Ce înseamnă anexarea de către Putin a 15% din teritoriul Kievului pentru Rusia și Ucraina

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 21:30
9950 citiri
Ce înseamnă anexarea de către Putin a 15% din teritoriul Kievului pentru Rusia și Ucraina
Putin a semnat decretele de anexare ilegală a 4 regiuni din Ucraina la Rusia FOTO: CNBC

După ce președintele Vladimir Putin a semnat vineri, 30 septembrie 2022, la Kremlin decretele pe care Rusia le numește ”tratate de aderare” a celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, acest lucru înseamnă anexarea ilegală a 15% din teritoriul Kievului de către Moscova.

După realizarea acelor așa-zise referendumuri false din zonele din estul și sudul Ucrainei, controlate de armata rusă, Kremlinul a avertizat că orice atac asupra acestora va constitui un act de agresiune împotriva Rusiei, potrivit CNBC TV18.

Referendumurile au avut loc după unul dintre cele mai mari eșecuri ale Rusiei din război, când forțele ucrainene au început o contraofensivă și au recuperate mii de kilometri din teritoriile ocupate de Moscova.

Ucraina a îndemnat Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la referendumurile ilegale desfășurate în regiunile din Ucraina, care s-au realizat adesea sub amenințarea armelor.

Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

Rusia ar putea numi orice eforturi de a relua atacurile directe asupra acestor 4 regiuni anexate ilegal ca unele îndreptate asupra teritoriului său, crescând astfel riscul unei confruntări între ea și NATO.

Îl poate opri cineva pe Putin?

Nici Occidentul și nici Ucraina nu-l pot opri pe Putin să își revendice aceste 4 regiuni, deși Statele Unite și aliații săi au anunțat că vor ca Kievul să învingă Rusia pe câmpul de luptă și îl vor ajuta să facă acest lucru furnizând în continuare arme.

Occidentul ar putea trimite arme mai avansate în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a primit sisteme de apărare aeriană cunoscute sub numele de NASAMS de la SUA.

Fostul cancelar german Angela Merkel rupe tăcerea: Avertisment în privința lui Vladimir Putin VIDEO

Zelenski a spus că ”pseudo-referendumurile” privind anexarea de către Rusia vor distruge orice șansă de negocieri de pace. Cele 4 regiuni anexate ilegal de către Rusia reprezintă aproximativ 90.000 de kilometri pătrați, aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei (din care 3% sunt teritorii care nu sunt controlate de ruși, fiind lupte acolo), iar împreună cu Crimeea, alipită ilegal în 2014, ar duce procentul la 20%.

Statele Unite sunt pregătite să impună Rusiei noi sancțiuni economice, împreună cu aliații săi din Europa și din lume.

Citește și:
Ce i se spune lui Putin despre Ucraina de apropiați: Adevărul neștiut de președinte pentru care pierde războiul
Ce i se spune lui Putin despre Ucraina de apropiați: Adevărul neștiut de președinte pentru care pierde războiul
Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu 9 luni a avut pentru Rusia obiective majore, însă ele s-au dat peste cap din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că...
Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin
Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin
Generalul Sir Richard Shirreff, ofițer superior britanic și fost comandant adjunct al NATO în Europa, a analizat situația războiului dus de regimul de la Moscova în Ucraina la Times Radio. El...