Opinii: Prezidentiabilii lui Traian Basescu

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:30
5808 citiri
Opinii: Prezidentiabilii lui Traian Basescu
Fotomontaj Ziare.com

Pentru prima data miercuri seara la B1 TV, Traian Basescu si-a manifestat deschis sprijinul pentru intelectualii din PD-L, aflati, aproape toti, intr-un conflict mai mult sau mai putin aspru cu greii care domina partidul.

Intrebat despre potentialii prezidentiabili ai PD-L pentru alegerile din 2014, presedintele a invocat o lista care, cu siguranta, a picat ca un bolovan in stomacul celor mai multi dintre acesti grei: "M-as uita la Preda, Baconschi, Sever Voinescu, Macovei. Sunt oameni care au venit recent in politica, au anumite frustrari pentru ca au vazut si jocuri de nepotism. Depinde daca ii va gira partidul la congres".

Cu numai o zi inainte de aceasta declaratie, Monica Macovei fusese batjocorita de Radu Berceanu si Ioan Oltean, care au respins in termeni derizorii proiectul d-nei Macovei de modificare a statutului PD-L, in privinta separararii politicii de afacerile cu statul si a excluderii din partid a celor cu probleme penale.

Dar sa nu uitam ca in urma cu cateva luni si Vasile Blaga sarea in gatul Monicai Macovei, acuzand-o ca nu apara cu suficenta hotarare partidul impotriva acuzatiilor, inclusiv de coruptie.

Insasi mezina presedintelui a avut iesiri repetate impotriva intelectualilor care, nu-i asa, plutesc deasupa lucrurilor si, in mod special, impotriva Monicai Macovei pe care recent o acuza, indirect, de coruptie, pentru ca si-ar permita sa-si tina copilul la scoala la Londra.

Despre atacurile impotriva lui Cristian Preda nici macar nu cred ca trebuie sa mai vorbim. Dupa criticile formulate deschis impotriva guvernului si a tripletei BVB, mentinerea lui in partid este o minune datorata exclusiv sustinerii dn partea Cotrocenilor, dar si nevoii de vitrina frumoasa pe care o mai are din cand in cand PD-L.

Sever Voinescu si Teodor Baconschi, cu mult mai flexibili, dar si mai lipsiti de anvergura, ar avea teoretic, o sansa sa capete nominalizarea, insa numai daca renunta la exact verticalitatea si principiile datorita carora au fost inclusi pe lista intelectualilor reformisti ai partidului.

Caci, sa fim bine intelesi, greii PD-L nu vor accepta in veci ideea unui presedinte pe care sa nu-l aiba sub control si din partea caruia sa se poata astepta la tot felul de surprize, asa cum se mai intampla acum. Cea mai mare parte din PD-L nu are niciun apetit pentru reforma si nu doreste decat bani. Acesta este tristul adevar.

In aceste conditii, ma indoiesc sincer ca insusi Traian Basescu spera sincer ca vreunul dintre cei inclusi pe lista sa are vreo sansa reala de ajunge sa se lupte efectiv pentru Palatul Cotroceni. Asadar, declaratia sa trebuie privita, probabil, mai degraba ca o pozitionare ferma, prima de acest fel dupa cum spuneam, in conflictul intern din PD-L si in perspectiva viitorului congres, pe care presedintele l-a si invocat, de altfel.

Este pentru prima data cand Traian Basescu nu-l mai invoca pe Emil Boc ca potential succesor al sau, ba chiar mai mult, tot pentru prima data presedintele a luat in calcul posibilitatea de a a-i cere public demisia premierului. Este o distantare clara, aproape confirmarea unei rupturi, si ea sugereaza ca urmeaza un razboi aprig pentru dominatie in PD-L.

Ma tem insa ca intentiile reformiste ale lui Traian Basescu in privinta PD-L ar putea veni cu mult prea tarziu, cand cancerul pesedizarii a ajuns cu mult prea extins pentru a raspunde la tratamente de tip Macovei sau Preda. Demersul ar fi avut sanse reale de reusita pe vremea cand Traian Basescu era inca o locomotiva reala pentru partid, iar popularitatea sa in partid si electorat era foarte mare.

Acum, Traian Basescu nu mai are nici pe departe aceeasi pozitie, ba chiar, amenintat cu suspendarea ar putea ajunge el insusi dependent de sustinerea PD-L. Si nu stiu ce ar alege principialii parlamentari PD-L, pusi sa aleaga intre principiile austere si drastice ale Monicai Macovei si banii pe care ii pot mulge prin Emil Boc si ceilalti grei.

Asa ca pozitionarea lui Traian Basescu ramane importanta doar sub aspect moral si numai in masura in care ea mai da un balon de oxigen unui grup minoritar de reformisti, lipsiti de sanse, dar hotarati sa nu se predea.

Constantin Racaru

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#succesor Basescu, #Macovei Baconschi Preda Voinescu, #prezidentiabili PDL , #PDL
Comentarii
Poza dannyel
dannyel
rank 1
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Prezidentiabilii lui Traian Basescu - vor sarbatori ziua de nastere a DICTATORULUI - la PETENCIAR...04.11.2010