Rusia și China suferă un eșec de proporții: O țară majoră le dă o grea lovitură în 2024, aliniindu-se cu SUA

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 02:52
23218 citiri
Rusia și China suferă un eșec de proporții: O țară majoră le dă o grea lovitură în 2024, aliniindu-se cu SUA
Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, a refuzat intrarea țării în BRICS FOTO: Fox News

China și Rusia și-au conceput alianța lor globală prin organizația BRICS, ca un contracandidat al G7, iar recent au căutat să-și dubleze numărul de membri. Dar acum, chiar de la 1 ianuarie 2024, marile puteri autocrate primesc o grea lovitură din partea unei țări majore, Argentina, care a anunțat prin vocea președintelui său, că refuză să se alăture blocului BRICS.

BRICS a atras de partea sa alte țări în 2023, Iran, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, iar Argentina urma să facă pasul la 1 ianuarie 2024, dar președintele Javier Milei a anunțat că nu va lăsa țara sa să se alăture blocului comercial condus de China și Rusia, dând o lovitură majoră ambițiilor grupului, potrivit Fox News.

Milei și-a petrecut o mare parte din timp pe traseul campaniei avertizând țările conduse „de comunism” și a insistat că va onora alinierea cu „națiunile libere ale Occidentului”, în special Statele Unite și Israel.

Putin dă rateuri cu o putere nucleară: Rusia prinsă în capcană de o schemă inteligentă

Inversarea vine după ce echipa lui Milei a indicat că doar plănuia să amâne admiterea țării în blocul, care a fost fondat de membrii Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Într-o scrisoare adresată liderilor fiecărui stat membru, Milei a scris că nu consideră „potrivit în acest moment” să se alăture.

De la preluarea puterii, pe 10 decembrie, el a acționat rapid pentru a stabiliza economia cu un pachet de proiecte de lege care ar elimina peste 350 de politici de reglementare din țară.

Mișcarea s-a dovedit extrem de nepopulară, determinând sindicatele din țară să depună un proces împotriva guvernului pentru ceea ce consideră că sunt schimbări de politică „neconstituționale” și mii de oameni să iasă în stradă în sprijinul procesului, deoarece cetățenii argentinieni au cerut instanțelor să ia măsuri.

Monstrul se întoarce în Rusia: Putin l-a reînviat, aruncându-l pe Lenin pe scări

Autodefinitul „anarhist-capitalist” a susținut că politica sa externă „diferă în multe aspecte de cea a guvernului anterior”, iar „în acest sens, unele decizii luate de administrația anterioară vor fi revizuite”.

Milei a insistat că se va întâlni cu fiecare dintre liderii BRICS și va discuta planurile de „intensificare a legăturilor bilaterale” și de creștere a comerțului și a investițiilor, a informat publicația germană DW.

Grupul BRICS își propune să spargă dominația hegemonică occidentală în peisajul economic internațional, dar China domină în mare măsură blocul, reprezentând peste 70% din PIB-ul combinat al statelor membre.

China și Brazilia sunt cei mai mari doi parteneri comerciali ai Argentinei, o națiune cu o populație de 45 de milioane de locuitori, ceea ce face ca statutul de membru al țării să fie aparent neînțeles până când Milei a introdus o „terapie de șoc” economică într-o țară care are o inflație de 150% și mai mult de 40% din populația sa trăiește sub pragul sărăciei, scrie BBC.

Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Argentina, #javier milei, #china rusia, #BRICS, #BRICS alternativa FMI, #presedinte Argentina, #SUA Argentina, #Rusia China , #China