Esecul cel mare al lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Septembrie 2009, ora 12:29
7050 citiri
Esecul cel mare al lui Traian Basescu

Judecat fara patima, bilantul real al lui Traian Basescu nu este nici pe departe atat de luminos pe cat a incercat sa-l prezinte presedintele, dar nici atat de tragic pe cat au incercat sa acrediteze adversarii sai politici si din presa.

Este, in fapt, un bilant mult sub asteptari si promisiuni, cu mai multe proiecte ratate, decat reusite, insa nereusitele sunt imputabile intr-o oarecare masura si celor care acum le acuza. Eu inca n-am vazut un bilant care sa nu fie prezentat triumfalist si sa nu fie calcat in picioare de tabara adversa.

Traian Basescu si-a alcatuit o lista cu 12 mari succese, lista care include pe cam tot ce s-a intamplat bun in Romania ultimilor 5 ani, indiferent daca a avut sau nu legatura cu atributiile prezidentiale.

Reusitele tuturor, esecurile celorlalti

De exemplu, presedintele nu prea are treaba cu cresterea economica. Are insa guvernul, guvernul Tariceanu cu care presedintele s-a aflat intr-un razboi pe viata si pe moarte. E cinic sa-ti pui la butonierea floarea culeasa de cel mai mare dusman al tau, pe care l-ai acuzat de toate relele lumii, in frunte cu incompetenta. Dar e o floare otravita. Cresterea aceasta economica nu a fost una sanatoasa, iar masura mult prea mare in care s-a intemeiat pe consum pe credit a creat premisele prabusirii abrupte de acum.

Exista in bilantul prezidential si reusite la care presedintele a contribuit, fara niciun dubiu, dar care nu-i apartin in exclusivitate. De exemplu, cota unica sau aderarea la UE. Cota a fost un proiect si un succes al Aliantei DA in ansamblu. Negocierile cu UE au fost incheiate in 2004 de guvernul Nastase, insa trei ministri PD ai cabinetului Tariceanu au reusit sa ridice steguletele rosii fara de care semnarea tratatului putea fi amanata cu un an.

Dupa cum exista si reusite indiscutabile ale presedintelui: declansarea reformei educatiei, condamnarea comunismului si predarea arhivelor catre CNSAS. Sigur, putem spune ca sunt reusite partiale, pentru ca educatia ramane partial politizata, pentru ca principalele manete economice si politice ale Romaniei sunt in mainile fostilor securisti si comunisti. Totusi, indeplinirea celor trei proiecte, in limitele prerogativelor prezidentiale, nu pot fi negate.

La esecuri in schimb, presedintele este extrem de retinut si gata sa le imparta paternitatea. Ar fi cam doua majore: nereformarea statului si situatia justitiei. Desi le enunta, presedintele le pune una pe seama guvernului Tariceanu, alta pe seama judecatorilor. Cinstit vorbind, in acesti cinci ani nu a prea existat reforma in Romania, desi presedintele a avut proiecte. De ce oare?

Ajungem asa la cheia intregului bilant prezidential, care nu sta in reusitele clamate si esecurile admise de Traian Basescu. Ea se ascunde in spatele unei fraze vagi: ,,au existat dezbateri legitime asupra unor decizii luate pe parcursul mandatului meu, dar nu am facut compromisuri."

Ba da, Traian Basescu a facut compromisuri uriase si grele, la care l-au impins insa incapacitatea de a face compormisuri atunci cand ele ar fi fost intelepte si grave greseli de strategie. Sau ceea ce a doua zi la TVR, isi asuma, usor eufemistic, drept lipsa de tact.

Esecul sursa a tuturor esecurilor

Traian Basescu ne spune ca nu a facut compromisuri cu sistemul ticalosit. Da, in privinta "ticalositilor" liberali a fost ca stanca. Dar "ticalositii" social democrati guverneaza cu binecuvantarea lui, iar "ticalositii" PD-L se simt foarte bine.

Si totusi, daca facem un pas inapoi, vom vedea ca marile reusite bifate de Traian Basescu in bilant sunt legate, in majoritate, de cabinetul Tariceanu. Actuala coalitie, cu premierul dorit de presedinte si din care face parte partidul sau, nu i-a adus motive de satisfactie nici in materie de reforma, nici de masuri anticriza.

Si atunci, de ce marea intransigenta a lui Traian Basescu s-a indreptat impotriva fostului guvern in timp ce actualul cabinet a avut parte de toata indulgenta posibila? Care a fost solutia mai buna? Nu ideala, ci doar mai buna. Cea la a carei demolare presedintele a contribuit sau actualul compromis?

Marea nereusita, care a umbrit mandatul lui Traian Basescu, este incapacitata presedintelui de a mentine o constructie politica stabila prin intermediul careia sa-si duca la indeplinire cat mai multe dintre proiecte. Degeaba ai aceste proiecte, daca nu poti sa le pui in practica si nu poti sa o faci fara ... tact, ar zice presedintele, fara intelepciune si strategie, as zice eu.

Sigur ca in mod ideal ar trebui sa nu faci compromisuri, dar traim intr-o lume concreta departe de ideal, in care trebuie sa alegem intre compromisuri. Ei bine, ca recunoaste sau nu, Traian Basescu nu a avut intelepciunea politica de a-l alerge pe cel mic. Intr-o relatie cat de cat echilibrata cu liberalii avea o sansa sa obtina reforme importante, cu abilitate si intelepciune, cu PSD nu are niciuna, decat daca-i pune pistolul la tampla. Iar tara poate fi guvernata eficient doar cu intelepciune, nu cu pistolul la tampla.

Pentru a lasa constructia DA in picioare, era suficient sa nu-si antagonizeze la maximum PNL, trangand in el din toate pozitiile si pe toate temele, cu si fara rost. Era nevoie de... tact, ar zice presedintele, de intelepciune si strategie, as zice eu. Alianta DA a fost insa daramata prin eforturile conjugate ale celor doi fosti lideri ai ei. Iar terenul ramas viran a fost otravit de de toxica si inutila alianta cu PSD. Este o eroare uriasa sa demolezi ceva inca viabil, atunci cand nu ai o constructie cel putin la fel de viabila pentru a pune in loc.

Calin Popescu Tariceanu a platit deja aceasta greseala. Este posibil sa o plateasca si Traian Basescu. Dar chiar mai important ar fi ca presedintele sa o fi constientizat si asumat in mod real.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#discurs Traian Basescu, #Basescu Parlament, #esec Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza GELU FLOCEA
GELU FLOCEA
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamna Ene , sunt totusi cateva repere pe care Presedintele Basescu si le-a impus :