De ce să consumi brânză maturată: 5 beneficii

Advertorial
Luni, 06 Martie 2023, ora 18:23
8715 citiri
De ce să consumi brânză maturată: 5 beneficii
FOTO: unsplash.com

Brânza face parte din categoria acelor alimente care își desăvârșesc proprietățile după o anumită perioadă de maturare. De aceea, adevăratele calități ale unei brânze sunt puse în valoare la câtva timp după ce aceasta a fost preparată, perioada de maturare putând varia între câteva luni și câțiva ani.

Dincolo de savoarea cu totul specială specifică brânzei maturate, consumul unui astfel de aliment are o serie de alte beneficii, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.

Menține sănătatea ficatului

Un studiu publicat în 2017 de specialiștii de la Texas A&M University (1) relevă faptul că o substanță care se regăsește în compoziția brânzei maturate are un rol important în prevenirea fibrozei și a cancerului hepatic. Este vorba de spermidină, care acționează la nivelul ficatului, împiedicând înmulțirea celulelor cicatrizante ce duc la apariția fibrozei și a carcinomului hepatocelular. Aceste celule formează un țesut care nu se mai regenerează, iar prin înmulțirea lor, ficatul își pierde din capacități și în cele din urmă cedează.

Spermidina din compoziția brânzei maturate și a specialităților din caș maturat încetinește astfel procesul de cicatrizare a ficatului, dându-i acestuia posibilitatea să se regenereze și să își mențină funcționalitatea.

Ajută la controlul greutății

E adevărat că brânzeturile conțin grăsimi și calorii, însă pe lângă acestea, în compoziția lor se găsește și o substanță numită acid linoleic conjugat. Denumită pe scurt CLA, această substanță ajută la menținerea greutății corporale și prevenirea obezității, prin accelerarea procesului de ardere a grăsimilor de către organism (2).

Conținutul de CLA este mai bogat în cazul brânzei maturate obținute din lapte provenit de la vaci hrănite natural doar cu iarbă, în timp ce brânzeturile provenite de la vaci hrănite cu cereale și concentrate sunt mai bogate în grăsimi.

Așadar, chiar dacă o porție de brânză maturată conține o anumită cantitate de calorii, acidul linoleic conjugat va ajuta organismul să ardă în mod eficient aceste calorii, care se vor transforma în energie, în loc să se depună sub formă de grăsime.

Fortifică sistemul osos

Brânza maturată și produsele lactate, în general, sunt renumite datorită conținutului ridicat de calciu. Acesta este o substanță minerală care intră în componența oaselor, cărora le conferă rezistență. Astfel, prin consumul de brânză maturată, organismul primește un aport important de calciu, care este direcționat către sistemul osos.

În cazul copiilor, calciul ajută la dezvoltarea oaselor și favorizează procesul de creștere, în timp ce în cazul vârstnicilor, fortifică sistemul osos, prevenind apariția osteoporozei.

De asemenea, în cazul persoanelor care au suferit fracturi, calciul asimilat din produsele lactate poate grăbi procesul de vindecare.

Îmbunătățește digestia și imunitatea

Brânza maturată este și o bogată sursă de probiotice, adică acele bacterii benefice, care ajută organismul în procesul de digestie, având totodată un rol important și în protejarea acestuia împotriva bolilor.

Probioticele sunt localizate în tubul digestiv, unde alcătuiesc alături de alte specii de bacterii, flora intestinală. Când echilibrul dintre probiotice și celelalte specii de bacterii se strică, apar tulburări digestive care sunt însoțite și de o scăderea imunității, ceea ce duce la apariția altor probleme generate de diferite infecții.

Prin consumul de brânză maturată organismul primește o doză de probiotice care îmbunătățesc flora intestinală, implicit digestia și imunitatea organismului.

Stimularea proceselor metabolice

In compoziția brânzei maturate se regăsește și un complex de vitamina B, care este esențială în multe procese metabolice din organism. Spre exemplu, vitamina B contribuie la absorbția fierului și a altor substanțe nutritive, la sinteza proteinelor grăsimilor și carbohidraților, la buna funcționare a creierului și a altor organe, precum și la digestie și circulație.

Având un rol atât de important, este evident că un aport de vitamina B este oricând binevenit.

Acestea sunt 5 din cele mai importante motive pentru care ar trebui să introduci brânza maturată în alimentația ta obișnuită.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat următoarele surse de informare:

1. „Say Cheese: Spermidine-Rich Foods May Prevent Liver Cancer, Extend Lifespan”, Texas A&M University, https://today.tamu.edu/2017/04/20/say-cheese-spermidine-rich-foods-may-prevent-liver-cancer-extend-lifespan/, accesat la 4.01.2023.

2. „Conjugated Linoleic Acid (CLA)”, WebMd.com, https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/conjugated-linoleic-acid-cla, accesat la 4.01.2023.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#branza maturata, #consum branza maturata , #alimente