Insulele „Ieri” și „Mâine”. Chiar dacă sunt la 4 kilometri una de alta, au o diferență de fus orar de 21 de ore

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 08:02
9076 citiri
Insulele „Ieri” și „Mâine”. Chiar dacă sunt la 4 kilometri una de alta, au o diferență de fus orar de 21 de ore
Insulele Diomede FOTO wikipedia.org

Există un loc pe Pământ unde, la o distanță foarte mică, sunt două date calendaristice diferite. Practic, când pe un teritoriu este 1 ianuarie 2024, la o aruncătură de băț este încă 31 decembrie 2023. Diferența de dată durează timp de 21 de ore.

Este vorba despre insulele Big Diomede și Little Diomede, situate între Siberia mijlocie și statul Alaska. Aceste două insule mai sunt cunoscute și drept Insula Mâine și Insula Ieri.

Insula mai mare, Big Diomede, este cel mai estic punct din Rusia. La doar 3,8 kilometri (2,4 mile) se află insula mai mică, cunoscută sub numele de Little Diomede, care aparține de Statele Unite.

Printre aceste insule trece și Linia Internațională a Datei (IDL), care este, de asemenea, granița dintre Rusia și Statele Unite. O deplasare între o linie și cealaltă seamănă cu o veritabilă călătorie în timp. Insula Tomorrow (Big Diomede) este cu 21 de ore înaintea Insulei Yesterday (Little Diomede), deși între ele este o distanță de 3,8 kilometri. IDL marcheaza granita dintre o zi calendaristică și următoarea, astfel încât Big Diomede este cu aproape o zi îaintea lui Little Diomede.

Insulele Diomede sunt o pereche de insule stâncoase la nord de ambele țări, cu populații mici de eschimoși care se bazează pe pescuit pentru a-și susține economia. Conform ultimului recensământ al populației, doar 160 de persoane din popoarele originare trăiesc pe Big Diomede, în nord. Pe de altă parte, Little Diomede este nelocuit.

Unii arheologi cred că aceste insule au început să fie populate în urmă cu 3.000 de ani, când vânătorii-culegători din regiune au început să pescuiască. Inițial, conform acestei teorii, ei s-au stabilit acolo în mod sezonier, pentru a vâna balene primăvara. Cu toate acestea, aceste obiceiuri au dispărut treptat, pe măsură ce oamenii s-au stabilit acolo.

Linie de demarcație între două date calendaristice consecutive

Din punct de vedere științific, linia internaţională a datei separă două date calendaristice consecutive. Când călătorul traversează această linie devine un veritabil călător în timp. Dacă trece spre vest, este cu o zi în urmă (joi devine miercuri), dacă trece spre est, este cu o zi înainte (joi devine vineri).

„Linia Internaţională a Datei funcţionează ca o linie de demarcaţie, care separă două date calendaristice consecutive. Când treceţi linia, puteţi deveni un călător în timp!”, se arată pe site-ul National Ocean Service.

Aceeaşi sursă explică faptul că, în ciuda numelui său, „Linia Internaţională a Datei” nu are un statut legal internaţional şi ţările sunt libere să aleagă datele pe care le doresc în funcţie de interese politice sau economice. Linia porneşte de la Polul Nord către cel din Sud, având anumite zigzaguri în jurul frontierelor politice, cum ar fi estul Rusiei şi Insulele Aleutine din Alaska.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Anul Nou, #fus orar, #pacific, #insule, #timp, #2024 , #inedit