Alegeri prezidentiale 2014: Ajutor online pentru diaspora in turul doi - Cum sa eviti aglomeratia

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 16:00
11760 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Ajutor online pentru diaspora in turul doi - Cum sa eviti aglomeratia
Foto: euvotez.com

Romanii din diaspora care se vor prezenta la vot duminica, in turul doi al alegerilor prezidentiale, vor putea afla in timp real, cu ajutorul unei aplicatii online, cati alegatori asteapta deja la sectiile de votare, evitand astfel aglomeratia.

Aplicatia euvotez.com se bazeaza pe informatiile furnizate de cei care s-au prezentat deja la urne si care sunt invitati sa isi confirme prezenta la sectia de votare si sa trimita online o estimare cu numarul de alegatori aflati deja la fata locului.

"Informatiile voastre ii vor ajuta pe ceilalti romani din diaspora, sa aleaga cea mai putin aglomerata sectie de votare din apropierea lor. Pentru a oferi informatii utile si estimari cat mai bune avem nevoie de ajutorul vostru! Mai bine sa ne numaram noi decat sa ne numere altii!", precizeaza initiatorii site-ului.

Aplicatia euvotez.com poate fi folosita pe 16 noiembrie 2014, in intreaga diaspora. Ea a fost pusa la punct de tineri care nu au putut vota pe 2 noiembrie la Londra.

"Numele meu este Andrei si sunt unul dintre romanii care au stat la coada la Institutul Cultural Roman din Londra, duminica, 2 noiembrie, de la 3:30 pm pana la 10:15 pm si nu am putut vota. Dupa aproximativ o ora de stat la coada si observand ritmul foarte lent in care ne miscam, am inceput sa ma intreb daca la o alta sectie este un numar mai mic de persoane asteptand sa isi exercite dreptul la vot. Nu am putut rabda, asa ca m-am dus la o alta sectie din Londra sa vad care e situatia. Rezultatul a fost o ora pierduta pe drum pentru a constata ca situatia nu era diferita de cea de la Institutul Cultural Roman.

In momentul acela, imi doream sa pot accesa informatii despre situatia celorlalte sectii de votare din Londra si imprejurimi, dar nu am gasit. A doua zi am aflat ca in Portsmouth (un oras la 100 km de Londra) a fost un numar mult mai mic de alegatori si s-a putut vota rapid. Insa nu am avut de unde sti.

Asa a luat nastere ideea de a construi aplicatia euvotez.com care sa informeze alegatorii din diaspora asupra numarului (aproximativ) de persoane care asteapta la sectiile de votare. Toate acestea in timp real. Astfel, romanii pot alege o sectie de votare cu un numar mai mic de alegatori si astfel, sansele de a vota cresc. Un numar mai mare de utilizatori ne va oferi estimari mai apropiate de numarul real de alegatori aflati la sectiile de votare", precizeaza Andrei Petre, unul dintre membrii echipei euvotez.com.

Important de stiut este faptul ca aplicatia nu are nuanta politica, datele utilizatorilor nu sunt folosite in alte scopuri decat cele mentionate si vor fi sterse imediat dupa incheierea alegerilor si, mai mult, pentru a evita abuzurile, aplicatia poate fi folosita in apropiere de o sectie de votare, doar din diaspora.

Alte initiative in ajutorul alegatorilor din diaspora

Dupa haosul din primul tur de scrutin, romanii din diaspora s-au mobilizat, incercand sa se descurce mai bine cata vreme autoritatile de la Bucuresti au refuzat deschiderea de noi sectii de votare.

Astfel, la Londra, organizatia My Romania Group a strans voluntari, a achizitionat pixuri si a tiparit mii de declaratii pe propria raspundere, urmand sa vina in sprijinul celor care se vor prezenta duminica la urne.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

De asemenea, un roman stabilit in Germania a creat o platforma online pentru a usura transportul oamenilor din diaspora la sectiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

"Avem cam 45 de kilometri. E mai aproape decat la Stuttgart, care e la 120 de kilometri si ne-am adunat trei familii sa mergem in doua masini", a explicat Raluca Gazda, romanca stabilita in Germania.

Romanii din diaspora care vor sa discute cu alte persoane pentru a se organiza pot intra pe voteaza.forumprofi.de.

Solutie pentru diaspora: Cum sa ajungi mai usor si ieftin la sectia de vot

Pe de alta parte, mai multe ONG-uri din Romania au decis sa ofere informare si consultanta juridica pentru toti alegatorii din tara si din strainatate, dar si sa supravegheze corecta desfasurare a alegerilor.

"Vom oferi asistenta de specialitate legata de procedurile de votare, mijloacele de sesizare si contestare a neregulilor sau reclamare a infractiunilor electorale si vom asista alegatorii in situatia in care vor avea dificultati in a-si exercita drepturile electorale", se arata intr-un comunicat semnat de Expert Forum si Funky Citizens, care au pus la dispozitie mai multe numere de telefon si un cont pe Skype.

Alegeri prezidentiale 2014: Societatea civila se mobilizeaza impotriva fraudarii turului doi

De asemenea, Institutul de Politici Publice si Centrul de Resurse pentru Societatea Civila au lansat aplicatia mobila Open Vote, disponibila pe platformele Google Play si App Store, care permite fotografierea si raportarea in timp real a oricarui tip de incident observat in campania electorala.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
#aplicatie euvotez diaspora prezidentiale, #aplicatie online vot diaspora prezidentiale, #euvotez prezidentiale, #openvote prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii