O alianță vrea să domine lumea: Forța globală care a depășit grupul G7 condus de SUA VIDEO

Marti, 22 August 2023, ora 01:00
5481 citiri
O alianță vrea să domine lumea: Forța globală care a depășit grupul G7 condus de SUA VIDEO
Grupul BRICS vrea să domine lumea FOTO: FT

În urmă cu 50 de ani, miniștrii de finanțe ai Marii Britanii, Germaniei de Vest, Franței și Statelor Unite s-au întâlnit la Casa Albă, punând bazele Grupului G7, la care s-au alăturat ulterior Japonia, Italia și Canada. Acum, în 2023, China îndeamnă organizația BRICS să devină rivalul global al G7 și să domine lumea, după ce forța financiară a primei alianțe a depășit-o pe cea condusă de SUA.

BRICS, care reunește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, va avea un summit între 22 și 24 august 2023, la Johannesburg, dar fără participarea în persoană a lui Vladimir Putin, potrivit Financial Times.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa a invitat peste 60 de șefi de stat și de guvern la summitul de la Johannesburg, când mai multe țări ar putea fi invitate să se alăture blocului format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, au declarat mai mulți oficiali familiarizați cu discuțiile.

Dar în perioada premergătoare summit-ului, New Delhi s-a ciocnit cu Beijingul din cauza extinderii. Tensiunile cresc cu privire la faptul dacă BRICS ar trebui să fie un club nealiniat pentru interesele economice ale țărilor în curs de dezvoltare sau o forță politică care provoacă în mod deschis Occidentul, au spus oficiali informați despre pozițiile Indiei și Chinei. Oficialii sud-africani au declarat că 23 de țări sunt interesate să se alăture.

„Dacă extindem BRICS pentru a reprezenta o parte similară a PIB-ului mondial ca G7, atunci vocea noastră colectivă în lume va deveni mai puternică”, a spus un oficial chinez, care a refuzat să fie identificat.

Naledi Pandor, ministrul de externe al Africii de Sud, a declarat luna aceasta că este „extrem de greșit” să vedem o potențială extindere a BRICS ca o mișcare anti-occidentală. Cu toate acestea, capitalele occidentale vor considera posibilele adăugări ale Iranului, Belarusului și Venezuelei ca pe o mișcare de a îmbrățișa aliații Rusiei și Chinei.

Argentina, Arabia Saudită și Indonezia se luptă pentru a fi primii membri noi de când Africa de Sud a fost invitată în grupul inițial format din Brazilia, Rusia, India și China în 2010.

BRICS deține 56 de trilioane de dolari

Președintele Vladimir Putin nu se va alătura altor lideri BrRICS la Johannesburg. Acest lucru va scuti Pretoria de a-și îndeplini obligația legală de a-l aresta pe liderul rus după ce Curtea Penală Internațională l-a pus sub acuzare pentru războiul din Ucraina.

Probabil că Putin va participa doar printr-o alocuțiune video, el vorbind cu președintele iranian Ebrahim Raisi pe 17 august despre cererea Teheranului de a se alătura BRICS, potrivit Kremlinului.

Xi Jinping va călători luni la Johannesburg pentru summit și alte discuții cu liderii africani, a declarat Ministerul de Externe al Chinei, marcând o călătorie rară în străinătate pentru președintele chinez în acest an. Singura altă călătorie internațională a lui Xi până acum în 2023 a fost în Rusia în martie.

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, s-a exprimat recent în favoarea deschiderii aderării BRICS pentru vecinii Argentina și Venezuela, precum și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Un înalt diplomat din Brazilia a spus că dorește să se stabilească condiții clare ca bază pentru orice extindere. Una ar putea fi o cerință ca participanții să se alăture New Development Bank, creditorul din Shanghai fondat de BRICS. Arabia Saudită este în discuții pentru a deveni al nouălea membru al băncii multilaterale.

„Este important ca criteriile să fie definite pentru intrarea acestor noi membri”, a spus diplomatul. Era puțin probabil ca toate cele 23 de țări să se alăture în același timp, dar „trebuie să știe de ce a fost luată decizia [și] astfel încât, dacă vor avea loc extinderi viitoare, candidații să cunoască problemele prioritare”.

Oficialii care conduc discuțiile înainte de summit au spus că criteriile pentru admiterea de noi membri vor trebui să aibă acordul liderilor BRICS. Ei au adăugat că o monedă comună nu este pe ordinea de zi, în ciuda resentimentelor tot mai mari față de dominația dolarului american în rândul membrilor.

Dacă în anul 1992, BRICS deținea doar 16,45% din PIB-ul mondial, iar G7 avea 45,80%, în anul 2022 ierarhia s-a răsturnat, iar BRICS a ajuns la 31,67%, pe când G7 a scăzut la 30,31%. În 2023, prognoza arată că BRICS va urca la 32,33% (56 de trilioane de dolari), iar G7 va coborî la 29,63% (52 de trilioane de dolari), conform Visual Capitalist.

Pensionarii sunt duși cu zăhărelul, acuză Elena Lasconi. "Mint românii până la prezidenţiale şi după aceea vin cu măsurile de austeritate"
Pensionarii sunt duși cu zăhărelul, acuză Elena Lasconi. "Mint românii până la prezidenţiale şi după aceea vin cu măsurile de austeritate"
Elena Lasconi, președinta USR, îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu că încearcă să îi păcălească din nou pe pensionari înainte de alegeri, cu promisiunea de indexare a pensiilor în...
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Pe scena politică românească se discută din nou despre posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Partidele suveraniste din Parlament intenționează să demareze procedura de...
#BRICS, #BRICS alternativa FMI, #china rusia, #grupul G7 avertisment Rusia, #Africa Sud, #Africa Sud tarile BRIC, #summit BRICS, #putin brics , #SUA
  1. Carambol cu 7 mașini, două răsturnate, pe A1. Două persoane au fost rănite
  2. Omul de afaceri Puiu Popoviciu scapă de condamnarea în dosarul ”Ferma Băneasa”. Decizia definitivă a instanței
  3. Noi detalii despre cazul șocant al femeii care a născut pe stradă, în București, lângă un spital. Ce spun autoritățile
  4. Avertisment șocant de la premierul unei țări NATO. "Rusia a planificat acte de teroare aeriană în întreaga lume" VIDEO
  5. Un fost șef de la Termoficare recunoaște că a luat mită. Ce făcea în schimbul banilor
  6. Băsescu îi dă lecții lui Trump: "Ce nu înţelege Fanfaronul de la Mar-a-Lago este că America nu mai poate face faţă singură cleştelui ruso–chinez"
  7. Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde euro, de opt ori PIB-ul României. Economia acestei țări este esențială pentru supraviețuirea zonei euro
  8. Zeci de decese într-o mină din Africa de Sud. Cazul îngrozitor al minerilor clandestini care se ascundeau de autorități pentru a nu fi expulzați
  9. China își pregătește armata pentru o invazie de tip „Ziua Z” în Taiwan
  10. Trump, contrazis chiar de noii săi consilieri. Își va încălca marea promisiune din campanie, de a pune capăt războiului din Ucraina ”în 24 de ore”