Basescu il propune pe Ciolos comisar. Nu pot sa-i spun lui Juncker ca Ponta nu si-a facut treaba (Video)

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 12:44
1848 citiri
Basescu il propune pe Ciolos comisar. Nu pot sa-i spun lui Juncker ca Ponta nu si-a facut treaba (Video)

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri, ca il va propune pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de comisar european, el precizand ca trebuie sa ii spuna astazi noului presedinte al CE un nume din partea Romaniei, desi Guvernul nu a facut procedurile din tara.

Seful statului, care pleaca miercuri la Bruxelles pentru Consiliul European extraordinar, a precizat ca il va propune tot pe Dacian Ciolos pentru postul de comisar european.

Referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta, care a spus ca seful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Basescu a subliniat: "Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligatia sa apar interesul national".

Presedintele a precizat ca, si in timpul guvernelor Tariceanu si Boc, desemnarea comisarului european a facut-o Guvernul, dar "in bun acord" cu el.

"Cand Tariceanu a incercat sa o faca de capul lui fiind cocos cu Vosganian, nu s-a putut", a adaugat Traian Basescu.

El a mentionat ca premierul Victor Ponta trebuia sa deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia sa fie audiat in comisiile parlamentare de resort.

"Eu nu vreau sa am o reactie la declaratiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, cand presedintele Comisiei Europene e desemnat, Romania trebuia sa aiba scrisoarea trimisa de Guvern cu numele celui pe care il propune.

Eu ma duc la Consiliul European ca presedinte al Romaniei. Eu nu-mi pot permite azi sa nu-i spun un nume lui Juncker, pentru ca stiu ca pe portofoliul pe care il vizam noi mai sunt si alte state interesate. Nu pot sa spun 'domnul prim-ministru nu si-a facut treaba acasa'", a sustinut Traian Basescu.

El a mai spus ca deja jumatate din tarile membre UE i-au trimis in scris noului presedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizarile pentru comisar european.

Ponta ii spune "nu" lui Basescu: Nu-i accept sa uzurpe un drept pe care Boc l-a exercitat

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu vrea sa nominalizeze el comisarul european din partea Romaniei, dar ca nu i-a acordat presedintelui "mandat" in acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizeaza comisarul.

"In ceea ce priveste nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona si legii romanesti, Guvernul nominalizeaza un comisar. Domnul presedinte vrea sa il nominalizeze el. Eu nu consider ca... si nu i-am dat acest mandat si, de acum incolo, este foarte important pentru viitor.

Asa cum se intampla si in Germania, cancelarul Merkel nominalizeaza comisarul, si peste tot in Europa comisarul european este desemnat de catre Guvern, eu nu am cum sa accept ca presedintele sa uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de catre Tariceanu in 2007 si de Emil Boc in 2009", a spus Ponta.

Ponta ameninta ca nu va implementa deciziile lui Basescu in cazul comisarului european

Luni seara, premierul Victor Ponta a precizat ca a primit de la presedintele Traian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului.

Citeste si:
Reacția lui Dan Barna după ce premierul l-a acuzat că nu a încurajat campania de vaccinare: „Stop dezinformării”
Reacția lui Dan Barna după ce premierul l-a acuzat că nu a încurajat campania de vaccinare: „Stop dezinformării”
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a reacționat miercuri, 22 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a criticat la finalul ședinței de guvern pe acesta și alți reprezentanți ai USR...
Florin Cîțu îi critică pe miniștrii USR PLUS ai Sănătății: „Aș fi vrut mai multe de la ei. Nu l-am văzut o dată pe Vlad Voiculescu într-un centru de vaccinare”
Florin Cîțu îi critică pe miniștrii USR PLUS ai Sănătății: „Aș fi vrut mai multe de la ei. Nu l-am văzut o dată pe Vlad Voiculescu într-un centru de vaccinare”
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, 22 septembrie, la finalul ședinței de guvern, că se aștepta la mai multe din partea miniștrilor Sănătății USR PLUS, Vlad Voiculescu, respectiv...
Sursa: MEDIAFAX