Fost ministru de Interne, despre depistarea drogurilor în Portul Constanța: ”Avem un singur scanner şi acela îmbătrânit”

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 17:45
1829 citiri
Fost ministru de Interne, despre depistarea drogurilor în Portul Constanța: ”Avem un singur scanner şi acela îmbătrânit”
Portul Constanța FOTO Facebook

Fostul ministru de Interne Lucian Bode a declarat luni, 18 septembrie, la Parlament, despre capturile de droguri din Portul Constanţa, că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, subliniind însă că avem o problemă, respectiv lipsa scannerelor.

Lucian Bode a fost întrebat despre faptul că în Portul Constanţa nu s-a identificat un gram de droguri în ultimii 2 ani. ”Legat de Portul Constanţa, în 2021, s-au capturat 1,5 tone de heroină, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Această captură nu a fost gestionată în câteva zile, a fost truda muncii organelor de aplicare a legii din România şi din afara României de luni, poate chiar ani de zile. La fel, sunt convins că se întâmplă şi acum. Sunt operaţiuni care se desfăşoară în parteneriat, între organele statului român, respectiv partenerii din Europa şi din afara Europei, care cu siguranţă o să dea rezultate”, a spus Bode.

Fostul ministru de Interne a arătat că, în privinţa rezultatelor controalelor din ultimii doi ani, în Portul Constanţa se procesează anual aproximativ 700.000 de containere pe directivă europeană, 3% este obligatoriu să fie verificate.

”Vreau să vă spun, din surse oficiale, informaţia o am de la conducerea Portului Constanţa, toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate. Avem, într-adevăr, o problemă şi trebuie să recunoaştem. Problema se numeşte lipsa scannerelor, avem un singur scanner şi acela îmbătrânit şi necesar ar fi să avem 4 scannere - 2 pentru fiecare poartă principală. Aşadar, povestea asta că nu s-a identificat în ultimii doi ani un gram de cocaină sau de droguri este una care poate să fie privită în felul următor, operaţiunile care se desfăşoară pentru identificarea, prinderea şi destructurarea acestor reţele în timp, nu ştiu câte grame de droguri s-au identificat în urma verificării containerelor cu acel scanner. Cred că deloc”, a arătat Bode.

El a precizat că ”aceste cantităţi mari, de sute de kg, tone de droguri, sunt descoperite în urma unor operaţiuni specifice ale organelor de aplicare a legii”.

”Am încredere în această instituţie a statului român, cum este Portul Constanţa, toţi cei care îşi desfăşoară activitatea acolo îşi face datoria, pentru că nimeni nu poate să părăsească portul (...) sigur că nu sunt percheziţionaţi, dar, dacă îşi asumă să aibă asupra lor droguri, suportă consecinţele legii”, a afirmat fostul ministru.

Lucian Bode a mai arătat că s-a făcut comparaţia Rotterdam - Constanţa.

”În Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfă, în Portul Constanţa aproximativ 70.000.000 de tone. În Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct în Portul Rotterdam, iar în portul Constanţa containerele din America de Sud ajung după ce au mai trecut cel puţin printr-un port la verificări. Acestea sunt explicaţiile pe care le am şi le pot face publice”, a răspuns Bode.

Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#captura droguri, #Portul Constanta, #lucian bode, #fost ministru Interne, #scanner , #droguri