HPV-ul este responsabil de 13,7% de cazurile de cancer din România. Vaccinarea este gratuită pentru minori, dar femeile plătesc sute de lei

Luni, 04 Martie 2024, ora 12:16
1740 citiri
HPV-ul este responsabil de 13,7% de cazurile de cancer din România. Vaccinarea este gratuită pentru minori, dar femeile plătesc sute de lei
Tânără care se vaccinează FOTO/ Unsplash

Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este „sigură” şi „eficace”, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, şi se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică, în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecţiei persistente cu HPV.

„Institutul Naţional de Sănătate Publică se alătură iniţiativelor internaţionale de a creşte gradul de conştientizare privind riscurile generate de infecţia cu HPV şi de a aduce în prim plan importanţa măsurilor de prevenţie pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecţia cu acest virus. Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.5000 de cancere anual. Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Jumătate din aceste infecţii se produc cu tulpinile HPV de risc înalt”, a atenţionat INSP, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV - 4 martie.

Conform INSP, în marea lor majoritate, infecţiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente şi pot produce leziuni cu evoluţie malignă.

Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal - în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian - 1 din 3 cazuri, cancer vaginal - în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar - aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian - peste 50%.

Institutul Naţional de Sănătate Publică s-a alăturat consorţiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alături de 18 ţări europene şi 34 de organizaţii partenere, pentru a contribui la creşterea capacităţii statelor membre de a implementa programe de vaccinare împotriva infecţiei cu HPV consolidate şi sustenabile. De asemenea, proiectul PERCH contribuie la implementarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Rezultatele proiectului PERCH au contribuit la fundamentarea propunerii de Recomandare a Consiliului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, aflată în dezbatere de la începutul acestui an. Recomandarea conţine o serie de măsuri pe care statele membre sunt sprijinite să le adopte pentru a creşte gradul de acceptare al vaccinurilor care pot preveni apariţia unor cancere.

Cât costă vaccinul HPV în România

Vaccinarea anti-HPV este gratuită în țara noastră pentru fetele cu vârsta între 11-18 ani și băieții care au între 11-19 ani. Pentru femeile adulte, prețul vaccinului este compensat pe jumătate.

Femeile, cu vârsta între 19 și 45 de ani, care doresc să se vaccineze anti-HPV utilizând opțiunea de compensare 50% vor avea de plătit peste 300 lei, deoarece o doză de Gardasil 9 costă aproximativ 650 lei în momentul de față.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#cancer Romania, #vaccin HPV, #vaccinare HPV, #vaccinare HPV sanatate fete , #cancer