Aduce consumul de carne de porc beneficii sănătății noastre? Iată ce trebuie să știi despre aceasta

Advertorial
Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 17:38
7565 citiri
Aduce consumul de carne de porc beneficii sănătății noastre? Iată ce trebuie să știi despre aceasta
FOTO: unsplsah.com

Carnea de porc este un produs care conține mulți nutrienți esențiali, motiv pentru care includerea sa în alimentație generează anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de ea la nivel culinar, este esențial să cunoaștem cum să preparăm un cotlet de porc sau un mușchi de porc în mod corespunzător.

Înainte de a începe, trebuie precizat că consumul de carne roșie proaspătă nu este dăunător pentru sănătate, contrar a ceea ce se susținea până acum câțiva ani. Doar acea carne de porc prelucrată trebuie evitată. În aceste cazuri, există adesea anumiți aditivi, cum ar fi conservanții, care ar putea provoca daune fiziologice pe termen mediu. Cu toate acestea, în cazul tăieturilor proaspete de carne de porc, acest risc nu există.

Beneficiile cărnii de porc

Este bine cunoscut faptul că o parte din alimentația noastră este alcătuită din carne de porc, cum ar fi cotlet de porc sau mușchi, și din derivatele sale, deși există multe mituri în jurul acestui aliment care fac consumul său nu atât de recomandat, când în realitate acesta furnizează proteine, vitamine și minerale, fiind ideal pentru menținerea oaselor. Iar în timpul sarcinii și alăptării furnizează nutrienți necesari atât mamei, cât și copilului, în timp ce acesta este alăptat.

Carnea de porc conține 18-20% de proteine cu valoare biologică ridicată. Practic nu are carbohidrați, care pot fi suplimentați prin gătit. Este bogată în vitaminele B și minerale precum fier, zinc, fosfor și potasiu. Are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce este pozitiv dacă menținem acest conținut scăzut atunci când gătim sau, mai ales, la prepararea derivatelor (cârnați). Prezența purinelor (precursori ai acidului uric) este moderată. Conținutul caloric nu este foarte ridicat (120-330 kcal/100 g), în special în părțile slabe. Cârnații, pe de altă parte, furnizează mai multă energie (400-600 kcal/100 g), motiv pentru care trebuie consumați cu moderație, dar puteți oricând să încercați un cotlet de porc.

Unele mituri cu privire la consumul de carne de porc tind să spună că este extrem de grasă, prin urmare, este dăunătoare pentru sănătate, mai ales pentru cei care suferă de afecțiuni cardiace. Adevărul este că avem de-a face cu alimentul de origine animală cu cel mai mare conținut de vitamina B1, benefică pentru sănătatea noastră cardiovasculară, dar și pentru metabolizarea carbohidraților și producerea de energie. În același timp, compoziția sa nutrițională include doze semnificative de riboflavină și niacină, care contribuie la buna funcționare a sistemului nostru nervos.

Carnea de porc reprezintă un beneficiu important în ceea ce privește sănătatea și alimentația, plăcerile și beneficiile oferite de această carne făcând-o una dintre cele mai recomandate surse nutritive pe care le avem. Fără a uita că procedurile de creștere au adăugat elemente care echilibrează profilul lipidic și care vor avea un impact asupra calităților ulterioare ale cărnii, asigurând un nivel nutrițional optim.

4 moduri sănătoase de a găti carne de porc

Carnea de porc este o sursă excelentă de proteine. În funcție de modul în care este hrănit animalul, grăsimile pe care le conține vor fi saturate sau polinesaturate. Prin urmare, în funcție de regimul său alimentar, poate fi considerată carne roșie (hrănită cu furaje) sau carne albă (cu fructe). Cele mai comune moduri de preparare nu coincid, de obicei, cu cele mai sănătoase. Se consumă adesea pane sau prăjită. Acest lucru nu numai că mărește conținutul de acrilamidă al produsului, dar crește și densitatea calorică a acestuia.

Iată 4 moduri sănătoase de a prepara această carne de porc, fie ea cotlet de porc sau mușchi. Cu aceste metode, nu își va pierde proprietățile și densitatea calorică a produsului nu va fi modificată.

La grătar

O modalitate destul de comună. Cheia în acest caz este găsirea punctului perfect de gătire. Folosiți bucăți de grosime potrivită (aproximativ 2 cm) și rumeniți-le la exterior, lăsând interiorul ușor roșu. Este important să nu ardeți sau să rumeniți prea mult carnea pentru a evita formarea de acrilamidă, care poate afecta calitatea cărnii.

La cuptor

O altă metodă de gătit care necesită foarte puțin ulei. În acest caz, este recomandabil să gătiți încet și temperatura nu trebuie să depășească 180 de grade. Marinatele sunt din nou interesante și pot fi însoțite de o garnitură de legume sau cartofi. Încercați să gătiți un cotlet de porc la cuptor și veți fi surprinși.

Cu orez

Carnea de porc este o sursă excelentă de proteine, dar dacă aveți nevoie de o sursă bună de carbohidrați pe lângă proteine, încercați să adăugați carne de porc în orez și cușcuș. În mod ideal, cel mai bine este să o rumenești puțin pe plită înainte de a o adăuga la preparatele tale. Cel mai bun mod de a găti carnea de porc este la foc mic, iar acest tip de mâncare poate fi gătit cu diferite tipuri de condimente.

În tocană

În acest caz avem o metodă tradițională de preparare care combină carbohidrații din cartof cu proteinele și legumele. Aceasta este o metodă de gătire lentă care nu strică sau deteriorează produsul. Cu cât temperatura este mai scăzută și timpul de gătire mai lung, cu atât mai bine.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară la o persoană în viaţă în Statele Unite, în timp ce aceeaşi persoană a primit o pompă cardiacă, o procedură...
#carne de porc, #beneficii carne de porc, #porc, #sanatate, #alimentatie , #alimente