Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?

Joi, 26 Mai 2022, ora 12:15
2568 citiri
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?

Fostul președinte al Senatului și actual vicepreședinte al USR Anca Dragu a comentat la RFI informațiile vehiculate în ultima perioade privind o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din Partid. Dragu a fost ministru de Finanțe în guvernul tehnocrat condus de Cioloș în 2016.

„Dacian Cioloș este un nume important pentru partid și foarte mulți oameni au venit în USR PLUS pentru domnul Cioloș. Este un politician cu experiență și valoros. Eu aș vrea ca domnul Cioloș să continue activitatea politică, pentru că are calități inspiraționale, inspiră oameni.

În acest moment, într-adevăr, avem o perioadă mai dificilă, dar mi-ar plăcea ca partidele să se uite mai mult la situația economică în acest moment, să lăsăm orgoliile politice, să le lăsăm deoparte” a afirmat Anca Dragu într-un interviu pentru RFI.

Întrebată dacă l-ar urma pe Dacian Cioloș într-un nou proiect politic, fostul președinte al Senatului a precizat că „este greu de spus”.

„Nu poți merge într-o zonă pe care nu o știi, trebuie discutat ce proiect se poate face, care-i direcția. Nu aș merge în orice fel de proiect. Cu siguranță că trebuie să avem un proiect serios, un proiect liberal, de orientare europeană, un proiect care să fie și foarte cinstit cu oamenii și pentru oameni”.

Chestionată apoi dacă USR mai reprezintă un astfel de proiect precum menționează ea, Anca Dragu și-a exprimat speranța ca oamenii valoroși să se pună din nou la masa discuțiilor.

„USR-ul avea aceste principii, vedeți că au fost ceva discuții în interiorul partidului, asta a dus și la demisia domnului Cioloș din funcția de președinte al partidului. Dumnealui a venit cu o viziune de extindere, de deschidere a partidului, așa cum el de fapt era, avea această emblemă de partid deschis către exterior. Eu sper ca oamenii valoroși să se pună din nou la masă și să venim cu soluții pentru România”, a mai relatat Dragu.

Context: Fostul președinte Dacian Cioloș a avut săptămâna aceasta o întâlnire online cu mai mulți apropiați din partid pentru a decide dacă rămân în USR sau dacă fondează o nouă formațiune politică, susțin surse politice pentru Ziare.com. Printre cei care au participat la discuție se numără eurodeputații Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu și Alin Mituță.

Dacian Cioloș i-a chemat săptămâna trecută la Bruxelles pe mai mulți parlamentari USR proveniți din vechiul PLUS pentru a discuta despre viitorul lor politic, însă majoritatea nu vor să plece din USR, susțin sursele citate. Singurii parlamentari care sunt dispuși să-l urmeze pe Cioloș sunt Andrei Lupu și Ștefan Pălărie. Plus europarlamentarii Tudorache, Pîslaru, Mituță și Ramona Strugariu, toți loiali fostului premier tehnocrat.

În acest moment, părerile sunt împărțite printre susținătorii lui Cioloș. Unii spun că nu mai pot rămâne în USR atât timp cât team Barna (transformată în team Drulă) controlează partidul, prin urmare insistă pentru o nouă formațiune politică. Pe de altă parte, sunt multe voci care susțin că un nou partid politic n-ar face altceva decât să canibalizeze electoratul USR și, în final, ambele partide să aibă rezultate slabe la alegerile din 2024.

Citeste si:
Continuă execuțiile din USR după ce un vicepreședinte a vorbit de „minciunile” lui Cătălin Drulă. „A devenit un PSD albastru”
Continuă execuțiile din USR după ce un vicepreședinte a vorbit de „minciunile” lui Cătălin Drulă. „A devenit un PSD albastru”
Vicepreședintele USR Sector 2 Adrian Albu anunță că a fost exclus din partid după ce în urmă cu câteva zile a vorbit despre „minciunile” președintelui interimar al partidului Cătălin...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...