Domnilor, catusele si stenogramele nu mai castiga alegeri! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 00:15
6048 citiri
Domnilor, catusele si stenogramele nu mai castiga alegeri! (Opinii)

Nu vreau sa cred nicio clipa ca institutiile statului, mai cu seama justitia si rudele ei apropiate - parchete, DNA, ANI, CNA, raspund si isi joaca soarta in urma unor comenzi politice. In ciuda multelor dovezi, ma incapatanez sa nu cred si ca ar exista grupuri de indivizi in cadrul acestor institutii care regizeaza povesti in jurul unor date - e adevarat cat se poate de reale si de bogate - pe care apoi le arunca in spatiul public la momentul ales si comandat de unii sau altii dintre politicienii aflati la putere.

E ultima dintre naivitatile dinainte de a deveni cu totul paranoic intr-o tara unde parca intreaga clasa politica si-a dat mana intr-o hora a golaniei fara margini, transpartinica, si care nu are ca ultim scop decat pastrarea, conservarea si inmultirea propriilor privilegii, sinecuri si conturi bancare.

Din aceasta pacla de generalitati si prejudecati amestecate cu jumatati de adevaruri, unde indivizi vinovati se amesteca in spatele multor nevinovati, rasare o imagine pe care unele voci vor sa o accentueze, repetand-o, acolo unde nu se intelege din prima, ori tacand in jurul ei, cand faptele vorbesc de la sine, tare si raspicat, pana in inima Europei moderne.

Doua imagini sunt desenate in aceste zile, doua idei mari de lupta cu care principalele forte politice - ARD si USL - vor defila intreaga campanie electorala. Ambele sunt, in mod paradoxal sustinute de dovezi si fapte de "vitejie" ale procurorilor in tot mai adanca lor descindere in lumea politicienilor si increngaturilor lor bolnavicioase cu mediul de afaceri.

Prima teza este strategia de campanie principala a ARD si suna aproximativ asa: avem si noi coruptii nostri, ca toata lumea (sic!), dar macar noi - ca entitate politica moderna - nu ne opunem justitiei, ba dimpotriva. Noi incurajam justitia chiar si cand actiunile ei ne ating si ne provoaca durere. Strangem din dinti si mergem mai departe in drumul nostru spre modernizarea Romaniei.

Priviti in schimb la USL - ei sunt grupul infractional organizat care se opune institutional, mai ales dupa ce au ajuns la putere, justitiei si ideii de dreptate in sine. Noi suntem europeni si moderni, uselistii sunt retrograzi si anti-europeni. Acesta este in mare mesajul pe care ARD impreuna cu Traian Basescu incearca sa il inoculeze pe toate caile, oficiale ori nu, "clasei de mijloc" si cetatenilor de dreapta care vor o "Romanie normala". Altfel spus, progresul nu exista decat pe acest drum. Orice alta oferta nu poate fi decat populista, corupta sau, mai rau, dusmanoasa statului roman.

De cealalta parte, USL are oarecum aceeasi idee, doar ca intr-o forma radicalizata si barbar prezentata: PDL girat si indrumat de Traian Basescu au devalizat tara, au furat-o pana la ultima resursa, ba ne-au mai si imprumutat copiii si nepotii, ca sa poata plati salarii, pensii si datorii din vechea campanie electorala, prin intermediul grupurilor de interese din jurul partidului. Dovada sunt - si sunt, nu gluma! - toate arestarile si anchetele, oprite sau nu, care au atins in ultimii patru ani membri tot mai importanti ai Partidului Democrat Liberal.

Iar aici lista e aproape nesfarsita: de la parlamentarii Dan Pasat, Monica Iacob Ridzi, Mihail Boldea si pana Alin Trasculescu, primul deputat prins in direct in timp ce lua mita. Daca-i punem si pe E. Udrea, Falca, Pinalti de la Piatra Neamt, pe Ioan Oltean, Ioan Nelu Botis ori Scripcaru - toti banuiti a fi scapat printre degete justitiei pana acum, doar pentru ca cineva a menevrat-o dupa bunul plac - avem o uriasa lista de suspecti care ar putea foarte usor sa explice patinoarele, terenurile de fotbal si salile de sport construite aiurea in tara si sutele de milioane de euro irosite in pustiu.

Pe scurt, se sustin ambele teorii. Ambele ipoteze sunt valabile si isi gasesc sprijin in realitatea pe care o cunoastem si o simtim cu totii. Si totusi, cu parere de rau pentru ideea in sine de dreptate, cred ca apelul la marile reforme morale nu mai prinde. Iar majoritatea votantilor, dupa ce au simtit cum au administrat pedelistii 3 ani si jumatate criza - taind salarii si imprumutandu-se cu miliarde la FMI, cred ca pur si simplu nu mai vor sa auda de nicio promisiune. Nici economica, nici de ordin moral.

Cred ca principala dorinta a majoritatii este ca guvernantii care vor veni dupa 9 decembrie sa nu inrautateasca si ei lucrurile, asa cum au facut-o predecesorii lor pedelisti. E o dorinta care nu mai are de-a face nimic cu vreo ideologie, ori cu vreo viziune economica. E manifestarea pura a instinctului de supravietuire. Si atat.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#deputat PDL retinut mita, #strategie campanie ARD USL, #mesaj coruptie mita campanie elctorala , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza executorul
executorul
rank 5
Asa este, dar HaHaila le foloseste ca sa castige adepti.