. Ce prevede proiectul de lege inițiat
USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru reformarea Curţii Constituţionale, acuzând că instituția a fost transformată de PSD şi PNL într-un simplu instrument politic. ”Una...
PSD a cerut oficial revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Fostul senator nu și-a depus demisia după ce a fost arestat
PSD a cerut oficial revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Fostul senator nu și-a depus demisia după ce a fost arestat
PSD a depus la Birourile reunite ale Parlamentului luni, 28 noiembrie, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcţia de membru şi vicepreşedinte al...