PNL si PC semneaza luni protocolul de constituire a Aliantei de Centru Dreapta

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 08:05
2041 citiri

Presedintele Partidului National Liberal, Crin Antonescu, si cel al Partidului Conservator, Daniel Constantin, vor semna, luni, protocolul de constituire a Aliantei de Centru Dreapta, formatiune care ar putea fi inregistrata in aceeasi zi la tribunal.

Structurile de conducere ale celor doua formatiuni, Delegatia Permanenta a PNL si Consiliul National al PC, se vor reuni in sedinta in cursul diminetii de luni, pentru a aproba decizia de constituire a Aliantei de Centru Dreapta, dupa care va avea loc reuniunea Birourilor Politic Central si Executiv Central ale PNL si PC pentru ceremonia de semnarea protocolului de constituire a ACD.

Liderul PC, Daniel Constantin, si-a exprimat speranta, duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca Alianta de Centru Dreapta va fi inregistrata luni la tribunal.

Si presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ca exista posibilitatea ca alianta PNL-PC sa fie inregistrata la tribunal luni.

"Romania are nevoie cat mai curand de toate miscarile politice necesare spre a-i da sansa sa scape de aceasta dictatura portocalie", a spus Antonescu.

Conducerile PNL si PC au aprobat miercuri, 5 ianuarie, constituirea unei aliante intre cele doua formatiuni care va fi intitulata Alianta de Centru Dreapta.

Antonescu: Alianta este conceputa ca una de durata

In acest sens, Crin Antonescu declara ca alianta are la baza compatibilitatea doctrinara si ideologica dintre cele doua partide si este conceputa ca una de durata, avand ca termen sfarsitul anului 2016.

Antonescu a mai spus ca alianta intre PNL si PC este un pas catre o constructie politica mai larga, care vizeaza si PSD, adaugand ca nu a fost parafata simultan o alianta si cu PSD, deoarece cea cu PC a fost "mult mai usor de realizat".

Liderul liberal a precizat ca PNL si PC vor avea liste comune la alegerile parlamentare, iar la cele locale liste separate.

Vorbim de faptul ca noi am stabilit acolo ca vom merge la alegerile locale in principiu separat, cu exceptia unor locuri unde convenim sa sustinem un candidat comun, si la alegerile parlamentare impreuna, pe liste comune, fara a stabili ponderi", a sustinut Antonescu.

Potrivit acestuia, cei din Partidul Conservator vor avea pozitii eligibile pe listele comune, indiferent de sistemul electoral, pentru a putea constitui grupuri parlamentare proprii.

"Asta inseamna, conform legii, zece la Camera si sapte la Senat, conform legii actuale si conform structurii actuale a Parlamentului", a precizat presedintele PNL.

La randul sau, presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca propunerea sa de alianta cu PNL a plecat de la un considerent ideologic, de pozitionare mai clara a PC pe esicherul politic romanesc.

"Suntem un partid de centru-dreapta, am spus-o de fiecare data. Cred ca este momentul sa ne intoarcem acolo unde ne este locul - pe partea de centru-dreapta a esicherului politic romanesc. (...) Impreuna cu PNL ne vom propune ca, pe langa protocolul de colaborare, sa stabilim un set de valori cu adevarat de dreapta care sa fie promovate de aceasta noua forta politica, nu acele valori pe care din pacate PDL le proclama de centru-dreapta, de dreapta, si le-a terfelit pe scena politica romaneasca. (...) Este o alianta, zic eu, solida pe termen lung cu posibilitate de prelungire pana in anul 2019", a spus liderul PC.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...