Brexit: Cum se va face accesul la servicii medicale in Regatul Unit de la 1 ianuarie. CNAS a precizat care sunt regulile pentru romani

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 10:37
3357 citiri
Brexit: Cum se va face accesul la servicii medicale in Regatul Unit de la 1 ianuarie. CNAS a precizat care sunt regulile pentru romani
Protest anti-Brexit in 2019 FOTO Unsplash

Cetatenii romani vor avea acces, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din aceasta tara, precizeaza joi, 10 decembrie, CNAS intr-un comunicat remis presei.

"Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, se va incheia la data de 31 decembrie 2020. Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit. De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor. Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme - EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit", informeaza CNAS.

Potrivit sursei citate, inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data de 30 iunie 2021, cu conditia ca persoanele interesate sa se fi aflat pe teritoriul Regatului Unit inainte de data de 1 ianuarie 2021.

Asiguratii romani beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit, precum si in baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala in vigoare.

Astfel, dreptul asiguratilor romani de a accesa prestatiile corespunzatoare sistemului de asigurari de sanatate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe intreaga perioada in care acestia se afla intr-un context transfrontalier Romania - Regatul Unit, context initiat anterior datei de 31 decembrie 2020, in conditiile prevazute in Acordul de retragere.

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere si care se vor deplasa in Regatul Unit pentru mai mult de sase luni trebuie sa plateasca taxa de sanatate pentru imigratie (IHS), care le va permite sa acceseze asistenta medicala in Regatul Unit prin National Health Service (NHS)", precizeaza CNAS.

Totodata, conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisantii britanici care au dreptul la rezidenta legala pe teritoriul Romaniei vor avea acces, dupa finalizarea perioadei de tranzitie, la servicii medicale pe teritoriul Romaniei, in baza prevederilor legislatiei nationale si ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala.

Asiguratii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul sa acceseze serviciile medicale corespunzatoare sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, atat timp cat indeplinesc conditiile prevazute in Acordul de retragere.

Pentru a veni in sprijinul persoanelor care intra sub incidenta reglementarilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o sectiune speciala, in care au fost postate informatii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sanatate din Romania si Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.

Informatiile vor fi actualizate permanent, pe masura ce se vor stabili noi reguli, in urma negocierilor derulate in prezent intre UE si Regatul Unit.

De asemenea, persoanele care doresc informatii suplimentare in domeniul asigurarilor de sanatate, in contextul Brexit, pot adresa intrebari la adresa de e-mail brexit@casan.ro, pentru a primi raspunsul expertilor.

Intalnirea dintre Boris Johnson si Ursula von der Leyen, incheiata fara a ajunge la o intelegere

Campania de imunizare din Marea Britanie. Persoanele cu alergii "semnificative" in antecedente, sfatuite sa nu faca vaccinul de la Pfizer

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#brexit, #servicii medicale, #Marea Britanie, #Regatul Unit, #CNAS , #stiri Brexit