Basescu a la Putin

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 23:58
8356 citiri
Basescu a la Putin

Nu mai exista niciun dubiu pentru nimeni. In spatele tuturor actiunilor partidului democrat liberal se afla dorinta de acaparare a puterii totale si a controlului tuturor mecanismelor puterii statului.

Mircea Geoana, in disperarea sa de a-si pastra scaunul de la Senat, a declarat ca seful statului are un "proiect a la Putin", pe baza caruia isi coordoneaza toate actiunile, inclusiv cele de modificare a Constitutiei.

Mircea Geoana stie ca in actualele conditii functia sa de presedinte al Senatului nu mai are nicio importanta. Singura mare miza a pozitiei lui Geoana in stat devine reala in cazul in care sanatatea sau orice alt impediment il obliga pe Traian Basescu sa paraseasca, pentru o vreme, Cotroceniul. Scenariu in care Mircea Geoana urmeaza sa il inlocuiasca. Acelasi lucru il stiu si democrat-liberalii, iar dorinta lor tot mai oarba si incercarile lor tot mai disperate de a-l debarca pe Geoana din fruntea Senatului tradeaza jocul si scenariile care le stau in spate.

Geoana se amageste ca prin functia pe care o ocupa implineste rolul Opozitiei. El spune ca "exista un plan de acaparare a puterii in stat de catre un singur om. De ce le sta Geoana in gat? Se doreste amputarea singurei platforme politice prin care Opozitia se poate exprima", a declarat Geoana in cadrul unei emisiuni. Insa aceasta iluzie pe care Geoana si-o provoaca ii foloseste mult mai mult pentru a strange randurile Opozitiei si pentru a-si iluziona partidul. Opozitia intr-o democratie nu sta intr-o functie, oricare ar fi aceea, ci in presiunile pe care le poate exercita si prin eficacitatea cu care lupta sa castige viitoarele alegeri.

Jocul pe care Traian Basescu impreuna cu partidul sau il fac in acest moment vizeaza in primul rand asigurarea viitorului, respectiv controlul asupra viitorului. Pana la urma, schimbarea Constitutiei este greu de crezut ca va viza doar eliminarea uneia dintre Camerele Parlamentului. Revizuirea Constitutiei este adevarata miza a Partidului Democrat Liberal, caci prin aceasta schimbare se poate asigurara mai bine decat prin orice alta metoda continuitatea portocaliilor la putere.

Intr-un scenariu conspirationist ne putem imagina ca Traian Basescu va include in viitoare modificare a Constitutiei nu doar un Parlament unicameral, ci si diminuarea rolului presedintelui pana acolo incat sa ajunga la nivelul de simbol reprezentativ. In acest scenariu, deloc imposibil, Traian Basescu va ramane ultimul presedinte al Romaniei care a influentat viata politica. In acelasi sens, singura grija a Partidului Democrat Liberal va fi doar asigurarea castigarii viitoarelor alegeri parlamentare, sarcina deloc dificila din moment ce pana atunci vor ajunge sa detina puterea totala in stat, iar Opozitia nu va reusi sa se organizeze.

Jocul si batalia pentru castigarea puterii totale in stat, pentru ca apoi folosindu-se de ea partidul unic sa isi asigure continuitatea la guvernare, nu trebuie sa ne mire. Nici in intentii, nici in punerea in practica a planului. Din moment ce pentru Traian Basescu majoritatile parlamentare sunt bune cand ii convin calculelor lui, si rele atunci cand ele se opun intentiilor si planurilor sale, am putea sa ne asteptam si de acum incolo ca modificarile Constitutiei sa fie facute in acelasi spirit.

Sa ne aducem aminte de majoritatea care l-a propus la finalul lui 2009 pe Iohannis Klaus drept candidat de premier. In acel caz, majoritatea din Parlament era si conjucturala si rea si corupta si nedemocratica. Era doar o intelegere a fostilor comunisti.

Acum, alta majoritate, tot parlamentara, la fel de conjucturala si vremelnica, propune ceva ce ii corespunde planurilor presedintelui. De fapt, reprezinta insusi planul lui Traian Basescu. Debarcarea lui Mircea Geoana, castigarea puterii absolute si eliberarea drumului catre construirea unui viitor doar pentru ei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu plan Constitutie, #modificare constitutie presedinte Romania, #Mircea Geoana revocare Seanat , #Mircea Basescu
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Dupa ce DROGATII de PUTERE vor pune manuta si pe SENAT , sa inteleg ca for forma PARLAMENT UNICAMERAL....