Celor care se indoiesc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 07:45
38015 citiri
Celor care se indoiesc

Acest text nu se adreseaza celor care au optiunea de vot deja clara, celor care au gasit deja motivul sa se duca sa voteze pentru un candidat, pentru altul sau sa-si anuleze votul.

Pana la urma, oricat de greu ar fi de admis, fiecare om are dreptul la o optiune, chiar daca ea este una negativa, de protest.

Acest text nu se adreseaza indolentilor, care pur si simplu nu au chef sa voteze, le e indiferent, fac pipi pe el de vot, cum scria pe tricoul unei fete intr-o celebra poza. Ei merita orice soarta le rezerva majoritatea, chiar si pe cea mai rea cu putinta, pentru ca o asuma prin pasivitate.

Acest text se adreseaza celor care sunt decisi sau sunt tentati sa absenteze, pentru ca nu se regasesc in niciunul dintre candidati, pentru ca se simt nereprezentati, dezamagiti si mintiti.

Nu va voi indemna sa mergeti la vot. Nu sunteti oi. Daca ati ajuns la dezamagire si demobilizare inseamna ca ati avut asteptari, ca aveti exigente si ca va pasa.

Si nici macar nu va voi spune ca nu aveti dreptate. Nu cred ca foloseste nimanui machierea realitatii, ascunderea gunoiului sub pres, mistificarea. Nu voi incerca sa va conving ca, din perspectiva datelor de acum, dl Iohannis merita cu adevarat un al doilea mandat. Ca Viorica Dancila nu merita sa fie presedinte nici macar nu merita discutat.

Va voi sugera insa o tema de meditatie.

Ganditi-va pe cine va lovi in primul rand absenteismul? Nu pe candidati. Daca ei isi pastreaza bazinele de vot din primul tur, ierarhia ramane, proportia ramane, se schimba doar procentele fiecaruia prin raportare la alta masa totala a voturilor.

Oare acest absenteism nu va lovi, in primul rand, spiritul civic pe care Romania l-a redescoperit dupa 2016, mai intai prin demonstratii in ger si ploaie, apoi sub gazele si batele din 10 august, apoi prin votul istoric de la 26 mai?

Aceasta trezire a constiintei civice a acestui popor mi se pare cel mai important lucru si ea trebuie prezervata cu orice pret, fie el si un vot dat fara o convingere reala.

E important sa transmitem mesajul ca suntem o societate vie, reactiva, puternica?

Da, si eu cred ca este greu de validat Klaus Iohannis. Dar are norocul sa fie in acest moment cu adevarat singura optiune. Viorica Dancila nu este nici macar in gluma o varianta de presedinte.

Va temeti ca nu va face sau nu va vrea sa faca diferenta intre voturile primite din convingere, cele 38% din primul tur, si cele care ii vor veni fortat, impotriva Vioricai Dancila sau pentru apararea ideii de vot?

Si eu cred ca le va amesteca, asa cum spune acum ca doar datorita domniei sale statul de drept nu s-a rupt, dar vom mai fi si noi pe aici sa-i amintim ca dincolo de 38% nu mai e validare, ci vot fortat de imprejurari.

E timpul sa invatam sa fim activi, reactivi, exigenti si vocali nu numai in situatii extreme, nu numai la momentul votului, ci la fiecare pas al celor pe care ii angajam sa ne serveasca interesele publice.

Eu sper sa va ganditi la toate acestea si sa luati decizia inteleapta, pentru un 24 noiembrie in care sa nu lasam sa se stinga flacara pe care am tinut-o aprinsa in ultimii ani.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Iohannis Dancila alegeri 2019 , #alegeri prezidentiale 2019