Liderii alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanța privind comasarea alegerilor VIDEO

Luni, 11 Martie 2024, ora 13:12
1189 citiri
Liderii alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanța privind comasarea alegerilor VIDEO
Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac FOTO / Facebook Iulian Drăghici

Liderii alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale.

"Liderii alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale, ordonanță prin care Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice și constituționale doar pentru ca PSD și PNL să-și asigure supraviețuirea la putere și la robinetul banilor publici. Solicităm Avocatului Poporului să atace, fără întârziere, ordonanța adoptată vineri de Guvernul PSD-PNL, dat fiind că Avocatul Poporului este singura instituție care poate întreprinde, în acest moment, demersul la Curtea Constituțională”, potrivit unui comunicat de presă.

Ludovic Orban spune că legea nu este în acord cu principiile democratice promovate de partidul din care a făcut parte.

„Trebuie să readucem aminte oamenilor, totuși, că Partidul Național Liberal este cel care a interzis traseismul politic pentru aleșii locali, în 2006, nu când era în opoziție, ci când era la putere. Iar, astăzi, a ajuns să relegalizeze traseismul politic, deși, în 2014, când Guvernul Ponta a emis OUG 55 pentru a permite migrația politică în pragul alegerilor prezidențiale, PNL-iștii au fost cei care au atacat la CCR OUG 55, pe cale parlamentară, iar aceasta a fost declarată neconstituțională. Este bezna minții ceea ce se întâmplă cu cei care poartă ilegitim acest nobil blazon al PNL, au ajuns cârpe de șters pantofii pentru PSD-iști, au ajuns culegători de scame de pe sacourile lui Ciolacu și ale baronilor roșii. Cerem sesizarea CCR de către Avocatul Poporului acum asupra acestei ordonanțe de urgență, pentru ca să nu producă efecte neconstituționale iremediabile asupra scrutinului electoral din 9 iunie”, afirmă Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei.

Liderul PMP argumentează prin faptul că prin această lege se lasă loc unui sistem care va duce la discriminare.

„PSD și PNL au pus în aplicare un sistem discriminatoriu, care îngrădește procesul electoral. A scoate din secțiile de votare un partid cu reprezentare europeană pentru a pune în loc organizațiile aparținând minorităților naționale, care nu au participat la alegerile europarlamentare și nu au reprezentanți de drept în legislativul european, este un atac la adresa democrației. Considerăm că partidele politice parlamentare europene trebuie să beneficieze de condiții egale în procesul electoral, fără nicio îngrădire sau interferență. Este încă o dovadă a faptului că PMP este cel mai hărțuit partid de către Partidul Comasat Român. Vom sesiza toate instituțiile internaționale cu privire la acest abuz fără precedent. Au ciuntit democrația pentru propriul interes”, precizează Eugen Tomac, preşedintele PMP.

OUG-ul privind comasarea alegerilor încalcă mai multe prevederi constituționale, spun reprezentanții Alianței, printre care, cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot și dreptul de a fi ales, dar și mai multe decizii precedente ale Curții Constituționale.

"Elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru comasarea alegerilor și modificarea unor aspecte esențiale, precum mandatul aleșilor locali, nu este justificată, în conformitate cu art. 115 din Constituția României. Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situații neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenților, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu și s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfășurarea în condiții bune a alegerilor.

De altfel, Curtea Constituțională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”, se mai arată în comunicat.

Totodată, schimbarea regulilor privind compoziția birourilor electorale, inclusiv a birourilor secțiilor de vot, poate influența în mod semnificativ echitatea și corectitudinea procesului electoral. OUG-ul privind comasarea a eliminat, pe ultima sută de metri și în mod arbitrar, partide din componența birourilor secțiilor de votare, spun liderii opoziției referindu-se la faptul că PMP nu va avea dreptul la a avea reprezentanți în secțiile de votare.

"Nu în ultimul rând, prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeași dată cu cele europarlamentare, sunt privați de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale și data inițială (în luna septembrie). Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reședinței (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători și persoane care se bazau pe legislația existentă.", mai spun cei din Alianța Dreapta Unită.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#catalin drula, #Ludovic Orban, #Eugen Tomac, #comasare alegeri , #Stiri Catalin Drula