Cele mai contagioase boli ale copilăriei și cum pot fi prevenite

Advertorial
Miercuri, 20 Martie 2024, ora 17:51
2978 citiri
Cele mai contagioase boli ale copilăriei și cum pot fi prevenite
FOTO: freepik.com

Bolile copilăriei pot fi clasificate în trei categorii:

  • viroze respiratorii: viroze respiratorii, gripă, mononucleoză infecțioasă/boala sărutului, faringo-amigdalită;
  • boli infecțioase-digestive: gastroenterocolite, toxiinfecții alimentare, hepatită;
  • boli cutanate: boala-mână-picior-gură, varicelă, rujeolă (pojar), scarlatină.

În cele mai multe cazuri, aceste boli sunt de natură virală sau bacteriană și pot fi prevenite printr-o igienă corectă. De asemenea, copilul bolnav nu trebuie să intre în colectivitate, pentru că ar reprezenta un pericol și pentru ceilalți copii. Pentru toate afecțiunile care se manifestă în copilărie, medicul pediatru este cel care stabilește diagnosticul sau tratamentul, în funcție de simptomele copilului și de rezultatele examinării fizice. Consultul medical al copilului este recomandat. În acest articol trecem în revistă câteva dintre cele mai frecvente boli contagioase ale copilăriei:

Boala mână-picior-gură

Boala mână-picior-gură este o afecțiune virală care este cauzată de mai multe virusuri și care se poate confunda cu varicela, dar are o perioadă de incubație mai scurtă (de numai 3-6 zile). În plus, afecțiunea se manifestă într-o anumită perioadă a anului (din iunie până în octombrie).

Boala se manifestă prin febră, dureri faringiene, tuse și printr-o erupție care apare în regiunea gurii, tălpilor și palmelor (de aici denumirea afecțiunii). Leziunile sunt dureroase, iar dacă sunt rupte lasă urme. Boala poate fi prevenită printr-o igienă corectă, mai ales în cazurile în care copilul merge în colectivitate.

Scarlatina

Scarlatina este o afecțiune eruptivă de natură bacteriană și se manifestă în general la copiii mai mici de 10 ani. Agenții patogeni se transmit pe cale aeriană, iar boala se manifestă prin febră, frisoane, vărsături, inflamarea ganglionilor cervicali și prin apariția unor papule mici și dure pe față, gât, trunchi. Se transmite prin atingere. Se recomandă consumul de apă, pentru că în acest fel se previne deshidratarea copilului.

Rujeolă

Rujeola se mai numește și pojar. Este important de știut că simptomele seamănă cu cele ale răcelii, dar specifice rujeolei sunt leziunile roșiatice și la mijloc albe care apar în interiorul cavității bucale. Erupția cutanată în cazul rujeolei se manifestă în zona urechilor, pe mâini, trunchi și picioare, iar leziunile nu sunt însoțite de mâncărime. Este o boală care poate duce la complicații dacă nu este tratată adecvat: pneumonie, encefalită, deshidratare, insuficiență renală.

Rubeolă

Rubeola se mai numește și pojărel și se transmite pe cale respiratorie. Simptomele se manifestă de regulă cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate și constau în:

  • febră;
  • cefalee;
  • oboseală;
  • inflamarea ganglionilor din zona gâtului;
  • Erupția care apare dă senzația de mâncărime.

Afecțiunea este contagioasă cu o săptămână înainte și o săptămână după apariția erupțiilor.

Varicelă (vărsat de vânt)

Varicela este o afecțiune virală (cauzată de virusul varicelo-zosterian) care se transmite pe cale aeriană și se manifestă prin febră, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal, erupție cutanată sub formă de vezicule. Pe corpul copilului pot apărea sute de astfel de vezicule. Dacă acestea se sparg se pot infecta, iar după vindecare rămân semne. Simptomele sunt considerate severe în cazul în care copilul vomită, are dificultăți respiratorii, nu poate merge, sau nu poate suporta lumina. Boala este contagioasă din momentul în care încep să se manifeste simptomele.

Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#boli copilarie, #copilarie, #boli , #sanatate