Consultari Cotroceni: USL propune guvern de tehnocrati si anticipate in toamna

Marti, 21 Iunie 2011, ora 14:52
3826 citiri
Consultari Cotroceni: USL propune guvern de tehnocrati si anticipate in toamna
Foto:Antena 3

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu au refuzat invitatia la compromis lansata de Traian Basescu la consultarile de la Palatul Cotroceni pentru un compromis pe reorganizarea teritoriala si schimbarea Constitutiei si au cerut in schimb crearea unui comitet anticriza care sa conduca politica economica, formarea unui guvern de tehnocrati si organizarea de alegeri anticipate in toamna.

Presedintele Traian Basescu, care a fost relaxat la discutiile cu cei doi lideri USL, a declarat ca organizarea de alegeri anticipate in toamna ar inseamna instabilitate si criza politica si i-a spus lui Crin Antonescu "ne-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra".

Consultari la Cotroceni: Vezi contrele dintre Basescu, Ponta si Antonescu - LIVE

Basescu a propus un compromis

Presedintele Traian Basescu le-a cerut celor doi lideri un compromis intre Putere si Opozitie privind reorganizarea administrativa si modificarea Constitutiei, insistand mai ales pe primul subiect, spunand ca momentan cheltuielile statului sunt prea mari.

"Domnilor presedinti, eu am considerat inregistrat USL, stiu ca e in proces de inregistrare. Dupa cum ati vazut, e vorba de discutarea a 2 subiecte, vizand reforma Constitutiei in urma referendumului din noiembrie 2009 si reorganizarea administrativa a tarii. De ce am considerat ca trebuie discutat si cu Opozitia - am observat multe puncte comune si am considerat ca e locul unui compormis, sunt si lucruri asupra carora nu se pot face compromisuri, ca votul privind numaril de parlamentari - am observat ca ati prezentat un program care vizeaza crearea celor 8 regiuni si am observat ca sunteti de acord cu 300 de parlamentari, ceea ce lasa loc compromisului. Organizarea teritoriala intr-o camera separata, care sa reprezinte judetele, mi se pare rezonabila, atat timp cat e respectat numarul de 300 - e conditionat acest compromis cu crearea celor 8 judete mari".

"As vrea sa va explic de ce tin la reorganizarea administrativa a tarii - comunitatile nu mai sunt puse in valoare, iar descentralizarea ramane o poveste(...) De asemenea, cheltuim prea mult cu statul - cheltuieli cu salariatii statului - 25,4% din veniturile bugetului de stat. Daca nu ar fi fost reducerile de 25%, se ajungea la 30%. Cu usurinta constatam ca aproape jumatate -47% sunt cheltuieli cu functionarea aparatului de stat", a declarat Basescu, la deschiderea consultarilor cu USL, la care au participat doar liderii Crin Antonescu si Victor Ponta.

El a mai cerut si crearea unui comitet care sa aprecieze riscurile cu care se confrunta Romania, in conditiile in care 20% din bancile din Romania provin din tari cu riscuri economice grave.

Tehnocrati si anticipate

Liderii USL au respins orice compromis pe aceste doua probleme, dar au propus crearea unui comitet anticriza, guvern de tehnocrati si alegeri anticipate in toamna, urmand ca abia urmatorul Parlament sa discute reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei.

"Daca suntem aici, suntem pentru ca si noi consideram ca Romania e intr-o situatia grava, care necesita un minim dialog Putere-Opzotie. Am venit considerand ca vom discuta cu presedintele unui stat, nu cu liderul unui partid. Pe cele 2 teme cunoasteti raspunsurile noastre - pe de o parte, legat de revizuirea Constitutiei, ca parlamentarii nostri vor aborda problemele in Parlamentul urmator", a spus Crin Antonescu.

Presedintele Basescu l-a intrerupt si a spus ca asta inseamna amanare, dar Antonescu i-a raspuns ca "inseamna un spor de legitimitate, nu graba dumneavoastra de a transa un subiect de 20-30 de ani".

"In privinta reorganizarii cunoasteti punctul nostru de vedere- nu e cel infatisat de dumneavoastra - nu vom vota desfiintarea judetelor, transformarea regiunilor de dezvoltare in 8 judete mari - nu vom accepta sa o votam in functie de interese de moment. Trebuie s-o opriti aici, ca are consecinte din cele mai nefaste", a mai adaugat Antonescu.

El i-a dat cuvantul apoi lui Ponta, care a prezentat varianta guvernului de tehnocrati si a alegerilor anticipate.

"Nu am venit aici pentru compromisuri, cel putin nu cu dumneavoastra. Cu dumneavoastra nu, v-ati obisnuit cu mine, ca vin cu materiale scrise. Va prezentam propunerile noastre (...) Cel mai important lucru pe care l-ati atins dumneavoastra - ne dorim sa analizati infiintarea unui comitet anticriza - Putere, Opozitie, BNR - dispusi sa sprijinim acest comitet si guvern de tehnocrati care sa implementeze masuri anticriza si organizarea de alegeri anticipate in toamna - noul Parlament, pana in aprilie sa finalizeze procesul de reorganizarea, iar la vara - referendum pentru noua Constitutie,", a declarat Victor Ponta.

Traian Basescu a respins categoric varianta alegerilor anticipate, considerand ca acestea ar arunca tara in criza.

"In mod categoric orice propunere de vulnerabilizare a stabilitatii politice este exclusa - nu va exista un suport pentru impingerea tarii in alegeri acum. Mi se pare ca impingerea clasei politice in campanie nu va face decat sa strice echilibrele fragile. Va spun 'sustineti sau nu impiedicati procesele de reformare a tarii - sustineti reorganizarea administrativa si trecerea noii Constitutii'", a spus seful statului.

Mai apoi, presedintele si cei doi lideri USL au lansat o serie de ironii, iar Traian Basescu i-a atras atentia lui Ponta ca si el poate sa vorbeasca despre Mintia si Rovinari, scandaluri in care liderul PSD ar fi implicat, conform unei parti a presei.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#USL alegeri anticipate tehnocrati, #USL tehnocrati anticipate , #presedinte