Aproape 70% dintre romani vor un mandat mai scurt pentru presedinte - sondaj INSCOP

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 11:27
2772 citiri
Aproape 70% dintre romani vor un mandat mai scurt pentru presedinte - sondaj INSCOP

Majoritatea romanilor sunt de acord cu reducerea mandatului presedintelui la patru ani (69,9%), potrivit unui sondaj INSCOP dat marti publicitatii.

"69,9% dintre respondenti cred ca reducerea mandatului la 4 ani este o idee buna, in timp ce 17,4% sustin ca aceasta este o idee proasta. 12,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare. Raportat la procentul care declara ca vor merge sigur la vot in turul I, 73,2% dintre respondenti sustin ideea reducerii mandatului presedintelui Romaniei la 4 ani, 16,8% considera ca este o idee proasta, iar 10% nu stiu sau nu raspund", arata sondajul.

Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenti agreeaza un mandat de 2 ani al viitorului presedinte pentru a se putea organiza alegeri prezidentiale in 2016, in acelasi timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru si 15,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Dintre cei care declara ca merg la vot in mod sigur in turul I, 47,7% cred ca este o idee buna reducerea mandatului prezidential la patru ani, in timp ce 39,2% nu sustin un astfel de scenariu si 13,1% nu stiu sau nu raspund la intrebare.

In conditiile in care au fost informati ca reducerea mandatului prezidential la 4 ani si organizarea simultana de alegeri prezidentiale si parlamentare in 2016 vor avea drept rezultat faptul ca se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenti valorizeaza pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred in continuare ca un asemenea scenariu este o idee proasta, in timp ce 15% nu stiu sau nu raspund.

Raportat la populatia care declara ca voteaza in mod cert in primul tur, 70,6% dintre respondenti sustin reducerea duratei mandatului prezidential si organizarea concomitenta a alegerilor prezidentiale si parlamentare, 17,4% se declara impotriva iar 12% nu stiu sau nu raspund.

Cum sa interpretam rezultatele?

"Acest lucru nu trebuie inteles ca pe un refuz popular al exercitiului democratic al votului. Chiar daca ratele de prezenta la vot s-au diminuat mult in ultimii ani, mai ales la alegerile parlamentare, romanii isi doresc alegeri mai rare in primul rand din cauza asocierii momentelor electorale cu tensiuni, instabilitate si crize politice care diminueaza energia alocata efortului de guvernare. Numai in ultimii 7 ani romanii au venit deja de 10 ori la urne pentru alegeri prezidentiale, parlamentare, europene plus doua referendumuri separate, la care putem adauga si al unsprezecelea moment electoral prilejuit de alegerile prezidentiale din acest an", afirma directorul INSCOP, Remus Stefureac.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Barometrul "Inscop - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 2-8 octombrie.

Volumul esantionului a fost de 1.095 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...