O altă criză lovește dramatic, după Ucraina și Israel: 270 de miliarde de dolari în mare pericol

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 04:00
13042 citiri
O altă criză lovește dramatic, după Ucraina și Israel: 270 de miliarde de dolari în mare pericol
Canalul Panama este lovit de secetă și traficul maritim este mult diminuat FOTO: Bloomberg

Pe lângă cele două războaie din Ucraina și Israel, care generează multiple fenomene negative pe piețele mondiale, iată că o altă criză lovește dramatic lumea, cauzată în special de o infrastructură deficitară și de schimbările climatice.

Transportul maritim prin Canalul Panama este puternic afectat, iar comerțul global de 270 de miliarde de dolari ce provine din traversarea acestei căii navigabile este în mare pericol, după ce traficul a fost mult redus datorită secetei severe.

Salvarea Canalului Panama va dura ani de zile și va costa multe miliarde, dacă este chiar posibil. Autoritatea Canalului Panama cântărește potențiale remedieri care includ un lac artificial pentru a pompa apă în canal și însămânțarea norilor pentru a spori precipitațiile, dar implementarea ambelor opțiuni ar fi la îndemână după mult timp, dacă sunt chiar fezabile, potrivit Bloomberg.

În condițiile în care nivelul apei scade la șase picioare (1,8 metri) sub normal, autoritatea canalului a plafonat numărul de nave care pot traversa. Unii expeditori plătesc milioane de dolari pentru a trece la coada în creștere, în timp ce alții iau rute mai lungi și mai costisitoare prin Africa sau America de Sud.

Rusia și China suferă un eșec de proporții: O țară majoră le dă o grea lovitură în 2024, aliniindu-se cu SUA

De atunci, constrângerile s-au atenuat ușor din cauza unui noiembrie mai ploios decât se aștepta, dar cu 24 de nave pe zi, maximul este încă cu mult sub capacitatea zilnică de înainte de secetă, de aproximativ 38. Pe măsură ce sezonul uscat se instalează, blocajul este gata să se înrăutățească din nou.

„Ca canal, ca țară, trebuie să luăm unele măsuri pentru că nu este acceptabil”, a spus Erick Córdoba, managerul diviziei de apă la autoritatea canalului. „Trebuie să calibrăm din nou sistemul.”

Necazurile canalului reflectă modul în care schimbările climatice modifică fluxurile comerciale globale. Seceta a creat puncte de sufocare anul trecut pe râul Mississippi în SUA și pe Rin în Europa. În Marea Britanie, creșterea nivelului mării crește riscul de inundații de-a lungul Tamisei. Topirea gheții creează noi rute de transport maritim în Arctica.

În circumstanțe normale, Canalul Panama gestionează aproximativ 3% din volumele comerțului maritim global și 46% din containerele care se deplasează din Asia de Nord-Est către Coasta de Est a SUA. Canalul este cea mai mare sursă de venituri din Panama, aducând 4,3 miliarde de dolari în 2022.

Ar putea dura 6 ani soluția salvatoare la Canalul Panama

Pentru a permite 24 de nave pe zi în sezonul uscat, canalul va elibera apa din Lacul Alajuela, un rezervor secundar. Dacă ploile încep să vină în mai, canalul ar putea începe să crească traficul, potrivit Córdoba.

Dar acestea sunt soluții pe termen scurt. Pe termen lung, soluția principală pentru lipsa cronică de apă va fi barajul râului Indio și apoi forarea unui tunel printr-un munte pentru a canaliza apă dulce 8 kilometri (5 mile) în Lacul Gatún, principalul rezervor al canalului.

Proiectul, împreună cu măsuri suplimentare de conservare, va costa aproximativ 2 miliarde de dolari, estimează Córdoba. El spune că va dura cel puțin șase ani pentru a se rezolva problema. Corpul Inginerilor Armatei SUA efectuează un studiu de fezabilitate.

Evenimentul ce lovește Pământul pe 8 aprilie 2024, anunțat de NASA: 50 de milioane de oameni aruncați în beznă VIDEO

Rezervorul râului Indio ar crește traficul de nave cu 11 până la 15 pe zi, suficient pentru a menține cel mai mare producător de bani din Panama să lucreze la capacitate maximă, garantând în același timp apă proaspătă pentru Panama City, unde dezvoltatorii au ridicat un mini-Miami de zgârie-nori strălucitori în ultimele două decenii.

O altă remediere potențială este cu siguranță mai experimentală. În noiembrie, un avion mic operat de Weather Modification Inc. din Dakota de Nord a sosit în Panama pentru a testa însămânțarea norilor, procesul de implantare a particulelor mari de sare în nori pentru a stimula condensul care creează ploaia.

Dar însămânțarea norilor a fost desfășurată în mare parte cu succes în climatele uscate, nu și în țări tropicale precum Panama. O combinație de schimbări climatice și extinderea infrastructurii sunt de vină pentru necazurile canalului, lucru care nu poate fi remediat peste noapte.

Iepurii uriași crescuți de un român, la mare căutare în Statele Unite. Americanii vin de peste ocean să cumpere iepuri din Banat
Iepurii uriași crescuți de un român, la mare căutare în Statele Unite. Americanii vin de peste ocean să cumpere iepuri din Banat
În luna martie, Elizabeth Strickland a venit pentru a patra oară de la peste 8.500 de kilometri, din Missouri, Statele Unite, pentru a cumpăra iepuri de la Lucian Onujec, din Lugoj....
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#Canalul Panama, #criza mondiala, #trafic maritim, #transport maritim, #comert global, #schimburi comerciale, #America, #panama , #stiri externe