Basescu s-a plans in fata Consiliului Europei ca Opozitia refuza dialogul cu el

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 13:55
6407 citiri
Basescu s-a plans in fata Consiliului Europei ca Opozitia refuza dialogul cu el

Traian Basescu a criticat joi, la adunarea parlamentara a Consiliului Europei, Opozitia din Romania, sustinand ca principalele partide nu doresc sa participe la un dialog cu presedintele.

"Partidele din Opozitie nu raspund invitatiei la dialog, iar astazi aveti o proba. Partidele de Opozitie din Romania nu se afla in sala. Nu am avut impresia ca inainte de a veni aici am cerut partidelor de Opozitie din Romania sa plece din tara, am inteles ca a fost invitatia lor - motivul a fost ca ieri a fost arestat un membru marcant al Opozitiei, fiind suspectat de fraude", a declarat presedintele Romaniei, raspunzand unei intrebari a unui europarlamentar din grupul socialistilor.

Presedintele Romaniei i-a invitat pe europarlamentari sa urmareasca evenimentele de pe scena politica din Romania pentru a se convinge ca Opozitia are o atitudine recalcitranta si nu doreste sa participe la dialog cu Puterea.

"Va asigur ca puteti verifica uitandu-va si in presa din Romania si veti constatata ca nu raspund niciodata invitatiilor de a avea discutii cu presedintele. Ca atare, cred ca colegii dvs. de familie politica v-au dezinformat si v-au pus intr-o situatie delicata, ei nu vor niciun fel de discutii cu presedintele Romaniei", i-a raspuns presedintele europarlamentarului care a ridicat problema absentei europarlamentarilor PSD.

Reprezentantii PSD la APCE nu au participat la sedinta in care seful statului va rosti discursul, sustinand ca prezenta presedintelui este o dovada de "cinism", in conditiile in care autoritatile din Romania nu respecta drepturile omului.

Romania datoreaza mult Consiliului Europei

Romania, un stat de drept, datoreaza mult Consiliului Europei, a mai spus seful statului roman la Strasbourg.

Presedintele s-a declarat onorat sa se adreseze, dupa cinci ani, Consiliului Europei, intr-un moment marcat de dezbateri cruciale pentru viitorul sau si a multumit invitatiei facute de presedintele Mevlut Cavusoglu.

Traian Basescu a declarat ca motivul pentru care Consiliul Europei se bucura de o imagine atat de buna este acela ca este "dedicat edificarii unui spatiu in care drepturile omului sunt respectate".

"Romania, un stat de drept democratic, datoreaza mult Consiliului Europei. Prin instrumentele de monitorizare, Consiliul a avut un rol esential in crearea si consolidarea legislatiei si politicilor specifice statului de drept in Romania. Democratia Romaniei este asezata pe temelia construita cu acordul si experiza Consililului Europei si a UE", a declarat presedintele Basescu.

Presedintele a precizat ca experienta avuta de Romania convinge asupra faptului ca institutia "trebuie sa isi continue supravegherea asupra democratiilor inca tinere sau in formare".

Romania nu isi abandoneaza obiectivul de aderare la Schengen

In ceea ce priveste aderarea Romanei la Schegnen, presedintele sustine ca isi va face datoria de sef al statului si va sustine accederea tarii in spatiul Schegen.

"Noi ne-am angajat ca suntem gata de aderare in martie 2011, iar rapoartele de evaluare confirma acest lucru. Ca atare, Romania nu are nicun motiv sa-si abandoneze propriul obiective de aderare in spatiul Schengen", a declarat presedintele Basescu.

Presedintele a raspuns si unei intrebari a unui europarlamentar francez cu privire la coruptia din Romania, sustinand ca Romania a intetit lupta anticoruptie in vederea aderarii la Schengen.

"Romania duce o lupta constanta de combatere a coruptiei si la frontiere. In ultimii 5 ani au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 51 de vamesi, au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 250 de politisti de frontiera. Actiunile de intronare a legii in frontiera nu se opresc aici si merg mai departe, veti avea o cazia sa urmariti ce se va intampla undeva in luna februarie", a declarat presedintele Basescu.

Trebuie implicate autoritatile locale in integrarea rromilor

Presedintele Basescu a raspuns si unei intrebari cu privire la integrarea rromilor, sustinand ca procesul de integrare nu a avut rezultatele scontate dar ca se urmareste implicarea autoritatilor locale in acest proces.

Presedintele a enumerat unele dintre masurile luate pentru integrare, precum rezervarea unor locuri pentru rromi in sistemul de invatamant fara examen, posibilitatea ca acestia sa frecventeze oricare scoala romaneasca si infiintarea unui departament guvernamental pentru rromi condus de un secretar de stat.

"Insatisfactiile unora din statele membre ale UE sunt si insatisfactiile noastre pentru esecurile in integrare, pentru ca rezultatele arata ca au fost sub asteptari si sub resursele investitie. Nu avem o problema cu resursele investite, avand in vedere ca o mare parte sunt puse la dispozitie de Uniunea Europeana, problema pe care o avem este de a gasi solutiile cele mai corecte", a explicat presedintele.

Basescu a adaugat insa ca principala masura luata in cadrul strategiei de integrare pe 2011-2015 va fi includerea departamentului guvernamental pentru rromi in Ministerul de Interne, astfel incat sa fie implicate si aurtoritatile locale.

"Am inteles ca probabil unul din motivele esecurilor este legat de conducerea de la nivel central a proceselor de integrare. Prin introducerea departamentului pentru rromi in MAI se face legatura directa cu administratiile locale si intentia este sa acceleram procesul de implicare a administratiei locale in rezolvarea problemelor rromilor. (...) Aici a fost una din marile erori, neimplicare directa a administratiilor locale", a declarat presedintele.

Presedintele Traian Basescu va avea joi intalniri cu presedintele Mevlut Cavusoglu, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, si va participa la dejunul de lucru oferit de presedintele APCE.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu, #basescu ACPE, #Basescu Consiliul Europei , #presedinte
Comentarii